Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19
1. Powiatowy lekarz weterynarii przeprowadza regularnie kontrole w zakładzie lub punkcie obejmujące:
1) kontrolę:
a) utrzymywania czystości pomieszczeń, wyposażenia i higieny personelu,
b) [25] skuteczności systemu kontroli wewnętrznej sprawowanej przez podmiot prowadzący zakład, obejmującą pobieranie próbek i kontrolę wyników badań,
c) spełniania wymagań mikrobiologicznych i higieny produktów mlecznych,
d) [26] skuteczności obróbki cieplnej produktów mlecznych i mleka spożywczego,
e) szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych, poprzez wyrywkowe pobranie próbek do przeprowadzenia badań,
f) [27] oznakowania produktów mlecznych w sposób zgodny z przepisami rozporządzenia,
g) warunków przechowywania i transportu;
2) pobieranie próbek wymaganych do badań laboratoryjnych;
3) przeprowadzanie innych badań, jakie uważa za niezbędne do kontroli przestrzegania przepisów.
2. Podmiot prowadzący zakład lub punkt zapewnia swobodny dostęp do wszystkich pomieszczeń i urządzeń, w tym pomieszczeń chłodniczych oraz dostęp do dokumentów umożliwiających identyfikację gospodarstwa produkcyjnego lub zakładu, z którego pochodzi surowiec.
[25] § 6 ust. 1 pkt 1 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
[26] § 6 ust. 1 pkt 1 lit. d) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
[27] § 6 ust. 1 pkt 1 lit. f) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19
1. Powiatowy lekarz weterynarii przeprowadza regularnie kontrole w zakładzie lub punkcie obejmujące:
1) kontrolę:
a) utrzymywania czystości pomieszczeń, wyposażenia i higieny personelu,
b) [25] skuteczności systemu kontroli wewnętrznej sprawowanej przez podmiot prowadzący zakład, obejmującą pobieranie próbek i kontrolę wyników badań,
c) spełniania wymagań mikrobiologicznych i higieny produktów mlecznych,
d) [26] skuteczności obróbki cieplnej produktów mlecznych i mleka spożywczego,
e) szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych, poprzez wyrywkowe pobranie próbek do przeprowadzenia badań,
f) [27] oznakowania produktów mlecznych w sposób zgodny z przepisami rozporządzenia,
g) warunków przechowywania i transportu;
2) pobieranie próbek wymaganych do badań laboratoryjnych;
3) przeprowadzanie innych badań, jakie uważa za niezbędne do kontroli przestrzegania przepisów.
2. Podmiot prowadzący zakład lub punkt zapewnia swobodny dostęp do wszystkich pomieszczeń i urządzeń, w tym pomieszczeń chłodniczych oraz dostęp do dokumentów umożliwiających identyfikację gospodarstwa produkcyjnego lub zakładu, z którego pochodzi surowiec.
[25] § 6 ust. 1 pkt 1 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
[26] § 6 ust. 1 pkt 1 lit. d) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
[27] § 6 ust. 1 pkt 1 lit. f) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-09-07 do 2005-06-16
1. Właściwy organ przeprowadza regularnie kontrole w zakładzie lub punkcie obejmujące:
1) kontrolę:
a) utrzymywania czystości pomieszczeń, wyposażenia i higieny personelu,
b) skuteczności systemu kontroli wewnętrznej sprawowanej przez podmiot prowadzący zakład lub punkt, obejmującą pobieranie próbek i kontrolę wyników badań,
c) spełniania wymagań mikrobiologicznych i higieny produktów mlecznych,
d) skuteczności obróbki cieplnej produktów mlecznych i mleka spożywczego poddanego obróbce cieplnej,
e) szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych, poprzez wyrywkowe pobranie próbek do przeprowadzenia badań,
f) poprawności oznakowania produktów mlecznych,
g) warunków przechowywania i transportu;
2) pobieranie próbek wymaganych do badań laboratoryjnych;
3) przeprowadzanie innych badań, jakie uważa za niezbędne do kontroli przestrzegania przepisów.
2. Podmiot prowadzący zakład lub punkt zapewnia swobodny dostęp do wszystkich pomieszczeń i urządzeń, w tym pomieszczeń chłodniczych oraz dostęp do dokumentów umożliwiających identyfikację gospodarstwa produkcyjnego lub zakładu, z którego pochodzi surowiec.