history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19

Rozdział 8

Wymagania przy produkcji mleka spożywczego i produktów mlecznych

§ 42. [61] 1. Podczas produkcji mleka spożywczego mleko surowe po przyjęciu do zakładu schładza się do temperatury nie wyższej niż 6 °C i przechowuje się w tej temperaturze do czasu obróbki, chyba że zostanie ono poddane obróbce przed upływem 4 godzin od przyjęcia do zakładu.

2. Jeżeli mleko surowe krowie nie zostało poddane obróbce cieplnej przed upływem 36 godzin od przyjęcia do zakładu, to przed rozpoczęciem obróbki przeprowadza się dodatkowe badania.

3. Mleko surowe krowie, o którym mowa w ust. 2, może być użyte do produkcji mleka spożywczego, jeżeli zawiera w 1 ml nie więcej niż 300 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30 °C.

[61] § 42 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 24 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

Tytuł rozdziału 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 23 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19

Rozdział 8

Wymagania przy produkcji mleka spożywczego i produktów mlecznych

§ 42. [61] 1. Podczas produkcji mleka spożywczego mleko surowe po przyjęciu do zakładu schładza się do temperatury nie wyższej niż 6 °C i przechowuje się w tej temperaturze do czasu obróbki, chyba że zostanie ono poddane obróbce przed upływem 4 godzin od przyjęcia do zakładu.

2. Jeżeli mleko surowe krowie nie zostało poddane obróbce cieplnej przed upływem 36 godzin od przyjęcia do zakładu, to przed rozpoczęciem obróbki przeprowadza się dodatkowe badania.

3. Mleko surowe krowie, o którym mowa w ust. 2, może być użyte do produkcji mleka spożywczego, jeżeli zawiera w 1 ml nie więcej niż 300 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30 °C.

[61] § 42 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 24 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

Tytuł rozdziału 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 23 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-09-07 do 2005-06-16

Rozdział 8

Wymagania dla mleka spożywczego poddanego obróbce cieplnej i produktów mlecznych

§ 42. 1. Po przyjęciu mleka surowego do zakładu obróbki cieplnej schładza się je do temperatury nie wyższej niż 6 °C i przechowuje się w tej temperaturze do czasu obróbki, chyba że zostanie poddane obróbce w ciągu 4 godzin od przyjęcia do zakładu.

2. Jeżeli mleko surowe nie zostało poddane obróbce cieplnej w ciągu 36 godzin od przyjęcia do zakładu, przed rozpoczęciem obróbki należy przeprowadzić dodatkowe badania.

3. Mleko surowe, o którym mowa w ust. 2, może być użyte do produkcji mleka spożywczego poddanego obróbce cieplnej, jeżeli zawiera w 1 ml nie więcej niż 300 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30 °C.

4. Mleko spożywcze poddane obróbce cieplnej sprawdza się na obecność wody dodanej zgodnie z § 27 ust. 2, w szczególności przez kontrolę punktu zamarzania mleka określonego w § 66 pkt 3.