history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19

1. Podmiot prowadzący zakład zapewnia wdrożenie i przestrzeganie systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (system HACCP): [16]

1) identyfikację punktów krytycznych w zakładzie na podstawie stosowanych procesów;

2) monitorowanie i kontrolę tych punktów krytycznych poprzez wprowadzenie odpowiednich metod;

3) pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w laboratoriach zatwierdzonych przez powiatowego lekarza weterynarii [17] na potrzeby sprawdzania metod mycia i odkażania [18] oraz na potrzeby sprawdzania zgodności z wymaganiami weterynaryjnymi;

4) prowadzenie pisemnego rejestru informacji, o których mowa w pkt 1–3, w celu przekazania go powiatowemu lekarzowi weterynarii . Wyniki badań i testów przechowuje się przez okres 2 lat, z wyjątkiem wyników badań i testów produktów mlecznych, które nie mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, dla których okres ten może być skrócony do 2 miesięcy po upływie okresu przydatności do spożycia lub po upływie minimalnego okresu trwałości;

5) przekazanie informacji powiatowemu lekarzowi weterynarii , jeżeli wyniki badań laboratoryjnych lub inne informacje wskazują na istnienie poważnego zagrożenia dla zdrowia;

6) wycofanie z rynku partii produktów pozyskanych w zbliżonych warunkach technologicznych, w przypadku nagłego zagrożenia dla zdrowia ludzi, które mogą stwarzać analogiczne zagrożenia. Wycofana partia produktu pozostaje pod nadzorem i kontrolą powiatowego lekarza weterynarii do czasu jej zniszczenia, użycia do celów innych niż spożycie przez ludzi lub po wydaniu decyzji przez powiatowego lekarza weterynarii, do czasu jej powtórnego przetworzenia w sposób zapewniający ich bezpieczne spożycie.

2. [19] Informacje dotyczące spełnienia wymagań określonych w ust. 1 pkt 1 i 2 są udostępniane powiatowemu lekarzowi weterynarii, który prowadzi w zakładzie kontrole w tym zakresie.

3. [20] W ramach kontroli, o których mowa w ust. 1, przeprowadza się testy w celu wykrycia w mleku i produktach mlecznych pozostałości substancji wykazujących działanie anaboliczne, substancji, których stosowanie u zwierząt jest niedozwolone, oraz produktów leczniczych, w tym substancji niedozwolonych, które mogą być użyte do celów weterynaryjnych, zanieczyszczeń chemicznych oraz innych zanieczyszczeń, lub substancji mogących zmieniać właściwości organoleptyczne mleka lub produktów mlecznych, lub powodować, że ich spożycie będzie miało negatywny wpływ na zdrowie ludzi, w zakresie, w jakim pozostałości te przekraczają dozwolone poziomy tolerancji określone w:

1) rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiającym wspólnotową procedurę określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 224 z 18.08.1990, str. 1), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 2377/90";

2) rozporządzeniu Komisji (WE) nr 466/2001 z dnia 8 marca 2001 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 077 z 16.03.2001, str. 1);

3) przepisach dotyczących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

4. Mleko lub produkty mleczne, w których stwierdzono obecność pozostałości, o których mowa w ust. 3, nie może być przeznaczone do spożycia przez ludzi.

5. [21] W przypadku przekroczenia wymagań mikrobiologicznych w zakresie drobnoustrojów chorobotwórczych określonych w załączniku [22] do rozporządzenia w części III w ust. 1 produkty mleczne:

1) nie mogą być przeznaczone do spożycia przez ludzi;

2) wycofuje się z rynku w sposób, o którym mowa w ust. 1 pkt 6.

6. [23] W przypadku przekroczenia wymagań mikrobiologicznych w zakresie drobnoustrojów świadczących o niewystarczającym poziomie utrzymania czystości w zakładzie, określonych w załączniku do rozporządzenia w części III w ust. 2, podmiot prowadzący zakład sprawdza prawidłowość procesu produkcyjnego poprzez dokonanie przeglądu systemu kontroli wewnętrznej i informuje o tym fakcie powiatowego lekarza weterynarii.

7. [24] W przypadku przekroczenia wymagań mikrobiologicznych w zakresie drobnoustrojów wskaźnikowych, określonych w załączniku do rozporządzenia w części III w ust. 3, podmiot prowadzący zakład sprawdza prawidłowość procesu produkcyjnego poprzez dokonanie przeglądu systemu kontroli wewnętrznej.

[16] § 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[17] Użyte w rozporządzeniu wyrazy „właściwy organ" zostały zastąpione użytymi w odpowiedniej liczbie i przypadku wyrazami „powiatowy lekarz weterynarii" na podstawie art. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[18] Użyte w rozporządzeniu wyrazy „dezynfekcja" zostały zastąpione użytymi w odpowiedniej liczbie i przypadku wyrazami „odkażanie" na podstawie art. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[19] § 4 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[20] § 4 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[21] § 4 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[22] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 36 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[23] § 4 ust. 6 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[24] § 4 ust. 7 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19

1. Podmiot prowadzący zakład zapewnia wdrożenie i przestrzeganie systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (system HACCP): [16]

1) identyfikację punktów krytycznych w zakładzie na podstawie stosowanych procesów;

2) monitorowanie i kontrolę tych punktów krytycznych poprzez wprowadzenie odpowiednich metod;

3) pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w laboratoriach zatwierdzonych przez powiatowego lekarza weterynarii [17] na potrzeby sprawdzania metod mycia i odkażania [18] oraz na potrzeby sprawdzania zgodności z wymaganiami weterynaryjnymi;

4) prowadzenie pisemnego rejestru informacji, o których mowa w pkt 1–3, w celu przekazania go powiatowemu lekarzowi weterynarii . Wyniki badań i testów przechowuje się przez okres 2 lat, z wyjątkiem wyników badań i testów produktów mlecznych, które nie mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, dla których okres ten może być skrócony do 2 miesięcy po upływie okresu przydatności do spożycia lub po upływie minimalnego okresu trwałości;

5) przekazanie informacji powiatowemu lekarzowi weterynarii , jeżeli wyniki badań laboratoryjnych lub inne informacje wskazują na istnienie poważnego zagrożenia dla zdrowia;

6) wycofanie z rynku partii produktów pozyskanych w zbliżonych warunkach technologicznych, w przypadku nagłego zagrożenia dla zdrowia ludzi, które mogą stwarzać analogiczne zagrożenia. Wycofana partia produktu pozostaje pod nadzorem i kontrolą powiatowego lekarza weterynarii do czasu jej zniszczenia, użycia do celów innych niż spożycie przez ludzi lub po wydaniu decyzji przez powiatowego lekarza weterynarii, do czasu jej powtórnego przetworzenia w sposób zapewniający ich bezpieczne spożycie.

2. [19] Informacje dotyczące spełnienia wymagań określonych w ust. 1 pkt 1 i 2 są udostępniane powiatowemu lekarzowi weterynarii, który prowadzi w zakładzie kontrole w tym zakresie.

3. [20] W ramach kontroli, o których mowa w ust. 1, przeprowadza się testy w celu wykrycia w mleku i produktach mlecznych pozostałości substancji wykazujących działanie anaboliczne, substancji, których stosowanie u zwierząt jest niedozwolone, oraz produktów leczniczych, w tym substancji niedozwolonych, które mogą być użyte do celów weterynaryjnych, zanieczyszczeń chemicznych oraz innych zanieczyszczeń, lub substancji mogących zmieniać właściwości organoleptyczne mleka lub produktów mlecznych, lub powodować, że ich spożycie będzie miało negatywny wpływ na zdrowie ludzi, w zakresie, w jakim pozostałości te przekraczają dozwolone poziomy tolerancji określone w:

1) rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiającym wspólnotową procedurę określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 224 z 18.08.1990, str. 1), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 2377/90";

2) rozporządzeniu Komisji (WE) nr 466/2001 z dnia 8 marca 2001 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 077 z 16.03.2001, str. 1);

3) przepisach dotyczących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

4. Mleko lub produkty mleczne, w których stwierdzono obecność pozostałości, o których mowa w ust. 3, nie może być przeznaczone do spożycia przez ludzi.

5. [21] W przypadku przekroczenia wymagań mikrobiologicznych w zakresie drobnoustrojów chorobotwórczych określonych w załączniku [22] do rozporządzenia w części III w ust. 1 produkty mleczne:

1) nie mogą być przeznaczone do spożycia przez ludzi;

2) wycofuje się z rynku w sposób, o którym mowa w ust. 1 pkt 6.

6. [23] W przypadku przekroczenia wymagań mikrobiologicznych w zakresie drobnoustrojów świadczących o niewystarczającym poziomie utrzymania czystości w zakładzie, określonych w załączniku do rozporządzenia w części III w ust. 2, podmiot prowadzący zakład sprawdza prawidłowość procesu produkcyjnego poprzez dokonanie przeglądu systemu kontroli wewnętrznej i informuje o tym fakcie powiatowego lekarza weterynarii.

7. [24] W przypadku przekroczenia wymagań mikrobiologicznych w zakresie drobnoustrojów wskaźnikowych, określonych w załączniku do rozporządzenia w części III w ust. 3, podmiot prowadzący zakład sprawdza prawidłowość procesu produkcyjnego poprzez dokonanie przeglądu systemu kontroli wewnętrznej.

[16] § 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[17] Użyte w rozporządzeniu wyrazy „właściwy organ" zostały zastąpione użytymi w odpowiedniej liczbie i przypadku wyrazami „powiatowy lekarz weterynarii" na podstawie art. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[18] Użyte w rozporządzeniu wyrazy „dezynfekcja" zostały zastąpione użytymi w odpowiedniej liczbie i przypadku wyrazami „odkażanie" na podstawie art. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[19] § 4 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[20] § 4 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[21] § 4 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[22] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 36 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[23] § 4 ust. 6 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

[24] § 4 ust. 7 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-09-07 do 2005-06-16

1. Podmiot prowadzący zakład lub punkt zapewnia wdrożenie i przestrzeganie systemu kontroli wewnętrznej opartego na zasadach analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli poprzez:

1) identyfikację punktów krytycznych w zakładzie na podstawie stosowanych procesów;

2) monitorowanie i kontrolę tych punktów krytycznych poprzez wprowadzenie odpowiednich metod;

3) pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w laboratoriach zatwierdzonych przez właściwy organ na potrzeby sprawdzania metod mycia i dezynfekcji oraz na potrzeby sprawdzania zgodności z wymaganiami weterynaryjnymi;

4) prowadzenie pisemnego rejestru informacji, o których mowa w pkt 1–3, w celu przekazania go właściwemu organowi. Wyniki badań i testów przechowuje się przez okres 2 lat, z wyjątkiem wyników badań i testów produktów mlecznych, które nie mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, dla których okres ten może być skrócony do 2 miesięcy po upływie okresu przydatności do spożycia lub po upływie minimalnego okresu trwałości;

5) przekazanie informacji właściwemu organowi, jeżeli wyniki badań laboratoryjnych lub inne informacje wskazują na istnienie poważnego zagrożenia dla zdrowia;

6) wycofanie z rynku partii produktów pozyskanych w zbliżonych warunkach technologicznych, w przypadku nagłego zagrożenia dla zdrowia ludzi, które mogą stwarzać analogiczne zagrożenia. Wycofana partia produktu pozostaje pod nadzorem i kontrolą właściwego organu do czasu jej zniszczenia, użycia do celów innych niż spożycie przez ludzi lub po wydaniu decyzji przez właściwy organ, do czasu jej powtórnego przetworzenia w sposób zapewniający ich bezpieczne spożycie.

2. Informacje dotyczące spełnienia wymagań zawartych w ust. 1 pkt 1 i 2 są udostępniane właściwemu organowi, który prowadzi kontrole w tym zakresie, w zakładzie lub punkcie..

3. W ramach kontroli, o której mowa w ust. 1, przeprowadza się testy w celu wykrycia pozostałości substancji o działaniu leczniczym lub hormonalnym, a także antybiotyków, pestycydów, detergentów oraz innych substancji szkodliwych, lub substancji mogących zmieniać właściwości organoleptyczne mleka lub produktów mlecznych, lub powodować, że ich spożycie będzie niebezpieczne lub szkodliwe dla zdrowia ludzi, w zakresie, w jakim pozostałości te przekraczają dozwolone poziomy tolerancji określone w rozporządzeniu Rady 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 224 z 18.08.1990.).

4. Mleko lub produkty mleczne, w których stwierdzono obecność pozostałości, o których mowa w ust. 3, nie może być przeznaczone do spożycia przez ludzi.