Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19
[62] 1. Podczas produkcji mleka spożywczego stosuje się niezbędne środki, w tym wyrywkowe pobieranie próbek, do sprawdzenia:
1) ogólnej liczby drobnoustrojów:
a) w mleku surowym, które nie zostało poddane obróbce
cieplnej przed upływem 36 godzin od odbioru z gospodarstwa lub punktu odbioru
mleka, która nie powinna przekraczać w 1 ml 300 000 drobnoustrojów
oznaczonych bezpośrednio przed obróbką cieplną metodą płytkową w temperaturze
b) w mleku poddanym uprzednio pasteryzacji,
bezpośrednio przed drugą obróbką cieplną, która nie powinna przekraczać w 1 ml
100 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze
2) czy do mleka została dodana woda.
2. Podmiot prowadzący zakład ustanawia i prowadzi, pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii, system kontroli mleka spożywczego w celu stwierdzenia obecności dodanej do mleka wody, uwzględniając:
1) wyniki kontroli przeprowadzonej w sposób określony w § 27, polegającej na sprawdzeniu, czy do mleka została dodana woda;
2) wpływ przechowywania i procesu produkcyjnego, prowadzonego zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną, na punkt zamarzania mleka określony w § 66 pkt 3.
3. Jeżeli wartości, określone w ust. 1 pkt 1, zostały przekroczone, to mleka nie używa się do produkcji mleka spożywczego.
[62] § 43 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 24 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19
[62] 1. Podczas produkcji mleka spożywczego stosuje się niezbędne środki, w tym wyrywkowe pobieranie próbek, do sprawdzenia:
1) ogólnej liczby drobnoustrojów:
a) w mleku surowym, które nie zostało poddane obróbce
cieplnej przed upływem 36 godzin od odbioru z gospodarstwa lub punktu odbioru
mleka, która nie powinna przekraczać w 1 ml 300 000 drobnoustrojów
oznaczonych bezpośrednio przed obróbką cieplną metodą płytkową w temperaturze
b) w mleku poddanym uprzednio pasteryzacji,
bezpośrednio przed drugą obróbką cieplną, która nie powinna przekraczać w 1 ml
100 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze
2) czy do mleka została dodana woda.
2. Podmiot prowadzący zakład ustanawia i prowadzi, pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii, system kontroli mleka spożywczego w celu stwierdzenia obecności dodanej do mleka wody, uwzględniając:
1) wyniki kontroli przeprowadzonej w sposób określony w § 27, polegającej na sprawdzeniu, czy do mleka została dodana woda;
2) wpływ przechowywania i procesu produkcyjnego, prowadzonego zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną, na punkt zamarzania mleka określony w § 66 pkt 3.
3. Jeżeli wartości, określone w ust. 1 pkt 1, zostały przekroczone, to mleka nie używa się do produkcji mleka spożywczego.
[62] § 43 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 24 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-09-07 do 2005-06-16
1. Podczas produkcji mleka spożywczego poddanego obróbce cieplnej, sprawdza się poprzez wyrywkowe pobranie próbek do przeprowadzenia badań na:
1) ogólną liczbę drobnoustrojów:
a) w mleku, które nie zostało poddane obróbce cieplnej w ciągu 36 godzin od odbioru, która nie powinna przekraczać w 1 ml 300 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30 °C,
b) w mleku poddanym uprzednio pasteryzacji, bezpośrednio przed drugą obróbką cieplną, która nie powinna przekraczać w 1 ml 100 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30 °C;
2) obecność wody dodanej w mleku.
2. Jeżeli wartości, określone w ust. 1 pkt 1, zostały przekroczone, mleko nie może być używane do produkcji mleka spożywczego poddanego obróbce cieplnej.