Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19
Zakład oprócz spełnienia wymagań, o których mowa w rozdziale 5, musi posiadać:
1) [57] urządzenia do mechanicznego napełniania i automatycznego zamykania pojemników służących do pakowania mleka spożywczego, z wyłączeniem napełniania konwi i zbiorników, jeżeli takie czynności są wykonywane w zakładzie;
2) urządzenia do schładzania i przechowywania w warunkach chłodniczych posiadające urządzenie do stałego pomiaru temperatury, mleka poddanego obróbce cieplnej i płynnych produktów mlecznych, jeżeli takie czynności są dokonywane w zakładzie;
3) [58] pomieszczenie do przechowywania pojemników jednostkowych:
a) jednorazowego użytku i surowców przeznaczonych do ich produkcji,
b) wielokrotnego użytku i sprzętu przeznaczonego do ich mechanicznego mycia i odkażania;
4) zbiorniki do przechowywania mleka surowego, urządzenia do standaryzacji oraz zbiorniki do przechowywania mleka po standaryzacji;
5) wirówki lub inne urządzenia do fizycznego oczyszczania mleka;
6) urządzenia do obróbki cieplnej mleka posiadające:
a) automatyczną regulację temperatury,
b) termometr rejestrujący,
c) automatyczne urządzenia zabezpieczające przed niedostatecznym ogrzaniem,
d) system zabezpieczający przed zmieszaniem mleka pasteryzowanego lub sterylizowanego z mlekiem niedostatecznie ogrzanym,
e) automatyczne urządzenie rejestrujące prace systemu, o którym mowa w lit. d;
7) urządzenia do schładzania, pakowania i przechowywania mrożonych produktów mlecznych, jeżeli są one produkowane w zakładzie;
8) urządzenia do suszenia i pakowania produktów mlecznych w proszku, jeżeli są one produkowane w zakładzie.
[57] § 40 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 21 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
[58] § 40 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 21 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19
Zakład oprócz spełnienia wymagań, o których mowa w rozdziale 5, musi posiadać:
1) [57] urządzenia do mechanicznego napełniania i automatycznego zamykania pojemników służących do pakowania mleka spożywczego, z wyłączeniem napełniania konwi i zbiorników, jeżeli takie czynności są wykonywane w zakładzie;
2) urządzenia do schładzania i przechowywania w warunkach chłodniczych posiadające urządzenie do stałego pomiaru temperatury, mleka poddanego obróbce cieplnej i płynnych produktów mlecznych, jeżeli takie czynności są dokonywane w zakładzie;
3) [58] pomieszczenie do przechowywania pojemników jednostkowych:
a) jednorazowego użytku i surowców przeznaczonych do ich produkcji,
b) wielokrotnego użytku i sprzętu przeznaczonego do ich mechanicznego mycia i odkażania;
4) zbiorniki do przechowywania mleka surowego, urządzenia do standaryzacji oraz zbiorniki do przechowywania mleka po standaryzacji;
5) wirówki lub inne urządzenia do fizycznego oczyszczania mleka;
6) urządzenia do obróbki cieplnej mleka posiadające:
a) automatyczną regulację temperatury,
b) termometr rejestrujący,
c) automatyczne urządzenia zabezpieczające przed niedostatecznym ogrzaniem,
d) system zabezpieczający przed zmieszaniem mleka pasteryzowanego lub sterylizowanego z mlekiem niedostatecznie ogrzanym,
e) automatyczne urządzenie rejestrujące prace systemu, o którym mowa w lit. d;
7) urządzenia do schładzania, pakowania i przechowywania mrożonych produktów mlecznych, jeżeli są one produkowane w zakładzie;
8) urządzenia do suszenia i pakowania produktów mlecznych w proszku, jeżeli są one produkowane w zakładzie.
[57] § 40 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 21 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
[58] § 40 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 21 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-09-07 do 2005-06-16
Zakład oprócz spełnienia wymagań, o których mowa w rozdziale 5, musi posiadać:
1) urządzenia do mechanicznego napełniania i automatycznego zamykania pojemników służących do pakowania mleka spożywczego poddanego obróbce cieplnej, jeżeli takie czynności są dokonywane w zakładzie, z wyjątkiem napełniania konwi i zbiorników;
2) urządzenia do schładzania i przechowywania w warunkach chłodniczych posiadające urządzenie do stałego pomiaru temperatury, mleka poddanego obróbce cieplnej i płynnych produktów mlecznych, jeżeli takie czynności są dokonywane w zakładzie;
3) pomieszczenie do przechowywania pojemników jednostkowych, do przechowywania surowców do ich produkcji oraz do przechowywania pojemników wielokrotnego użytku i urządzenia do ich mechanicznego czyszczenia i dezynfekcji;
4) zbiorniki do przechowywania mleka surowego, urządzenia do standaryzacji oraz zbiorniki do przechowywania mleka po standaryzacji;
5) wirówki lub inne urządzenia do fizycznego oczyszczania mleka;
6) urządzenia do obróbki cieplnej mleka posiadające:
a) automatyczną regulację temperatury,
b) termometr rejestrujący,
c) automatyczne urządzenia zabezpieczające przed niedostatecznym ogrzaniem,
d) system zabezpieczający przed zmieszaniem mleka pasteryzowanego lub sterylizowanego z mlekiem niedostatecznie ogrzanym,
e) automatyczne urządzenie rejestrujące prace systemu, o którym mowa w lit. d;
7) urządzenia do schładzania, pakowania i przechowywania mrożonych produktów mlecznych, jeżeli są one produkowane w zakładzie;
8) urządzenia do suszenia i pakowania produktów mlecznych w proszku, jeżeli są one produkowane w zakładzie.