Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19
Pomieszczenia produkcyjne, w których mleko i produkty mleczne są poddawane obróbce lub przetworzeniu, powinny posiadać:
1) trwałą, wodoodporną posadzkę, łatwą do czyszczenia i odkażania, ułatwiającą odpływ wody i wyposażoną w urządzenia do jej odprowadzania;
2) ściany o gładkiej powierzchni, jasnych kolorach, łatwe do czyszczenia, wytrzymałe i nieprzepuszczalne;
3) [50] sufity lub stropodachy łatwe do czyszczenia lub mycia;
4) [51] drzwi wykonane z materiałów nieulegających korozji i łatwych do mycia;
5) wentylację oraz urządzenia do odprowadzania pary wodnej;
6) naturalne lub sztuczne oświetlenie;
7) wystarczającą ilość toalet i miejsc do mycia i odkażania rąk, zaopatrywanych w ciepłą i zimną wodę lub wodę mieszaną do odpowiedniej temperatury, które wyposaża się:
a) w krany uruchamiane bez użycia rąk,
b) w środki do czyszczenia i odkażania oraz do higienicznego osuszania rąk;
8) urządzenia do czyszczenia narzędzi, wyposażenia i sprzętu.
[50] § 30 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 17 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
[51] § 30 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 17 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-06-17 do 2008-01-19
Pomieszczenia produkcyjne, w których mleko i produkty mleczne są poddawane obróbce lub przetworzeniu, powinny posiadać:
1) trwałą, wodoodporną posadzkę, łatwą do czyszczenia i odkażania, ułatwiającą odpływ wody i wyposażoną w urządzenia do jej odprowadzania;
2) ściany o gładkiej powierzchni, jasnych kolorach, łatwe do czyszczenia, wytrzymałe i nieprzepuszczalne;
3) [50] sufity lub stropodachy łatwe do czyszczenia lub mycia;
4) [51] drzwi wykonane z materiałów nieulegających korozji i łatwych do mycia;
5) wentylację oraz urządzenia do odprowadzania pary wodnej;
6) naturalne lub sztuczne oświetlenie;
7) wystarczającą ilość toalet i miejsc do mycia i odkażania rąk, zaopatrywanych w ciepłą i zimną wodę lub wodę mieszaną do odpowiedniej temperatury, które wyposaża się:
a) w krany uruchamiane bez użycia rąk,
b) w środki do czyszczenia i odkażania oraz do higienicznego osuszania rąk;
8) urządzenia do czyszczenia narzędzi, wyposażenia i sprzętu.
[50] § 30 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 17 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
[51] § 30 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 17 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. Nr 96, poz. 819). Zmiana weszła w życie 17 czerwca 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-09-07 do 2005-06-16
Pomieszczenia produkcyjne, w których mleko i produkty mleczne są poddawane obróbce lub przetworzeniu, powinny posiadać:
1) trwałą, wodoodporną posadzkę, łatwą do czyszczenia i dezynfekcji, ułatwiającą odpływ wody i wyposażoną w urządzenia do jej odprowadzania;
2) ściany o gładkiej powierzchni, jasnych kolorach, łatwe do czyszczenia, wytrzymałe i nieprzepuszczalne;
3) sufity lub stropodachy łatwe do czyszczenia;
4) drzwi wykonane z materiałów nierdzewnych i łatwych do czyszczenia;
5) wentylację oraz urządzenia do odprowadzania pary wodnej;
6) naturalne lub sztuczne oświetlenie;
7) wystarczającą ilość toalet i miejsc do mycia i odkażania rąk, zaopatrywanych w ciepłą i zimną wodę lub wodę mieszaną do odpowiedniej temperatury, które wyposaża się:
a) w krany uruchamiane bez użycia rąk,
b) w środki do czyszczenia i dezynfekcji oraz do higienicznego osuszania rąk;
8) urządzenia do czyszczenia narzędzi, wyposażenia i sprzętu.