Wersja obowiązująca od 2005-04-09 do 2010-01-01
[Etykieta umieszczana na produktach mięsnych] [14] Etykieta umieszczana na produktach mięsnych, oprócz informacji określonych w przepisach w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych, powinna zawierać informacje:
1) dotyczące gatunków zwierząt, z których uzyskano ten produkt, jeżeli nie wynika to z opisu produktu lub listy jego składników;
2) umożliwiające identyfikację partii produkcyjnej produktów mięsnych o tym samym stopniu zagrożenia, które wyprodukowano w podobnych warunkach technologicznych (kod partii produkcyjnej);
3) o dacie wyprodukowania produktu lub kodzie pozwalającym na identyfikację tej daty przez odbiorcę lub organ nadzoru – w przypadku gdy produkt mięsny w tym opakowaniu nie jest przeznaczony dla konsumenta ostatecznego;
4) o zawartości białka roślinnego lub zwierzęcego lub skrobi, dodanych do produktu mięsnego, w innych celach niż technologicznie, a ich użycie nie ma odniesienia w opisie handlowym produktu;
5) o warunkach, w jakich produkty mięsne powinny być przechowywane i oferowane do sprzedaży.
[14] § 37 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 48, poz. 455). Zmiana weszła w życie 9 kwietnia 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-04-09 do 2010-01-01
[Etykieta umieszczana na produktach mięsnych] [14] Etykieta umieszczana na produktach mięsnych, oprócz informacji określonych w przepisach w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych, powinna zawierać informacje:
1) dotyczące gatunków zwierząt, z których uzyskano ten produkt, jeżeli nie wynika to z opisu produktu lub listy jego składników;
2) umożliwiające identyfikację partii produkcyjnej produktów mięsnych o tym samym stopniu zagrożenia, które wyprodukowano w podobnych warunkach technologicznych (kod partii produkcyjnej);
3) o dacie wyprodukowania produktu lub kodzie pozwalającym na identyfikację tej daty przez odbiorcę lub organ nadzoru – w przypadku gdy produkt mięsny w tym opakowaniu nie jest przeznaczony dla konsumenta ostatecznego;
4) o zawartości białka roślinnego lub zwierzęcego lub skrobi, dodanych do produktu mięsnego, w innych celach niż technologicznie, a ich użycie nie ma odniesienia w opisie handlowym produktu;
5) o warunkach, w jakich produkty mięsne powinny być przechowywane i oferowane do sprzedaży.
[14] § 37 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 48, poz. 455). Zmiana weszła w życie 9 kwietnia 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-07-22 do 2005-04-08
Etykiety umieszczane na produktach mięsnych powinny zawierać informacje:
1) dotyczące gatunku zwierząt, z których uzyskano produkt mięsny;
2) umożliwiające identyfikację partii produkcyjnej produktów mięsnych o tym samym stopniu zagrożenia, które wyprodukowano w podobnych warunkach technologicznych;
3) o dacie wyprodukowania produktu mięsnego, zapisanej przy użyciu cyfr;
4) o zawartości białka lub skrobi w produkcie mięsnym;
5) o warunkach, w jakich produkty mięsne powinny być przechowywane i oferowane do sprzedaży.