history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-04-09 do 2010-01-01

[Zakład przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej] 1. [6] W zakładzie, w którym są produkowane produkty zawierające inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych, wymagania określone w § 19–21, § 22 ust. 3–5, § 23 ust. 1 pkt 5–8, § 25 ust. 4 i 5 oraz § 26 ust. 1 i 4 stosuje się do części zakładu, w której:

1) mięso lub produkty mięsne są przyjmowane do zakładu, poddawane obróbce lub dodawane do innych produktów mięsnych lub do produktów zawierających inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych;

2) produkty mięsne są poddawane obróbce i przechowywane.

2. [7] W zakładzie, o którym mowa w ust. 1, w części, w której odbywa się produkcja produktów zawierających inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych:

1) do przechowywania produktów mięsnych lub produktów zawierających inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych nie są wymagane pomieszczenia chłodnicze i zamrażalnicze, jeżeli przy produkcji używa się wyłącznie gotowych produktów mięsnych;

2) dopuszcza się przeprowadzanie rozbioru mięsa, obróbki cieplnej, wytapiania tłuszczu, wędzenia, suszenia, dojrzewania, peklowania i pakowania w tym samym pomieszczeniu, jeżeli procesy te odbywają się etapami i nie ma to szkodliwego wpływu na świeże mięso i produkty mięsne.

3. Jeżeli w zakładzie, o którym mowa w ust. 1, są produkowane środki spożywcze niezawierające mięsa, jak również produkty zawierające inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych, dopuszcza się wspólne korzystanie z: [8]

1) pomieszczenia dla urzędowego lekarza weterynarii;

2) magazynu dozwolonych substancji dodatkowych, przypraw i osłonek sztucznych;

3) szatni dla osób zatrudnionych;

4) pomieszczenia do umieszczania produktów w opakowaniach zbiorczych;

5) pomieszczenia do wysyłania produktów gotowych;

6) magazynu produktów gotowych;

7) pomieszczenia do mycia i odkażania narzędzi, urządzeń i sprzętu;

8) instalacji doprowadzającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi;

9) systemu kanalizacyjnego;

10) zabezpieczeń przed dostępem owadów, gryzoni i innych szkodników.

4. W zakładzie przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej10) dopuszcza się:

1) wykorzystywanie jako szatni dla osób zatrudnionych – pomieszczenia z szafkami, przy czym szafki do przechowywania odzieży roboczej powinny być oddzielone od szafek na odzież osobistą tych osób;

2) ręczne uruchamianie kranów w pomieszczeniu, o którym mowa w pkt 1, oraz spłuczek w toaletach;

3) przetrzymywanie środków myjących i dezynfekcyjnych w zamykanej szafie.

5. W zakładzie przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej do przechowywania materiału surowego lub produktów gotowych nie są wymagane pomieszczenia chłodnicze i zamrażalnicze, jeżeli na terenie zakładu znajdują się:

1) pomieszczenie lub wydzielone miejsce, wyposażone w urządzenia chłodzące służące do przechowywania materiału surowego, jeżeli materiał ten jest przechowywany w zakładzie przetwórstwa;

2) pomieszczenie lub wydzielone miejsce, wyposażone w urządzenia chłodzące służące do przechowywania produktów gotowych, jeżeli produkty te są przechowywane w zakładzie przetwórstwa.

6. Przepisu § 41 nie stosuje się do produktów mięsnych wyprodukowanych w zakładzie przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej, jeżeli produkty te nie wymagają chłodzenia.

[6] § 24 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 48, poz. 455). Zmiana weszła w życie 9 kwietnia 2005 r.

[7] § 24 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 48, poz. 455). Zmiana weszła w życie 9 kwietnia 2005 r.

[8] § 24 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 48, poz. 455). Zmiana weszła w życie 9 kwietnia 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-04-09 do 2010-01-01

[Zakład przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej] 1. [6] W zakładzie, w którym są produkowane produkty zawierające inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych, wymagania określone w § 19–21, § 22 ust. 3–5, § 23 ust. 1 pkt 5–8, § 25 ust. 4 i 5 oraz § 26 ust. 1 i 4 stosuje się do części zakładu, w której:

1) mięso lub produkty mięsne są przyjmowane do zakładu, poddawane obróbce lub dodawane do innych produktów mięsnych lub do produktów zawierających inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych;

2) produkty mięsne są poddawane obróbce i przechowywane.

2. [7] W zakładzie, o którym mowa w ust. 1, w części, w której odbywa się produkcja produktów zawierających inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych:

1) do przechowywania produktów mięsnych lub produktów zawierających inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych nie są wymagane pomieszczenia chłodnicze i zamrażalnicze, jeżeli przy produkcji używa się wyłącznie gotowych produktów mięsnych;

2) dopuszcza się przeprowadzanie rozbioru mięsa, obróbki cieplnej, wytapiania tłuszczu, wędzenia, suszenia, dojrzewania, peklowania i pakowania w tym samym pomieszczeniu, jeżeli procesy te odbywają się etapami i nie ma to szkodliwego wpływu na świeże mięso i produkty mięsne.

3. Jeżeli w zakładzie, o którym mowa w ust. 1, są produkowane środki spożywcze niezawierające mięsa, jak również produkty zawierające inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych, dopuszcza się wspólne korzystanie z: [8]

1) pomieszczenia dla urzędowego lekarza weterynarii;

2) magazynu dozwolonych substancji dodatkowych, przypraw i osłonek sztucznych;

3) szatni dla osób zatrudnionych;

4) pomieszczenia do umieszczania produktów w opakowaniach zbiorczych;

5) pomieszczenia do wysyłania produktów gotowych;

6) magazynu produktów gotowych;

7) pomieszczenia do mycia i odkażania narzędzi, urządzeń i sprzętu;

8) instalacji doprowadzającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi;

9) systemu kanalizacyjnego;

10) zabezpieczeń przed dostępem owadów, gryzoni i innych szkodników.

4. W zakładzie przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej10) dopuszcza się:

1) wykorzystywanie jako szatni dla osób zatrudnionych – pomieszczenia z szafkami, przy czym szafki do przechowywania odzieży roboczej powinny być oddzielone od szafek na odzież osobistą tych osób;

2) ręczne uruchamianie kranów w pomieszczeniu, o którym mowa w pkt 1, oraz spłuczek w toaletach;

3) przetrzymywanie środków myjących i dezynfekcyjnych w zamykanej szafie.

5. W zakładzie przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej do przechowywania materiału surowego lub produktów gotowych nie są wymagane pomieszczenia chłodnicze i zamrażalnicze, jeżeli na terenie zakładu znajdują się:

1) pomieszczenie lub wydzielone miejsce, wyposażone w urządzenia chłodzące służące do przechowywania materiału surowego, jeżeli materiał ten jest przechowywany w zakładzie przetwórstwa;

2) pomieszczenie lub wydzielone miejsce, wyposażone w urządzenia chłodzące służące do przechowywania produktów gotowych, jeżeli produkty te są przechowywane w zakładzie przetwórstwa.

6. Przepisu § 41 nie stosuje się do produktów mięsnych wyprodukowanych w zakładzie przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej, jeżeli produkty te nie wymagają chłodzenia.

[6] § 24 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 48, poz. 455). Zmiana weszła w życie 9 kwietnia 2005 r.

[7] § 24 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 48, poz. 455). Zmiana weszła w życie 9 kwietnia 2005 r.

[8] § 24 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 48, poz. 455). Zmiana weszła w życie 9 kwietnia 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-07-22 do 2005-04-08

1. W zakładzie przetwórstwa produkującym również produkty zawierające inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych, wymagania określone w § 19–21, § 22 ust. 3–5, § 23 ust. 1 pkt 5–8, § 25 ust. 4 i 5 oraz § 26 ust. 1 i 4 stosuje się do części zakładu, w której:

1) mięso lub produkty mięsne są poddawane obróbce lub dodawane do innych produktów mięsnych lub do produktów zawierających inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych;

2) produkty mięsne są poddawane obróbce i przechowywane.

2. W zakładzie przetwórstwa, o którym mowa w ust. 1, w części, w której odbywa się produkcja produktów zawierających inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych i do której używa się wyłącznie produkty poddane obróbce:

1) do przechowywania materiału surowego lub produktów gotowych nie są wymagane pomieszczenia chłodnicze i zamrażalnicze;

2) dopuszcza się przeprowadzanie rozbioru mięsa, obróbki cieplnej, wytapiania tłuszczu, wędzenia, suszenia, dojrzewania, peklowania i pakowania w tym samym pomieszczeniu.

3. Jeżeli w zakładzie przetwórstwa są produkowane produkty zawierające inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych oraz produkty niezawierające mięsa lub produktów mięsnych, dopuszcza się wspólne korzystanie z:

1) pomieszczenia dla urzędowego lekarza weterynarii;

2) magazynu dozwolonych substancji dodatkowych, przypraw i osłonek sztucznych;

3) szatni dla osób zatrudnionych;

4) pomieszczenia do umieszczania produktów w opakowaniach zbiorczych;

5) pomieszczenia do wysyłania produktów gotowych;

6) magazynu produktów gotowych;

7) pomieszczenia do mycia i odkażania narzędzi, urządzeń i sprzętu;

8) instalacji doprowadzającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi;

9) systemu kanalizacyjnego;

10) zabezpieczeń przed dostępem owadów, gryzoni i innych szkodników.

4. W zakładzie przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej10) dopuszcza się:

1) wykorzystywanie jako szatni dla osób zatrudnionych – pomieszczenia z szafkami, przy czym szafki do przechowywania odzieży roboczej powinny być oddzielone od szafek na odzież osobistą tych osób;

2) ręczne uruchamianie kranów w pomieszczeniu, o którym mowa w pkt 1, oraz spłuczek w toaletach;

3) przetrzymywanie środków myjących i dezynfekcyjnych w zamykanej szafie.

5. W zakładzie przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej do przechowywania materiału surowego lub produktów gotowych nie są wymagane pomieszczenia chłodnicze i zamrażalnicze, jeżeli na terenie zakładu znajdują się:

1) pomieszczenie lub wydzielone miejsce, wyposażone w urządzenia chłodzące służące do przechowywania materiału surowego, jeżeli materiał ten jest przechowywany w zakładzie przetwórstwa;

2) pomieszczenie lub wydzielone miejsce, wyposażone w urządzenia chłodzące służące do przechowywania produktów gotowych, jeżeli produkty te są przechowywane w zakładzie przetwórstwa.

6. Przepisu § 41 nie stosuje się do produktów mięsnych wyprodukowanych w zakładzie przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej, jeżeli produkty te nie wymagają chłodzenia.