history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-04-09 do 2010-01-01

[Odzież robocza] 1. Osoby zatrudnione w zakładzie przetwórstwa, których rodzaj pracy wymaga kontaktu z materiałem surowym, półproduktami lub produktami gotowymi, powinny używać czystej odzieży roboczej w jasnym kolorze, a także obuwia roboczego, fartucha ochronnego i nakrycia głowy całkowicie zasłaniającego włosy.

2. [9] Odzież roboczą zmienia się codziennie i w przypadku jej zabrudzenia.

3. Osoby, o których mowa w ust. 1, powinny:

1) myć ręce przed każdym przystąpieniem do pracy lub po ich zabrudzeniu;

2) nie nosić biżuterii i zegarków podczas pracy;

3) skaleczenia lub otarcia skóry rąk zabezpieczać wodoodpornym opatrunkiem.

4. Palenie tytoniu, żucie tytoniu lub gumy, plucie, jedzenie i picie jest dopuszczalne wyłącznie w miejscach do tego wyznaczonych.

5. Stan zdrowia osób, o których mowa w ust. 1, jest określony w przepisach o chorobach zakaźnych i zakażeniach, a kwalifikacje tych osób w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji – w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

[9] § 29 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 48, poz. 455). Zmiana weszła w życie 9 kwietnia 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-04-09 do 2010-01-01

[Odzież robocza] 1. Osoby zatrudnione w zakładzie przetwórstwa, których rodzaj pracy wymaga kontaktu z materiałem surowym, półproduktami lub produktami gotowymi, powinny używać czystej odzieży roboczej w jasnym kolorze, a także obuwia roboczego, fartucha ochronnego i nakrycia głowy całkowicie zasłaniającego włosy.

2. [9] Odzież roboczą zmienia się codziennie i w przypadku jej zabrudzenia.

3. Osoby, o których mowa w ust. 1, powinny:

1) myć ręce przed każdym przystąpieniem do pracy lub po ich zabrudzeniu;

2) nie nosić biżuterii i zegarków podczas pracy;

3) skaleczenia lub otarcia skóry rąk zabezpieczać wodoodpornym opatrunkiem.

4. Palenie tytoniu, żucie tytoniu lub gumy, plucie, jedzenie i picie jest dopuszczalne wyłącznie w miejscach do tego wyznaczonych.

5. Stan zdrowia osób, o których mowa w ust. 1, jest określony w przepisach o chorobach zakaźnych i zakażeniach, a kwalifikacje tych osób w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji – w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

[9] § 29 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 48, poz. 455). Zmiana weszła w życie 9 kwietnia 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-07-22 do 2005-04-08

1. Osoby zatrudnione w zakładzie przetwórstwa, których rodzaj pracy wymaga kontaktu z materiałem surowym, półproduktami lub produktami gotowymi, powinny używać czystej odzieży roboczej w jasnym kolorze, a także obuwia roboczego, fartucha ochronnego i nakrycia głowy całkowicie zasłaniającego włosy.

2. Odzież roboczą zmienia się codziennie lub w przypadku jej zabrudzenia.

3. Osoby, o których mowa w ust. 1, powinny:

1) myć ręce przed każdym przystąpieniem do pracy lub po ich zabrudzeniu;

2) nie nosić biżuterii i zegarków podczas pracy;

3) skaleczenia lub otarcia skóry rąk zabezpieczać wodoodpornym opatrunkiem.

4. Palenie tytoniu, żucie tytoniu lub gumy, plucie, jedzenie i picie jest dopuszczalne wyłącznie w miejscach do tego wyznaczonych.

5. Stan zdrowia osób, o których mowa w ust. 1, jest określony w przepisach o chorobach zakaźnych i zakażeniach, a kwalifikacje tych osób w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji – w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.