Wersja obowiązująca od 2005-04-29 do 2010-01-01
[Warunki umieszczania świeżego mięsa na rynku] 1. Świeże mięso może być umieszczane na rynku, jeżeli:
1) w przypadku tuszek i podrobów:
a) pochodzi z drobiu poddanego badaniu przedubojowemu i dopuszczonego do uboju,
b) zostało pozyskane w zatwierdzonej rzeźni, która posiada system kontroli wewnętrznej oraz podlega nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej,
c) zostało poddane obróbce w sposób określony w rozporządzeniu,
d) po badaniu poubojowym zostało uznane za zdatne do spożycia przez ludzi,
e) zostało oznakowane, opakowane, przechowywane i transportowane w sposób określony w rozporządzeniu,
f) [2] zostało zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny lub świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44);
2) w przypadku części tuszek i mięsa bez kości, w tym pochodzących z państw trzecich, poddanych kontroli w sposób określony w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej:
a) zostało poddane rozbiorowi w zatwierdzonych zakładach rozbioru, podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej, w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu,
b) spełnia wymagania, o których mowa w pkt 1.
2. W przypadku umieszczania mięsa na rynku Republiki Finlandii lub Królestwa Szwecji poddaje się je badaniom określonym w przepisach Unii Europejskiej.3)
3. [3] Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, powinno być wystawione:
1) przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie załadunku;
2) na podstawie otrzymanych świadectw zdrowia dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzących z innego zakładu – w przypadku wystawienia w zakładzie świadectwa zdrowia dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu.
4. [4] Wymagań określonych w ust. 1–3 nie stosuje się w przypadku świeżego mięsa drobiowego:
1) nieprzeznaczonego do spożycia przez ludzi;
2) przeznaczonego na cele:
a) badawcze,
b) wystawowe, pod warunkiem że mięso po wystawie zostanie natychmiast zniszczone;
3) przeznaczonego wyłącznie na dostawy dla organizacji międzynarodowych.
5. [5] Handlowy dokument identyfikacyjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, jest:
1) wystawiany:
a) w 2 egzemplarzach,
b) na podstawie otrzymanych handlowych dokumentów identyfikacyjnych dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzącej z innego zakładu – w przypadku wystawienia w zakładzie handlowego dokumentu identyfikacyjnego dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu;
2) przechowywany przez:
a) wystawiającego dokument co najmniej przez rok od dnia wystawienia, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania,
b) odbiorcę co najmniej przez rok od dnia otrzymania produktu, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania.
[2] § 4 ust. 1 pkt 1 lit. f) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.
[3] § 4 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.
[4] § 4 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.
[5] § 4 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-04-29 do 2010-01-01
[Warunki umieszczania świeżego mięsa na rynku] 1. Świeże mięso może być umieszczane na rynku, jeżeli:
1) w przypadku tuszek i podrobów:
a) pochodzi z drobiu poddanego badaniu przedubojowemu i dopuszczonego do uboju,
b) zostało pozyskane w zatwierdzonej rzeźni, która posiada system kontroli wewnętrznej oraz podlega nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej,
c) zostało poddane obróbce w sposób określony w rozporządzeniu,
d) po badaniu poubojowym zostało uznane za zdatne do spożycia przez ludzi,
e) zostało oznakowane, opakowane, przechowywane i transportowane w sposób określony w rozporządzeniu,
f) [2] zostało zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny lub świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44);
2) w przypadku części tuszek i mięsa bez kości, w tym pochodzących z państw trzecich, poddanych kontroli w sposób określony w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej:
a) zostało poddane rozbiorowi w zatwierdzonych zakładach rozbioru, podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej, w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu,
b) spełnia wymagania, o których mowa w pkt 1.
2. W przypadku umieszczania mięsa na rynku Republiki Finlandii lub Królestwa Szwecji poddaje się je badaniom określonym w przepisach Unii Europejskiej.3)
3. [3] Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, powinno być wystawione:
1) przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie załadunku;
2) na podstawie otrzymanych świadectw zdrowia dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzących z innego zakładu – w przypadku wystawienia w zakładzie świadectwa zdrowia dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu.
4. [4] Wymagań określonych w ust. 1–3 nie stosuje się w przypadku świeżego mięsa drobiowego:
1) nieprzeznaczonego do spożycia przez ludzi;
2) przeznaczonego na cele:
a) badawcze,
b) wystawowe, pod warunkiem że mięso po wystawie zostanie natychmiast zniszczone;
3) przeznaczonego wyłącznie na dostawy dla organizacji międzynarodowych.
5. [5] Handlowy dokument identyfikacyjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, jest:
1) wystawiany:
a) w 2 egzemplarzach,
b) na podstawie otrzymanych handlowych dokumentów identyfikacyjnych dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzącej z innego zakładu – w przypadku wystawienia w zakładzie handlowego dokumentu identyfikacyjnego dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu;
2) przechowywany przez:
a) wystawiającego dokument co najmniej przez rok od dnia wystawienia, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania,
b) odbiorcę co najmniej przez rok od dnia otrzymania produktu, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania.
[2] § 4 ust. 1 pkt 1 lit. f) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.
[3] § 4 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.
[4] § 4 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.
[5] § 4 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-07-16 do 2005-04-28
1. Świeże mięso może być umieszczane na rynku, jeżeli:
1) w przypadku tuszek i podrobów:
a) pochodzi z drobiu poddanego badaniu przedubojowemu i dopuszczonego do uboju,
b) zostało pozyskane w zatwierdzonej rzeźni, która posiada system kontroli wewnętrznej oraz podlega nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej,
c) zostało poddane obróbce w sposób określony w rozporządzeniu,
d) po badaniu poubojowym zostało uznane za zdatne do spożycia przez ludzi,
e) zostało oznakowane, opakowane, przechowywane i transportowane w sposób określony w rozporządzeniu,
f) zostało zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny lub świadectwo zdrowia;
2) w przypadku części tuszek i mięsa bez kości, w tym pochodzących z państw trzecich, poddanych kontroli w sposób określony w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej:
a) zostało poddane rozbiorowi w zatwierdzonych zakładach rozbioru, podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej, w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu,
b) spełnia wymagania, o których mowa w pkt 1.
2. W przypadku umieszczania mięsa na rynku Republiki Finlandii lub Królestwa Szwecji poddaje się je badaniom określonym w przepisach Unii Europejskiej.3)