history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-04-29 do 2010-01-01

[Warunki umieszczania świeżego mięsa na rynku] 1. Świeże mięso może być umieszczane na rynku, jeżeli:

1) w przypadku tuszek i podrobów:

a) pochodzi z drobiu poddanego badaniu przedubojowemu i dopuszczonego do uboju,

b) zostało pozyskane w zatwierdzonej rzeźni, która posiada system kontroli wewnętrznej oraz podlega nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej,

c) zostało poddane obróbce w sposób określony w rozporządzeniu,

d) po badaniu poubojowym zostało uznane za zdatne do spożycia przez ludzi,

e) zostało oznakowane, opakowane, przechowywane i transportowane w sposób określony w rozporządzeniu,

f) [2] zostało zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny lub świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44);

2) w przypadku części tuszek i mięsa bez kości, w tym pochodzących z państw trzecich, poddanych kontroli w sposób określony w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej:

a) zostało poddane rozbiorowi w zatwierdzonych zakładach rozbioru, podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej, w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu,

b) spełnia wymagania, o których mowa w pkt 1.

2. W przypadku umieszczania mięsa na rynku Republiki Finlandii lub Królestwa Szwecji poddaje się je badaniom określonym w przepisach Unii Europejskiej.3)

3. [3] Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, powinno być wystawione:

1) przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie załadunku;

2) na podstawie otrzymanych świadectw zdrowia dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzących z innego zakładu – w przypadku wystawienia w zakładzie świadectwa zdrowia dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu.

4. [4] Wymagań określonych w ust. 1–3 nie stosuje się w przypadku świeżego mięsa drobiowego:

1) nieprzeznaczonego do spożycia przez ludzi;

2) przeznaczonego na cele:

a) badawcze,

b) wystawowe, pod warunkiem że mięso po wystawie zostanie natychmiast zniszczone;

3) przeznaczonego wyłącznie na dostawy dla organizacji międzynarodowych.

5. [5] Handlowy dokument identyfikacyjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, jest:

1) wystawiany:

a) w 2 egzemplarzach,

b) na podstawie otrzymanych handlowych dokumentów identyfikacyjnych dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzącej z innego zakładu – w przypadku wystawienia w zakładzie handlowego dokumentu identyfikacyjnego dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu;

2) przechowywany przez:

a) wystawiającego dokument co najmniej przez rok od dnia wystawienia, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania,

b) odbiorcę co najmniej przez rok od dnia otrzymania produktu, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania.

[2] § 4 ust. 1 pkt 1 lit. f) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.

[3] § 4 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.

[4] § 4 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.

[5] § 4 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-04-29 do 2010-01-01

[Warunki umieszczania świeżego mięsa na rynku] 1. Świeże mięso może być umieszczane na rynku, jeżeli:

1) w przypadku tuszek i podrobów:

a) pochodzi z drobiu poddanego badaniu przedubojowemu i dopuszczonego do uboju,

b) zostało pozyskane w zatwierdzonej rzeźni, która posiada system kontroli wewnętrznej oraz podlega nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej,

c) zostało poddane obróbce w sposób określony w rozporządzeniu,

d) po badaniu poubojowym zostało uznane za zdatne do spożycia przez ludzi,

e) zostało oznakowane, opakowane, przechowywane i transportowane w sposób określony w rozporządzeniu,

f) [2] zostało zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny lub świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44);

2) w przypadku części tuszek i mięsa bez kości, w tym pochodzących z państw trzecich, poddanych kontroli w sposób określony w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej:

a) zostało poddane rozbiorowi w zatwierdzonych zakładach rozbioru, podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej, w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu,

b) spełnia wymagania, o których mowa w pkt 1.

2. W przypadku umieszczania mięsa na rynku Republiki Finlandii lub Królestwa Szwecji poddaje się je badaniom określonym w przepisach Unii Europejskiej.3)

3. [3] Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, powinno być wystawione:

1) przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie załadunku;

2) na podstawie otrzymanych świadectw zdrowia dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzących z innego zakładu – w przypadku wystawienia w zakładzie świadectwa zdrowia dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu.

4. [4] Wymagań określonych w ust. 1–3 nie stosuje się w przypadku świeżego mięsa drobiowego:

1) nieprzeznaczonego do spożycia przez ludzi;

2) przeznaczonego na cele:

a) badawcze,

b) wystawowe, pod warunkiem że mięso po wystawie zostanie natychmiast zniszczone;

3) przeznaczonego wyłącznie na dostawy dla organizacji międzynarodowych.

5. [5] Handlowy dokument identyfikacyjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, jest:

1) wystawiany:

a) w 2 egzemplarzach,

b) na podstawie otrzymanych handlowych dokumentów identyfikacyjnych dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzącej z innego zakładu – w przypadku wystawienia w zakładzie handlowego dokumentu identyfikacyjnego dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu;

2) przechowywany przez:

a) wystawiającego dokument co najmniej przez rok od dnia wystawienia, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania,

b) odbiorcę co najmniej przez rok od dnia otrzymania produktu, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania.

[2] § 4 ust. 1 pkt 1 lit. f) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.

[3] § 4 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.

[4] § 4 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.

[5] § 4 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz.U. Nr 60, poz. 527). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-07-16 do 2005-04-28

1. Świeże mięso może być umieszczane na rynku, jeżeli:

1) w przypadku tuszek i podrobów:

a) pochodzi z drobiu poddanego badaniu przedubojowemu i dopuszczonego do uboju,

b) zostało pozyskane w zatwierdzonej rzeźni, która posiada system kontroli wewnętrznej oraz podlega nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej,

c) zostało poddane obróbce w sposób określony w rozporządzeniu,

d) po badaniu poubojowym zostało uznane za zdatne do spożycia przez ludzi,

e) zostało oznakowane, opakowane, przechowywane i transportowane w sposób określony w rozporządzeniu,

f) zostało zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny lub świadectwo zdrowia;

2) w przypadku części tuszek i mięsa bez kości, w tym pochodzących z państw trzecich, poddanych kontroli w sposób określony w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej:

a) zostało poddane rozbiorowi w zatwierdzonych zakładach rozbioru, podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej, w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu,

b) spełnia wymagania, o których mowa w pkt 1.

2. W przypadku umieszczania mięsa na rynku Republiki Finlandii lub Królestwa Szwecji poddaje się je badaniom określonym w przepisach Unii Europejskiej.3)