history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-03-11 do 2010-01-01

[Ubój zwierząt łownych utrzymywanych na fermach] 1. W przypadku gdy przewóz zwierząt łownych utrzymywanych na fermach zagraża zdrowiu osoby utrzymującej te zwierzęta lub zdrowiu zwierząt, powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na ich ubój w miejscu utrzymywania.

2. Powiatowy lekarz weterynarii wyraża zgodę, jeżeli:

1) stado, z którego pochodzą zwierzęta przeznaczone do uboju, było poddawane regularnej kontroli weterynaryjnej;

2) wyniki kontroli, o której mowa w pkt 1, nie wykazały nieprzestrzegania wymagań weterynaryjnych, w jakich powinny być utrzymywane zwierzęta;

3) osoba utrzymująca zwierzęta złożyła wniosek o dokonanie uboju tych zwierząt w miejscu ich utrzymywania;

4) termin uboju został ustalony z powiatowym lekarzem weterynarii;

5) na terenie fermy znajduje się miejsce gromadzenia zwierząt łownych, w którym można przeprowadzić badanie przedubojowe partii zwierząt przeznaczonej do uboju;

6) ferma jest wyposażona w pomieszczenia spełniające warunki do dokonania uboju i wykrwawienia zwierząt.

3. [5] Ubój jest poprzedzony ogłuszeniem zwierzęcia, przeprowadzonym w sposób określony w przepisach w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt12); powiatowy lekarz weterynarii może zezwolić na odstrzelenie zwierząt jedynie w szczególnych przypadkach.

4. Zwierzęta ubite lub odstrzelone i wykrwawione niezwłocznie wiesza się i transportuje, przy zachowaniu wymagań weterynaryjnych obowiązujących w tym zakresie, do zatwierdzonej rzeźni, spełniającej wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku13).

5. Ubite zwierzęta poddaje się patroszeniu w okresie 3 godzin od ogłuszenia.

6. Do transportu ubitych zwierząt do rzeźni dołącza się świadectwo zdrowia, wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii, zawierające potwierdzenie pozytywnego wyniku badania przedubojowego, właściwego wykrwawienia oraz godzinę uboju.

7. [6] Wzór świadectwa zdrowia zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, poddanych ubojowi w gospodarstwie pochodzenia i przewożonych do rzeźni, jest określony w załączniku nr 3 [7] do rozporządzenia.

8. W przypadku gdy transport zwierząt łownych ubitych w miejscu utrzymywania do rzeźni zatwierdzonej trwa dłużej niż godzinę, ubite zwierzęta przewozi się środkiem transportu zapewniającym utrzymywanie stałej temperatury od 0 °C do +4 °C.

[5] § 8 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

[6] § 8 ust. 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

[7] Załącznik nr 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-03-11 do 2010-01-01

[Ubój zwierząt łownych utrzymywanych na fermach] 1. W przypadku gdy przewóz zwierząt łownych utrzymywanych na fermach zagraża zdrowiu osoby utrzymującej te zwierzęta lub zdrowiu zwierząt, powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na ich ubój w miejscu utrzymywania.

2. Powiatowy lekarz weterynarii wyraża zgodę, jeżeli:

1) stado, z którego pochodzą zwierzęta przeznaczone do uboju, było poddawane regularnej kontroli weterynaryjnej;

2) wyniki kontroli, o której mowa w pkt 1, nie wykazały nieprzestrzegania wymagań weterynaryjnych, w jakich powinny być utrzymywane zwierzęta;

3) osoba utrzymująca zwierzęta złożyła wniosek o dokonanie uboju tych zwierząt w miejscu ich utrzymywania;

4) termin uboju został ustalony z powiatowym lekarzem weterynarii;

5) na terenie fermy znajduje się miejsce gromadzenia zwierząt łownych, w którym można przeprowadzić badanie przedubojowe partii zwierząt przeznaczonej do uboju;

6) ferma jest wyposażona w pomieszczenia spełniające warunki do dokonania uboju i wykrwawienia zwierząt.

3. [5] Ubój jest poprzedzony ogłuszeniem zwierzęcia, przeprowadzonym w sposób określony w przepisach w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt12); powiatowy lekarz weterynarii może zezwolić na odstrzelenie zwierząt jedynie w szczególnych przypadkach.

4. Zwierzęta ubite lub odstrzelone i wykrwawione niezwłocznie wiesza się i transportuje, przy zachowaniu wymagań weterynaryjnych obowiązujących w tym zakresie, do zatwierdzonej rzeźni, spełniającej wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku13).

5. Ubite zwierzęta poddaje się patroszeniu w okresie 3 godzin od ogłuszenia.

6. Do transportu ubitych zwierząt do rzeźni dołącza się świadectwo zdrowia, wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii, zawierające potwierdzenie pozytywnego wyniku badania przedubojowego, właściwego wykrwawienia oraz godzinę uboju.

7. [6] Wzór świadectwa zdrowia zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, poddanych ubojowi w gospodarstwie pochodzenia i przewożonych do rzeźni, jest określony w załączniku nr 3 [7] do rozporządzenia.

8. W przypadku gdy transport zwierząt łownych ubitych w miejscu utrzymywania do rzeźni zatwierdzonej trwa dłużej niż godzinę, ubite zwierzęta przewozi się środkiem transportu zapewniającym utrzymywanie stałej temperatury od 0 °C do +4 °C.

[5] § 8 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

[6] § 8 ust. 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

[7] Załącznik nr 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-07-07 do 2005-03-10

1. W przypadku gdy przewóz zwierząt łownych utrzymywanych na fermach zagraża zdrowiu osoby utrzymującej te zwierzęta lub zdrowiu zwierząt, powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na ich ubój w miejscu utrzymywania.

2. Powiatowy lekarz weterynarii wyraża zgodę, jeżeli:

1) stado, z którego pochodzą zwierzęta przeznaczone do uboju, było poddawane regularnej kontroli weterynaryjnej;

2) wyniki kontroli, o której mowa w pkt 1, nie wykazały nieprzestrzegania wymagań weterynaryjnych, w jakich powinny być utrzymywane zwierzęta;

3) osoba utrzymująca zwierzęta złożyła wniosek o dokonanie uboju tych zwierząt w miejscu ich utrzymywania;

4) termin uboju został ustalony z powiatowym lekarzem weterynarii;

5) na terenie fermy znajduje się miejsce gromadzenia zwierząt łownych, w którym można przeprowadzić badanie przedubojowe partii zwierząt przeznaczonej do uboju;

6) ferma jest wyposażona w pomieszczenia spełniające warunki do dokonania uboju i wykrwawienia zwierząt.

3. Ubój jest poprzedzony ogłuszeniem zwierzęcia, przeprowadzonym w sposób określony w przepisach o kwalifikacjach osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz dopuszczalnych metodach uboju i uśmiercania zwierząt stosownie do gatunku12); powiatowy lekarz weterynarii może zezwolić na odstrzelenie zwierząt jedynie w szczególnych przypadkach.

4. Zwierzęta ubite lub odstrzelone i wykrwawione niezwłocznie wiesza się i transportuje, przy zachowaniu wymagań weterynaryjnych obowiązujących w tym zakresie, do zatwierdzonej rzeźni, spełniającej wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku13).

5. Ubite zwierzęta poddaje się patroszeniu w okresie 3 godzin od ogłuszenia.

6. Do transportu ubitych zwierząt do rzeźni dołącza się świadectwo zdrowia, wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii, zawierające potwierdzenie pozytywnego wyniku badania przedubojowego, właściwego wykrwawienia oraz godzinę uboju.

7. Wzór świadectwa zdrowia królików i zwierząt łownych utrzymywanych na fermach poddanych ubojowi w gospodarstwie pochodzenia i przewożonych do rzeźni jest określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia.

8. W przypadku gdy transport zwierząt łownych ubitych w miejscu utrzymywania do rzeźni zatwierdzonej trwa dłużej niż godzinę, ubite zwierzęta przewozi się środkiem transportu zapewniającym utrzymywanie stałej temperatury od 0 °C do +4 °C.