history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-03-11 do 2010-01-01

[Warunki dotyczące umieszczenia na rynku mięsa króliczego] 1. Mięso królicze umieszcza się na rynku, jeżeli:

1) zostało pozyskane:

a) w zakładzie zatwierdzonym spełniającym wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego3), jeżeli zakład ten jest wyposażony w urządzenia do obróbki mięsa króliczego,

b) (uchylony).

c) od zwierząt, które zostały poddane badaniu przedubojowemu, zgodnie z wymaganiami określonymi w § 14–19, przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii lub osoby wykonujące czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii i w wyniku tego badania zostały uznane za nadające się do uboju;

2) zostało poddane badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii lub osoby wykonujące czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii, w wyniku którego wykluczono:

a) zmiany chorobowe, z wyjątkiem urazów, które mogły pojawić się na krótko przed ubojem, lub

b) miejscowe zmiany rozwojowe; w przypadku ich występowania przeprowadza się badania laboratoryjne w celu ustalenia, że pozyskane mięso nadaje się do spożycia przez ludzi i nie powoduje zagrożenia dla zdrowia publicznego;

3) po badaniu poubojowym:

a) zostało oznakowane znakiem weterynaryjnym, o którym mowa w § 25–29,

b) zostało przetworzone przy zachowaniu wymagań weterynaryjnych określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego4),

c) było przechowywane w zakładzie zatwierdzonym, o którym mowa w pkt 1, w temperaturze nieprzekraczającej:

– w przypadku mięsa schłodzonego +4 °C,

– w przypadku mięsa zamrożonego -12 °C,

– w przypadku podrobów +3 °C;

4) było transportowane:

a) w warunkach chłodniczych w temperaturach przewidzianych w pkt 3 lit. c,

b) w sposób uniemożliwiający jego zanieczyszczenie lub uszkodzenie;

5) w przypadku części tuszek lub mięsa bez kości, było pozyskane przy zachowaniu wymagań określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego5), w zakładach zatwierdzonych, o których mowa w pkt 1;

6) [2] w przypadku przywozu, spełniało wymagania określone w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej oraz w przepisach Unii Europejskiej6).

2. Mięso królicze przeznaczone do handlu zaopatruje się w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. DE L 94 z 31.03.2004, str. 44).

3. [3] (uchylony).

4. Ubój, rozbiór i przechowywanie mięsa króliczego można przeprowadzać w zakładach zakwalifikowanych na rynek krajowy, jeżeli nie będzie ono przeznaczone do handlu.

[2] § 3 ust. 1 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

[3] § 3 ust. 3 uchylony przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

Załącznik nr 1 uchylony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-03-11 do 2010-01-01

[Warunki dotyczące umieszczenia na rynku mięsa króliczego] 1. Mięso królicze umieszcza się na rynku, jeżeli:

1) zostało pozyskane:

a) w zakładzie zatwierdzonym spełniającym wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego3), jeżeli zakład ten jest wyposażony w urządzenia do obróbki mięsa króliczego,

b) (uchylony).

c) od zwierząt, które zostały poddane badaniu przedubojowemu, zgodnie z wymaganiami określonymi w § 14–19, przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii lub osoby wykonujące czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii i w wyniku tego badania zostały uznane za nadające się do uboju;

2) zostało poddane badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii lub osoby wykonujące czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii, w wyniku którego wykluczono:

a) zmiany chorobowe, z wyjątkiem urazów, które mogły pojawić się na krótko przed ubojem, lub

b) miejscowe zmiany rozwojowe; w przypadku ich występowania przeprowadza się badania laboratoryjne w celu ustalenia, że pozyskane mięso nadaje się do spożycia przez ludzi i nie powoduje zagrożenia dla zdrowia publicznego;

3) po badaniu poubojowym:

a) zostało oznakowane znakiem weterynaryjnym, o którym mowa w § 25–29,

b) zostało przetworzone przy zachowaniu wymagań weterynaryjnych określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego4),

c) było przechowywane w zakładzie zatwierdzonym, o którym mowa w pkt 1, w temperaturze nieprzekraczającej:

– w przypadku mięsa schłodzonego +4 °C,

– w przypadku mięsa zamrożonego -12 °C,

– w przypadku podrobów +3 °C;

4) było transportowane:

a) w warunkach chłodniczych w temperaturach przewidzianych w pkt 3 lit. c,

b) w sposób uniemożliwiający jego zanieczyszczenie lub uszkodzenie;

5) w przypadku części tuszek lub mięsa bez kości, było pozyskane przy zachowaniu wymagań określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego5), w zakładach zatwierdzonych, o których mowa w pkt 1;

6) [2] w przypadku przywozu, spełniało wymagania określone w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej oraz w przepisach Unii Europejskiej6).

2. Mięso królicze przeznaczone do handlu zaopatruje się w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. DE L 94 z 31.03.2004, str. 44).

3. [3] (uchylony).

4. Ubój, rozbiór i przechowywanie mięsa króliczego można przeprowadzać w zakładach zakwalifikowanych na rynek krajowy, jeżeli nie będzie ono przeznaczone do handlu.

[2] § 3 ust. 1 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

[3] § 3 ust. 3 uchylony przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

Załącznik nr 1 uchylony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2005-02-24 do 2005-03-10

1. Mięso królicze umieszcza się na rynku, jeżeli:

1) zostało pozyskane:

a) w zakładzie zatwierdzonym spełniającym wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego3), jeżeli zakład ten jest wyposażony w urządzenia do obróbki mięsa króliczego,

b) [1] (uchylona).

c) od zwierząt, które zostały poddane badaniu przedubojowemu, zgodnie z wymaganiami określonymi w § 14–19, przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii lub osoby wykonujące czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii i w wyniku tego badania zostały uznane za nadające się do uboju;

2) zostało poddane badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii lub osoby wykonujące czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii, w wyniku którego wykluczono:

a) zmiany chorobowe, z wyjątkiem urazów, które mogły pojawić się na krótko przed ubojem, lub

b) miejscowe zmiany rozwojowe; w przypadku ich występowania przeprowadza się badania laboratoryjne w celu ustalenia, że pozyskane mięso nadaje się do spożycia przez ludzi i nie powoduje zagrożenia dla zdrowia publicznego;

3) po badaniu poubojowym:

a) zostało oznakowane znakiem weterynaryjnym, o którym mowa w § 25–29,

b) zostało przetworzone przy zachowaniu wymagań weterynaryjnych określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego4),

c) było przechowywane w zakładzie zatwierdzonym, o którym mowa w pkt 1, w temperaturze nieprzekraczającej:

– w przypadku mięsa schłodzonego +4 °C,

– w przypadku mięsa zamrożonego -12 °C,

– w przypadku podrobów +3 °C;

4) było transportowane:

a) w warunkach chłodniczych w temperaturach przewidzianych w pkt 3 lit. c,

b) w sposób uniemożliwiający jego zanieczyszczenie lub uszkodzenie;

5) w przypadku części tuszek lub mięsa bez kości, było pozyskane przy zachowaniu wymagań określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego5), w zakładach zatwierdzonych, o których mowa w pkt 1;

6) w przypadku przywozu, spełniało wymagania określone w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej oraz w przepisach Unii Europejskiej6).

2. [2] Mięso królicze przeznaczone do handlu zaopatruje się w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. DE L 94 z 31.03.2004, str. 44).

3. Wzór świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa króliczego przeznaczonego do wysyłki do państw członkowskich Unii Europejskiej jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

4. Ubój, rozbiór i przechowywanie mięsa króliczego można przeprowadzać w zakładach zakwalifikowanych na rynek krajowy, jeżeli nie będzie ono przeznaczone do handlu.

[1] § 3 ust. 1 pkt 1 lit. b) uchylona przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 24 lutego 2005 r.

[2] § 3 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 24 lutego 2005 r.

 

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-07-07 do 2005-02-23

1. Mięso królicze umieszcza się na rynku, jeżeli:

1) zostało pozyskane:

a) w zakładzie zatwierdzonym spełniającym wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego3), jeżeli zakład ten jest wyposażony w urządzenia do obróbki mięsa króliczego,

b) od zwierząt pochodzących z obszarów nieobjętych ograniczeniami związanymi ze zwalczaniem chorób zakaźnych,

c) od zwierząt, które zostały poddane badaniu przedubojowemu, zgodnie z wymaganiami określonymi w § 14–19, przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii lub osoby wykonujące czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii i w wyniku tego badania zostały uznane za nadające się do uboju;

2) zostało poddane badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii lub osoby wykonujące czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii, w wyniku którego wykluczono:

a) zmiany chorobowe, z wyjątkiem urazów, które mogły pojawić się na krótko przed ubojem, lub

b) miejscowe zmiany rozwojowe; w przypadku ich występowania przeprowadza się badania laboratoryjne w celu ustalenia, że pozyskane mięso nadaje się do spożycia przez ludzi i nie powoduje zagrożenia dla zdrowia publicznego;

3) po badaniu poubojowym:

a) zostało oznakowane znakiem weterynaryjnym, o którym mowa w § 25–29,

b) zostało przetworzone przy zachowaniu wymagań weterynaryjnych określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego4),

c) było przechowywane w zakładzie zatwierdzonym, o którym mowa w pkt 1, w temperaturze nieprzekraczającej:

– w przypadku mięsa schłodzonego +4 °C,

– w przypadku mięsa zamrożonego -12 °C,

– w przypadku podrobów +3 °C;

4) było transportowane:

a) w warunkach chłodniczych w temperaturach przewidzianych w pkt 3 lit. c,

b) w sposób uniemożliwiający jego zanieczyszczenie lub uszkodzenie;

5) w przypadku części tuszek lub mięsa bez kości, było pozyskane przy zachowaniu wymagań określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego5), w zakładach zatwierdzonych, o których mowa w pkt 1;

6) w przypadku przywozu, spełniało wymagania określone w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej oraz w przepisach Unii Europejskiej6).

2. Mięso królicze zaopatruje się w świadectwo zdrowia, które jest:

1) wystawiane przez urzędowego lekarza weterynarii podczas załadunku;

2) sporządzone co najmniej w języku polskim i języku lub językach państwa przeznaczenia;

3) dołączone w oryginale do mięsa przewożonego do miejsca przeznaczenia na terytorium innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej.

3. Wzór świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa króliczego przeznaczonego do wysyłki do państw członkowskich Unii Europejskiej jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

4. Ubój, rozbiór i przechowywanie mięsa króliczego można przeprowadzać w zakładach zakwalifikowanych na rynek krajowy, jeżeli nie będzie ono przeznaczone do handlu.