Wersja obowiązująca od 2005-03-11 do 2010-01-01
[Znak weterynaryjny] 1. Do znakowania mięsa króliczego stosuje się:
1) znak weterynaryjny owalny, w którym litery i cyfry powinny mieć wysokość 0,2 cm, zawierający następujące informacje:
a) w górnej części – litery PL,
b) na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni lub zakładu rozbioru,
c) w dolnej części – litery EWG lub
2) znak weterynaryjny owalny, zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter wynosi 0,8 cm, a cyfr 1,0 cm.
2. Na rynku może być umieszczane mięso królicze oznakowane znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej18).
3. Na mięsie króliczym pozyskanym w zakładach niezatwierdzonych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy w zależności od wielkości mięsa lub rodzaju opakowania, zawierający:
1) w górnej części – litery PL;
2) [8] na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3) w dolnej części – litery IW.
4. Tusz używany do znakowania mięsa spełnia wymagania określone w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
5. Informacje, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w sposób czytelny i trwały.
[8] § 27 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-03-11 do 2010-01-01
[Znak weterynaryjny] 1. Do znakowania mięsa króliczego stosuje się:
1) znak weterynaryjny owalny, w którym litery i cyfry powinny mieć wysokość 0,2 cm, zawierający następujące informacje:
a) w górnej części – litery PL,
b) na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni lub zakładu rozbioru,
c) w dolnej części – litery EWG lub
2) znak weterynaryjny owalny, zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter wynosi 0,8 cm, a cyfr 1,0 cm.
2. Na rynku może być umieszczane mięso królicze oznakowane znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej18).
3. Na mięsie króliczym pozyskanym w zakładach niezatwierdzonych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy w zależności od wielkości mięsa lub rodzaju opakowania, zawierający:
1) w górnej części – litery PL;
2) [8] na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3) w dolnej części – litery IW.
4. Tusz używany do znakowania mięsa spełnia wymagania określone w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
5. Informacje, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w sposób czytelny i trwały.
[8] § 27 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku (Dz.U. Nr 33, poz. 298). Zmiana weszła w życie 11 marca 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-07-07 do 2005-03-10
1. Do znakowania mięsa króliczego stosuje się:
1) znak weterynaryjny owalny, w którym litery i cyfry powinny mieć wysokość 0,2 cm, zawierający następujące informacje:
a) w górnej części – litery PL,
b) na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni lub zakładu rozbioru,
c) w dolnej części – litery EWG lub
2) znak weterynaryjny owalny, zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter wynosi 0,8 cm, a cyfr 1,0 cm.
2. Na rynku może być umieszczane mięso królicze oznakowane znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej18).
3. Na mięsie króliczym pozyskanym w zakładach niezatwierdzonych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy w zależności od wielkości mięsa lub rodzaju opakowania, zawierający:
1) w górnej części – litery PL;
2) na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny;
3) w dolnej części – litery IW.
4. Tusz używany do znakowania mięsa spełnia wymagania określone w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
5. Informacje, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w sposób czytelny i trwały.