history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-04-18 do 2010-01-01

[Wymagania dotyczące mięsa niepoddanego rozbiorowi] 1. Jeżeli mięso mielone produkuje się z mięsa niepoddanego rozbiorowi, to mięso niepoddane rozbiorowi powinno być: [6]

1) zamrożone w zatwierdzonej chłodni składowej spełniającej wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, a od dnia zamrożenia nie upłynęło:

a) 18 miesięcy – w przypadku wołowiny i cielęciny,

b) 12 miesięcy – w przypadku mięsa owiec,

c) 6 miesięcy – w przypadku mięsa świń;

2) schłodzone, a od dnia uboju nie upłynęło 6 dni, w przypadku zaś wołowiny i cielęciny pakowanej próżniowo – 15 dni.

2. Powiatowy lekarz weterynarii w przypadku mięsa świń i owiec może wyrazić zgodę na oddzielenie mięsa od kości, bezpośrednio przed zmieleniem, jeżeli będzie to wykonywane zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi.

[6] § 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-04-18 do 2010-01-01

[Wymagania dotyczące mięsa niepoddanego rozbiorowi] 1. Jeżeli mięso mielone produkuje się z mięsa niepoddanego rozbiorowi, to mięso niepoddane rozbiorowi powinno być: [6]

1) zamrożone w zatwierdzonej chłodni składowej spełniającej wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, a od dnia zamrożenia nie upłynęło:

a) 18 miesięcy – w przypadku wołowiny i cielęciny,

b) 12 miesięcy – w przypadku mięsa owiec,

c) 6 miesięcy – w przypadku mięsa świń;

2) schłodzone, a od dnia uboju nie upłynęło 6 dni, w przypadku zaś wołowiny i cielęciny pakowanej próżniowo – 15 dni.

2. Powiatowy lekarz weterynarii w przypadku mięsa świń i owiec może wyrazić zgodę na oddzielenie mięsa od kości, bezpośrednio przed zmieleniem, jeżeli będzie to wykonywane zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi.

[6] § 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-06-13 do 2005-04-17

1. Mięso mielone produkuje się z mięsa niepoddanego rozbiorowi, które zostało:

1) zamrożone w zatwierdzonej chłodni składowej spełniającej wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, a od dnia zamrożenia nie upłynęło:

a) 18 miesięcy – w przypadku wołowiny i cielęciny,

b) 12 miesięcy – w przypadku mięsa owiec,

c) 6 miesięcy – w przypadku mięsa świń;

2) schłodzone, a od dnia uboju nie upłynęło 6 dni, w przypadku zaś wołowiny i cielęciny pakowanej próżniowo – 15 dni.

2. Powiatowy lekarz weterynarii w przypadku mięsa świń i owiec może wyrazić zgodę na oddzielenie mięsa od kości, bezpośrednio przed zmieleniem, jeżeli będzie to wykonywane zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi.