history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-04-18 do 2010-01-01

[Postępowanie w razie braku informacji określonych w przepisach o znakowaniu] [24] Jeżeli na opakowaniach zbiorczych albo transportowych surowych wyrobów mięsnych brak informacji określonych w przepisach o znakowaniu środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych, to umieszcza się na nich:

1) widoczne i czytelne informacje dotyczące gatunku zwierzęcia, z mięsa którego przygotowano surowe wyroby mięsne, a w przypadku kilku gatunków – ich procentowy udział;

2) datę przygotowania surowych wyrobów mięsnych – jeżeli surowe wyroby mięsne w tym opakowaniu nie są przeznaczone dla konsumenta ostatecznego.

[24] § 39 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 17 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-04-18 do 2010-01-01

[Postępowanie w razie braku informacji określonych w przepisach o znakowaniu] [24] Jeżeli na opakowaniach zbiorczych albo transportowych surowych wyrobów mięsnych brak informacji określonych w przepisach o znakowaniu środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych, to umieszcza się na nich:

1) widoczne i czytelne informacje dotyczące gatunku zwierzęcia, z mięsa którego przygotowano surowe wyroby mięsne, a w przypadku kilku gatunków – ich procentowy udział;

2) datę przygotowania surowych wyrobów mięsnych – jeżeli surowe wyroby mięsne w tym opakowaniu nie są przeznaczone dla konsumenta ostatecznego.

[24] § 39 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 17 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-06-13 do 2005-04-17

Na opakowaniach jednostkowych surowych wyrobów mięsnych, oprócz znaku weterynaryjnego, umieszcza się, zgodnie z przepisami o znakowaniu środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych, widoczne i czytelne informacje dotyczące gatunku zwierzęcia, z mięsa którego przygotowano produkt, a w przypadku kilku gatunków – ich procentowy udział, a także, jeżeli produkt nie jest przeznaczony dla konsumenta ostatecznego – datę jego przygotowania.