history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-04-18 do 2010-01-01

[Umieszczanie surowych wyrobów mięsnych na rynku - przygotowanie, opakowanie, oznakowanie, kontrola weterynaryjna] Na rynku umieszcza się surowe wyroby mięsne:

1) przygotowane w kontrolowanej temperaturze;

2) opakowane, przechowywane i transportowane, zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu;

3) zamrożone tylko raz i przeznaczone do sprzedaży przed upływem 18 miesięcy od zamrożenia;

4) po zakończeniu procesu produkcyjnego niezwłocznie umieszczone w opakowaniach jednostkowych zgodnie z § 41–43 i schłodzone zgodnie z § 14;

5) poddane kontroli weterynaryjnej zgodnie z § 25 i 26;

6) oznakowane znakiem weterynaryjnym i opatrzone etykietami zgodnie z § 37–40;

7) [13] zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu 599/2004; odbiorca przechowuje świadectwo zdrowia co najmniej przez rok;

8) [14] które mogą zawierać dozwolone substancje dodatkowe w postaci barwników, w ilościach określonych w przepisach odrębnych.

[13] § 13 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 9 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

Załącznik nr 2 uchylony przez § 1 pkt 19 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

[14] § 13 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 9 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-04-18 do 2010-01-01

[Umieszczanie surowych wyrobów mięsnych na rynku - przygotowanie, opakowanie, oznakowanie, kontrola weterynaryjna] Na rynku umieszcza się surowe wyroby mięsne:

1) przygotowane w kontrolowanej temperaturze;

2) opakowane, przechowywane i transportowane, zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu;

3) zamrożone tylko raz i przeznaczone do sprzedaży przed upływem 18 miesięcy od zamrożenia;

4) po zakończeniu procesu produkcyjnego niezwłocznie umieszczone w opakowaniach jednostkowych zgodnie z § 41–43 i schłodzone zgodnie z § 14;

5) poddane kontroli weterynaryjnej zgodnie z § 25 i 26;

6) oznakowane znakiem weterynaryjnym i opatrzone etykietami zgodnie z § 37–40;

7) [13] zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu 599/2004; odbiorca przechowuje świadectwo zdrowia co najmniej przez rok;

8) [14] które mogą zawierać dozwolone substancje dodatkowe w postaci barwników, w ilościach określonych w przepisach odrębnych.

[13] § 13 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 9 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

Załącznik nr 2 uchylony przez § 1 pkt 19 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

[14] § 13 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 9 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-06-13 do 2005-04-17

Na rynku umieszcza się surowe wyroby mięsne:

1) przygotowane w kontrolowanej temperaturze;

2) opakowane, przechowywane i transportowane, zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu;

3) zamrożone tylko raz i przeznaczone do sprzedaży przed upływem 18 miesięcy od zamrożenia;

4) po zakończeniu procesu produkcyjnego niezwłocznie umieszczone w opakowaniach jednostkowych zgodnie z § 41–43 i schłodzone zgodnie z § 14;

5) poddane kontroli weterynaryjnej zgodnie z § 25 i 26;

6) oznakowane znakiem weterynaryjnym i opatrzone etykietami zgodnie z § 37–40;

7) zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia; odbiorca przechowuje świadectwo zdrowia co najmniej przez rok.