history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-04-18 do 2010-01-01

[Rodzaje znaków weterynaryjnych] 1. [21] Stosuje się następujące znaki weterynaryjne:

1) dla mięsa mielonego – znak owalny o szerokości co najmniej 6,5 cm i wysokości co najmniej 4,5 cm, przy czym wysokość liter powinna wynosić co najmniej 0,8 cm, a cyfr – 1 cm, zawierający:

a) w górnej części – litery PL,

b) na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,

c) w dolnej części – litery EWG

– z tym że wymiary znaku oraz wysokość liter i cyfr mogą być mniejsze w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania;

2) dla surowych wyrobów mięsnych przygotowanych z:

a) mięsa bydła, świń, owiec, kóz i grubej zwierzyny łownej utrzymywanej na fermach – znak odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1,

b) mięsa drobiowego, mięsa ptaków łownych utrzymywanych na fermach lub zwierząt futerkowych – znak owalny zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr powinna wynosić 0,2 cm,

c) mięsa zwierząt łownych – znak o kształcie pięciokąta zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr dla grubej zwierzyny łownej powinna wynosić 0,8 cm i 1 cm, a dla drobnej zwierzyny łownej – 0,2 cm.

2. Dopuszcza się umieszczanie na rynku mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych oznakowanych znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej16).

3. Mięso mielone i surowe wyroby mięsne pochodzące z zakładów, które uzyskały odstępstwa w stosowaniu niektórych organizacyjnych, technicznych i technologicznych wymagań weterynaryjnych wymaganych przy produkcji mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, znakuje się znakiem weterynaryjnym kwadratowym, zawierającym:

1) w górnej części – litery PL;

2) [22] na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3) w dolnej części – napis NA RYNEK KRAJOWY.

4. W przypadkach, o których mowa w § 10 i 17, na mięsie mielonym i surowych wyrobach mięsnych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy, w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania, zawierający:

1) w górnej części – litery PL;

2) [23] na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3) w dolnej części – litery IW.

[21] § 38 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 16 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

[22] § 38 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 16 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

[23] § 38 ust. 4 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 16 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-04-18 do 2010-01-01

[Rodzaje znaków weterynaryjnych] 1. [21] Stosuje się następujące znaki weterynaryjne:

1) dla mięsa mielonego – znak owalny o szerokości co najmniej 6,5 cm i wysokości co najmniej 4,5 cm, przy czym wysokość liter powinna wynosić co najmniej 0,8 cm, a cyfr – 1 cm, zawierający:

a) w górnej części – litery PL,

b) na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,

c) w dolnej części – litery EWG

– z tym że wymiary znaku oraz wysokość liter i cyfr mogą być mniejsze w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania;

2) dla surowych wyrobów mięsnych przygotowanych z:

a) mięsa bydła, świń, owiec, kóz i grubej zwierzyny łownej utrzymywanej na fermach – znak odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1,

b) mięsa drobiowego, mięsa ptaków łownych utrzymywanych na fermach lub zwierząt futerkowych – znak owalny zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr powinna wynosić 0,2 cm,

c) mięsa zwierząt łownych – znak o kształcie pięciokąta zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr dla grubej zwierzyny łownej powinna wynosić 0,8 cm i 1 cm, a dla drobnej zwierzyny łownej – 0,2 cm.

2. Dopuszcza się umieszczanie na rynku mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych oznakowanych znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej16).

3. Mięso mielone i surowe wyroby mięsne pochodzące z zakładów, które uzyskały odstępstwa w stosowaniu niektórych organizacyjnych, technicznych i technologicznych wymagań weterynaryjnych wymaganych przy produkcji mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, znakuje się znakiem weterynaryjnym kwadratowym, zawierającym:

1) w górnej części – litery PL;

2) [22] na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3) w dolnej części – napis NA RYNEK KRAJOWY.

4. W przypadkach, o których mowa w § 10 i 17, na mięsie mielonym i surowych wyrobach mięsnych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy, w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania, zawierający:

1) w górnej części – litery PL;

2) [23] na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3) w dolnej części – litery IW.

[21] § 38 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 16 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

[22] § 38 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 16 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

[23] § 38 ust. 4 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 16 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz.U. Nr 54, poz. 483). Zmiana weszła w życie 18 kwietnia 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-06-13 do 2005-04-17

1. Stosuje się następujące znaki weterynaryjne:

1) dla mięsa mielonego – znak owalny o szerokości co najmniej 6,5 cm i wysokości co najmniej 4,5 cm lub mniejszy w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania, zawierający:

a) w górnej części – litery PL,

b) na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny,

c) w dolnej części – litery EWG

– przy czym wysokość liter powinna wynosić co najmniej 0,8 cm, a cyfr – 1 cm;

2) dla surowych wyrobów mięsnych przygotowanych z:

a) mięsa bydła, świń, owiec, kóz i grubej zwierzyny łownej utrzymywanej na fermach – znak odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1,

b) mięsa drobiowego, mięsa ptaków łownych utrzymywanych na fermach lub zwierząt futerkowych – znak owalny odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr powinna wynosić 0,2 cm,

c) mięsa zwierząt łownych – znak o kształcie pięciokąta, odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr dla grubej zwierzyny łownej powinna wynosić 0,8 cm i 1 cm, a dla drobnej zwierzyny łownej – 0,2 cm.

2. Dopuszcza się umieszczanie na rynku mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych oznakowanych znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej16).

3. Mięso mielone i surowe wyroby mięsne pochodzące z zakładów, które uzyskały odstępstwa w stosowaniu niektórych organizacyjnych, technicznych i technologicznych wymagań weterynaryjnych wymaganych przy produkcji mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, znakuje się znakiem weterynaryjnym kwadratowym, zawierającym:

1) w górnej części – litery PL;

2) w środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny;

3) w dolnej części – napis NA RYNEK KRAJOWY.

4. W przypadkach, o których mowa w § 10 i 17, na mięsie mielonym i surowych wyrobach mięsnych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy, w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania, zawierający:

1) w górnej części – litery PL;

2) w środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny;

3) w dolnej części – litery IW.