Wersja obowiązująca od 2005-01-12 do 2011-05-07
[Kwalifikacja naturalnych wód mineralnych] 1. Naturalne wody mineralne kwalifikuje się po przeprowadzeniu oceny:
1) pod względem:
a) geologicznym i hydrogeologicznym,
b) fizycznym, chemicznym i fizykochemicznym,
c) mikrobiologicznym,
d) farmakologicznym, fizjologicznym i klinicznym, jeżeli jest to uzasadnione ze względu na właściwości naturalnej wody mineralnej;
2) zgodnie z kryteriami określonymi w § 5;
3) zgodnie z metodami naukowymi przyjętymi przez organy urzędowej kontroli żywności.
2. Przeprowadzanie ocen, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d, nie jest obowiązkowe, jeżeli naturalna woda mineralna spełnia następujące wymagania:
1) przy ujęciu i po zabutelkowaniu zawiera co najmniej 1 000 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych lub co najmniej 250 mg/l wolnego dwutlenku węgla naturalnego pochodzenia lub
2) [6] odpowiada przynajmniej jednemu z kryteriów określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia.
3. Charakterystyczny skład mineralny, temperatura i inne właściwości naturalnej wody mineralnej mogą zmieniać się tylko w granicach naturalnych fluktuacji. Właściwości te nie mogą ulegać zmianom związanym z poborem wody.
4. Naturalna woda mineralna przy ujęciu musi spełniać wymagania mikrobiologiczne, o których mowa w § 5 ust. 3 oraz w załączniku nr 1 do rozporządzenia, określającym składniki naturalnie występujące w naturalnej wodzie mineralnej i maksymalne limity, których przekroczenie może stanowić ryzyko dla zdrowia publicznego.
5. [7] Wymagania dotyczące analiz składników określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
[6] § 4 ust. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. Nr 276, poz. 2738). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2005 r.
[7] § 4 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. Nr 276, poz. 2738). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-01-12 do 2011-05-07
[Kwalifikacja naturalnych wód mineralnych] 1. Naturalne wody mineralne kwalifikuje się po przeprowadzeniu oceny:
1) pod względem:
a) geologicznym i hydrogeologicznym,
b) fizycznym, chemicznym i fizykochemicznym,
c) mikrobiologicznym,
d) farmakologicznym, fizjologicznym i klinicznym, jeżeli jest to uzasadnione ze względu na właściwości naturalnej wody mineralnej;
2) zgodnie z kryteriami określonymi w § 5;
3) zgodnie z metodami naukowymi przyjętymi przez organy urzędowej kontroli żywności.
2. Przeprowadzanie ocen, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d, nie jest obowiązkowe, jeżeli naturalna woda mineralna spełnia następujące wymagania:
1) przy ujęciu i po zabutelkowaniu zawiera co najmniej 1 000 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych lub co najmniej 250 mg/l wolnego dwutlenku węgla naturalnego pochodzenia lub
2) [6] odpowiada przynajmniej jednemu z kryteriów określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia.
3. Charakterystyczny skład mineralny, temperatura i inne właściwości naturalnej wody mineralnej mogą zmieniać się tylko w granicach naturalnych fluktuacji. Właściwości te nie mogą ulegać zmianom związanym z poborem wody.
4. Naturalna woda mineralna przy ujęciu musi spełniać wymagania mikrobiologiczne, o których mowa w § 5 ust. 3 oraz w załączniku nr 1 do rozporządzenia, określającym składniki naturalnie występujące w naturalnej wodzie mineralnej i maksymalne limity, których przekroczenie może stanowić ryzyko dla zdrowia publicznego.
5. [7] Wymagania dotyczące analiz składników określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
[6] § 4 ust. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. Nr 276, poz. 2738). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2005 r.
[7] § 4 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. Nr 276, poz. 2738). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-28 do 2005-01-11
1. Naturalne wody mineralne kwalifikuje się po przeprowadzeniu oceny:
1) pod względem:
a) geologicznym i hydrogeologicznym,
b) fizycznym, chemicznym i fizykochemicznym,
c) mikrobiologicznym,
d) farmakologicznym, fizjologicznym i klinicznym, jeżeli jest to uzasadnione ze względu na właściwości naturalnej wody mineralnej;
2) zgodnie z kryteriami określonymi w § 5;
3) zgodnie z metodami naukowymi przyjętymi przez organy urzędowej kontroli żywności.
2. Przeprowadzanie ocen, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d, nie jest obowiązkowe, jeżeli naturalna woda mineralna spełnia następujące wymagania:
1) przy ujęciu i po zabutelkowaniu zawiera co najmniej 1 000 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych lub co najmniej 250 mg/l wolnego di-tlenku węgla naturalnego pochodzenia lub
2) oznaczona zawartość: wapnia, magnezu, sodu, żelaza, chlorków, siarczanów, wodorowęglanów, fluorków lub jodków jest wyższa od dopuszczalnej dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i zapewnia korzystne oddziaływanie wody na organizm człowieka.
3. Charakterystyczny skład mineralny, temperatura i inne właściwości naturalnej wody mineralnej mogą zmieniać się tylko w granicach naturalnych fluktuacji. Właściwości te nie mogą ulegać zmianom związanym z poborem wody.
4. Naturalna woda mineralna przy ujęciu musi spełniać wymagania mikrobiologiczne, o których mowa w § 5 ust. 3 oraz w załączniku nr 1 do rozporządzenia, określającym składniki naturalnie występujące w naturalnej wodzie mineralnej i maksymalne limity, których przekroczenie może stanowić ryzyko dla zdrowia publicznego.