history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-01-12 do 2011-05-07

Rozdział 2

Kryteria oceny i kwalifikacji naturalnej wody mineralnej

§ 4. [Kwalifikacja naturalnych wód mineralnych] 1. Naturalne wody mineralne kwalifikuje się po przeprowadzeniu oceny:

1) pod względem:

a) geologicznym i hydrogeologicznym,

b) fizycznym, chemicznym i fizykochemicznym,

c) mikrobiologicznym,

d) farmakologicznym, fizjologicznym i klinicznym, jeżeli jest to uzasadnione ze względu na właściwości naturalnej wody mineralnej;

2) zgodnie z kryteriami określonymi w § 5;

3) zgodnie z metodami naukowymi przyjętymi przez organy urzędowej kontroli żywności.

2. Przeprowadzanie ocen, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d, nie jest obowiązkowe, jeżeli naturalna woda mineralna spełnia następujące wymagania:

1) przy ujęciu i po zabutelkowaniu zawiera co najmniej 1 000 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych lub co najmniej 250 mg/l wolnego dwutlenku węgla naturalnego pochodzenia lub

2) [6] odpowiada przynajmniej jednemu z kryteriów określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia.

3. Charakterystyczny skład mineralny, temperatura i inne właściwości naturalnej wody mineralnej mogą zmieniać się tylko w granicach naturalnych fluktuacji. Właściwości te nie mogą ulegać zmianom związanym z poborem wody.

4. Naturalna woda mineralna przy ujęciu musi spełniać wymagania mikrobiologiczne, o których mowa w § 5 ust. 3 oraz w załączniku nr 1 do rozporządzenia, określającym składniki naturalnie występujące w naturalnej wodzie mineralnej i maksymalne limity, których przekroczenie może stanowić ryzyko dla zdrowia publicznego.

5. [7] Wymagania dotyczące analiz składników określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.

[6] § 4 ust. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. Nr 276, poz. 2738). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2005 r.

[7] § 4 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. Nr 276, poz. 2738). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-01-12 do 2011-05-07

Rozdział 2

Kryteria oceny i kwalifikacji naturalnej wody mineralnej

§ 4. [Kwalifikacja naturalnych wód mineralnych] 1. Naturalne wody mineralne kwalifikuje się po przeprowadzeniu oceny:

1) pod względem:

a) geologicznym i hydrogeologicznym,

b) fizycznym, chemicznym i fizykochemicznym,

c) mikrobiologicznym,

d) farmakologicznym, fizjologicznym i klinicznym, jeżeli jest to uzasadnione ze względu na właściwości naturalnej wody mineralnej;

2) zgodnie z kryteriami określonymi w § 5;

3) zgodnie z metodami naukowymi przyjętymi przez organy urzędowej kontroli żywności.

2. Przeprowadzanie ocen, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d, nie jest obowiązkowe, jeżeli naturalna woda mineralna spełnia następujące wymagania:

1) przy ujęciu i po zabutelkowaniu zawiera co najmniej 1 000 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych lub co najmniej 250 mg/l wolnego dwutlenku węgla naturalnego pochodzenia lub

2) [6] odpowiada przynajmniej jednemu z kryteriów określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia.

3. Charakterystyczny skład mineralny, temperatura i inne właściwości naturalnej wody mineralnej mogą zmieniać się tylko w granicach naturalnych fluktuacji. Właściwości te nie mogą ulegać zmianom związanym z poborem wody.

4. Naturalna woda mineralna przy ujęciu musi spełniać wymagania mikrobiologiczne, o których mowa w § 5 ust. 3 oraz w załączniku nr 1 do rozporządzenia, określającym składniki naturalnie występujące w naturalnej wodzie mineralnej i maksymalne limity, których przekroczenie może stanowić ryzyko dla zdrowia publicznego.

5. [7] Wymagania dotyczące analiz składników określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.

[6] § 4 ust. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. Nr 276, poz. 2738). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2005 r.

[7] § 4 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. Nr 276, poz. 2738). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-28 do 2005-01-11

Rozdział 2

Kryteria oceny i kwalifikacji naturalnej wody mineralnej

§ 4. 1. Naturalne wody mineralne kwalifikuje się po przeprowadzeniu oceny:

1) pod względem:

a) geologicznym i hydrogeologicznym,

b) fizycznym, chemicznym i fizykochemicznym,

c) mikrobiologicznym,

d) farmakologicznym, fizjologicznym i klinicznym, jeżeli jest to uzasadnione ze względu na właściwości naturalnej wody mineralnej;

2) zgodnie z kryteriami określonymi w § 5;

3) zgodnie z metodami naukowymi przyjętymi przez organy urzędowej kontroli żywności.

2. Przeprowadzanie ocen, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d, nie jest obowiązkowe, jeżeli naturalna woda mineralna spełnia następujące wymagania:

1) przy ujęciu i po zabutelkowaniu zawiera co najmniej 1 000 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych lub co najmniej 250 mg/l wolnego di-tlenku węgla naturalnego pochodzenia lub

2) oznaczona zawartość: wapnia, magnezu, sodu, żelaza, chlorków, siarczanów, wodorowęglanów, fluorków lub jodków jest wyższa od dopuszczalnej dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i zapewnia korzystne oddziaływanie wody na organizm człowieka.

3. Charakterystyczny skład mineralny, temperatura i inne właściwości naturalnej wody mineralnej mogą zmieniać się tylko w granicach naturalnych fluktuacji. Właściwości te nie mogą ulegać zmianom związanym z poborem wody.

4. Naturalna woda mineralna przy ujęciu musi spełniać wymagania mikrobiologiczne, o których mowa w § 5 ust. 3 oraz w załączniku nr 1 do rozporządzenia, określającym składniki naturalnie występujące w naturalnej wodzie mineralnej i maksymalne limity, których przekroczenie może stanowić ryzyko dla zdrowia publicznego.