Wersja obowiązująca od 2011.06.14 do 2017.09.15

[Warunki techniczne, które powinny spełniać jednostki organizacyjne] 1. Jednostki organizacyjne powinny spełniać następujące warunki techniczne:

1) dysponować pomieszczeniami i posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny, informatyczny i oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących przeprowadzonych czynności sprawdzających;

2) dysponować sprzętem pomiarowym zapewniającym wykonanie pomiarów pomieszczeń magazynowych i produkcyjnych oraz pomiarów ilości składowanych produktów;

3) posiadać sprzęt do pobierania, pakowania i zabezpieczania próbek produktów.

2. W przypadku gdy czynności sprawdzające obejmują również wykonywanie analiz laboratoryjnych, laboratorium jednostki organizacyjnej powinno spełniać następujące warunki techniczne:

1) dysponować oddzielnymi pomieszczeniami do przyjmowania i przechowywania próbek oraz pomieszczeniami do wykonywania analiz laboratoryjnych;

2) dysponować urządzeniami i wyposażeniem niezbędnym do przeprowadzenia analiz laboratoryjnych zgodnie z metodyką określoną w przepisach Unii Europejskiej dla badanych produktów rolnych i żywnościowych oraz innych produktów zawierających w swoim składzie produkty rolne i żywnościowe;

2a) [1] dysponować urządzeniami i wyposażeniem określonym w ust. 1 w części II załącznika do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 maja 2011 r. w sprawie metody oznaczania procentowej zawartości zanieczyszczeń krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego (Dz. U. Nr 109, poz. 635) – w przypadku wykonywania oznaczeń zawartości zanieczyszczeń krótkiego włókna lnianego i włókna konopnego;

3) posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny, informatyczny i oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących wykonywanych analiz laboratoryjnych.

[1] § 2 ust. 2 pkt 2a dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków organizacyjnych, technicznych i kadrowych, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć przeprowadzanie czynności sprawdzających (Dz.U. Nr 109, poz. 637). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2011 r.

Wersja obowiązująca od 2011.06.14 do 2017.09.15

[Warunki techniczne, które powinny spełniać jednostki organizacyjne] 1. Jednostki organizacyjne powinny spełniać następujące warunki techniczne:

1) dysponować pomieszczeniami i posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny, informatyczny i oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących przeprowadzonych czynności sprawdzających;

2) dysponować sprzętem pomiarowym zapewniającym wykonanie pomiarów pomieszczeń magazynowych i produkcyjnych oraz pomiarów ilości składowanych produktów;

3) posiadać sprzęt do pobierania, pakowania i zabezpieczania próbek produktów.

2. W przypadku gdy czynności sprawdzające obejmują również wykonywanie analiz laboratoryjnych, laboratorium jednostki organizacyjnej powinno spełniać następujące warunki techniczne:

1) dysponować oddzielnymi pomieszczeniami do przyjmowania i przechowywania próbek oraz pomieszczeniami do wykonywania analiz laboratoryjnych;

2) dysponować urządzeniami i wyposażeniem niezbędnym do przeprowadzenia analiz laboratoryjnych zgodnie z metodyką określoną w przepisach Unii Europejskiej dla badanych produktów rolnych i żywnościowych oraz innych produktów zawierających w swoim składzie produkty rolne i żywnościowe;

2a) [1] dysponować urządzeniami i wyposażeniem określonym w ust. 1 w części II załącznika do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 maja 2011 r. w sprawie metody oznaczania procentowej zawartości zanieczyszczeń krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego (Dz. U. Nr 109, poz. 635) – w przypadku wykonywania oznaczeń zawartości zanieczyszczeń krótkiego włókna lnianego i włókna konopnego;

3) posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny, informatyczny i oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących wykonywanych analiz laboratoryjnych.

[1] § 2 ust. 2 pkt 2a dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków organizacyjnych, technicznych i kadrowych, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć przeprowadzanie czynności sprawdzających (Dz.U. Nr 109, poz. 637). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2011 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004.05.14 do 2011.06.13

[Warunki techniczne, które powinny spełniać jednostki organizacyjne] 1. Jednostki organizacyjne powinny spełniać następujące warunki techniczne:

1) dysponować pomieszczeniami i posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny, informatyczny i oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących przeprowadzonych czynności sprawdzających;

2) dysponować sprzętem pomiarowym zapewniającym wykonanie pomiarów pomieszczeń magazynowych i produkcyjnych oraz pomiarów ilości składowanych produktów;

3) posiadać sprzęt do pobierania, pakowania i zabezpieczania próbek produktów.

2. W przypadku gdy czynności sprawdzające obejmują również wykonywanie analiz laboratoryjnych, laboratorium jednostki organizacyjnej powinno spełniać następujące warunki techniczne:

1) dysponować oddzielnymi pomieszczeniami do przyjmowania i przechowywania próbek oraz pomieszczeniami do wykonywania analiz laboratoryjnych;

2) dysponować urządzeniami i wyposażeniem niezbędnym do przeprowadzenia analiz laboratoryjnych zgodnie z metodyką określoną w przepisach Unii Europejskiej dla badanych produktów rolnych i żywnościowych oraz innych produktów zawierających w swoim składzie produkty rolne i żywnościowe;

3) posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny, informatyczny i oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących wykonywanych analiz laboratoryjnych.