Wersja obowiązująca od 2005-06-28 do 2008-01-19
[15] Jeżeli na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej stwierdzono afrykański pomór świń, to przedmiotem wywozu mogą być produkty mięsne spełniające wymagania weterynaryjne określone w art. 4a ust. 1 i 2 i art. 5a ust. 1 ustawy oraz w przepisach wydanych na podstawie art. 5a ust. 2 ustawy.
[15] § 18 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 10 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 czerwca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych w zakresie handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi (Dz.U. Nr 103, poz. 868). Zmiana weszła w życie 28 czerwca 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-06-28 do 2008-01-19
[15] Jeżeli na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej stwierdzono afrykański pomór świń, to przedmiotem wywozu mogą być produkty mięsne spełniające wymagania weterynaryjne określone w art. 4a ust. 1 i 2 i art. 5a ust. 1 ustawy oraz w przepisach wydanych na podstawie art. 5a ust. 2 ustawy.
[15] § 18 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 10 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 czerwca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych w zakresie handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi (Dz.U. Nr 103, poz. 868). Zmiana weszła w życie 28 czerwca 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-11 do 2005-06-27
1. Jeżeli na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w czasie ostatnich 12 miesięcy stwierdzono afrykański pomór świń, to przedmiotem wywozu mogą być produkty mięsne pozyskane z mięsa świń, które poddano obróbce w hermetycznie zamkniętym opakowaniu, w sposób określony w § 12 ust. 1.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do tych części terytorium, co do których na podstawie przepisów Unii Europejskiej12) został zniesiony zakaz wywozu produktów z mięsa świń.
3. Przepis ust. 1 stosuje się również w przypadku ponownego wystąpienia afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pomimo zniesienia przez Komisję Europejską zakazu wywozu świeżego mięsa świń z części terytorium kraju, jeżeli:
1) pierwotne ognisko lub ogniska afrykańskiego pomoru świń zostały zlikwidowane w możliwie najkrótszym czasie;
2) nowe ognisko lub ogniska afrykańskiego pomoru świń nie mają związku epidemiologicznego z ogniskiem lub ogniskami pierwotnymi.
4. Przy określaniu części terytorium, o którym mowa w ust. 3, bierze się pod uwagę:
1) metody użyte do zapobiegania i zwalczania afrykańskiego pomoru świń, w tym usuwanie świń z gospodarstw zakażonych lub podejrzanych o zakażenie;
2) powierzchnię terytoriów oraz ich administracyjne i geograficzne granice;
3) występowanie choroby i sposób jej szerzenia się;
4) środki stosowane w celu zapobiegania szerzeniu się choroby;
5) środki stosowane do kontroli przemieszczania świń na tym terytorium i poza nim.