Wersja obowiązująca od 2007-11-28 do 2008-01-01
[20] (utracił moc).
[20] Rozporządzenie traci moc 28 listopada 2007 r. na podstawie § 42 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. U. Nr 209, poz. 1518), z wyjątkiem § 6 – 16, które tracą moc 1 stycznia 2008 r.
Wersja obowiązująca od 2007-11-28 do 2008-01-01
[20] (utracił moc).
[20] Rozporządzenie traci moc 28 listopada 2007 r. na podstawie § 42 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. U. Nr 209, poz. 1518), z wyjątkiem § 6 – 16, które tracą moc 1 stycznia 2008 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2007-11-27
1. Substancje chemiczne, które mogą być dodawane w określonych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, określa załącznik nr 17 do rozporządzenia.
2. Do produkcji środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego mogą być stosowane inne substancje chemiczne dodawane w określonych celach odżywczych, nienależące do kategorii wymienionych w załączniku nr 17 do rozporządzenia, pod warunkiem że spełniają wymagania dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności określone w rozporządzeniu (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczącego nowej żywności i nowych składników żywności (Dz. Urz. WE L 43 z 14.02.1997, z późn. zm.).
3. Stosowanie substancji odżywczych do produkcji środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego powinno być zgodne z ogólnie przyjętymi danymi naukowymi oraz uwzględniać przeznaczenie tych środków jako spełniających szczególne wymogi odżywcze.