history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-09-24 do 2008-01-19

Rozdział 3

Wymagania weterynaryjne przy przywozie produktów mięsnych

§ 16. Produkty mięsne mogą być przywożone, jeżeli zostały przygotowane w całości lub częściowo ze świeżego mięsa, które:

1) [15] (uchylony);

2) pochodzi z państw członkowskich Unii Europejskiej oraz:

a) spełnia wymagania określone w przepisach odrębnych16),

b) zostało wysłane, pod kontrolą urzędowego lekarza weterynarii, bezpośrednio albo po przechowywaniu w zatwierdzonym zakładzie chłodniczym, do zakładu przetwórczego,

c) zostało poddane, przed przetworzeniem, kontroli przeprowadzonej przez urzędowego lekarza weterynarii w celu stwierdzenia, że mięso to może być przetworzone w sposób określony w przepisach odrębnych17).

[15] § 16 pkt 1 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-09-24 do 2008-01-19

Rozdział 3

Wymagania weterynaryjne przy przywozie produktów mięsnych

§ 16. Produkty mięsne mogą być przywożone, jeżeli zostały przygotowane w całości lub częściowo ze świeżego mięsa, które:

1) [15] (uchylony);

2) pochodzi z państw członkowskich Unii Europejskiej oraz:

a) spełnia wymagania określone w przepisach odrębnych16),

b) zostało wysłane, pod kontrolą urzędowego lekarza weterynarii, bezpośrednio albo po przechowywaniu w zatwierdzonym zakładzie chłodniczym, do zakładu przetwórczego,

c) zostało poddane, przed przetworzeniem, kontroli przeprowadzonej przez urzędowego lekarza weterynarii w celu stwierdzenia, że mięso to może być przetworzone w sposób określony w przepisach odrębnych17).

[15] § 16 pkt 1 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2005-09-23

Rozdział 3

Wymagania weterynaryjne przy przywozie produktów mięsnych

§ 16. Produkty mięsne mogą być przywożone, jeżeli zostały przygotowane w całości lub częściowo ze świeżego mięsa, które:

1) spełnia wymagania określone w § 4–11;

2) pochodzi z państw członkowskich Unii Europejskiej oraz:

a) spełnia wymagania określone w przepisach odrębnych19),

b) zostało wysłane, pod kontrolą urzędowego lekarza weterynarii, bezpośrednio albo po przechowywaniu w zatwierdzonym zakładzie chłodniczym, do zakładu przetwórczego,

c) zostało poddane, przed przetworzeniem, kontroli przeprowadzonej przez urzędowego lekarza weterynarii w celu stwierdzenia, że mięso to może być przetworzone w sposób określony w przepisach odrębnych20).