history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-09-24 do 2008-01-19

Niedopuszczalny jest przywóz:

1) świeżego mięsa pozyskanego z knurów lub świń wnętrów;

2) [11] (uchylony);

3) [12] (uchylony);

4) świeżego mięsa, do którego oznakowania wykorzystano inne substancje niż określone w przepisach odrębnych15);

5) [13] (uchylony);

6) świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt niedojrzałych;

7) [14] części tuszy lub podrobów z uszkodzeniami pourazowymi, nabytymi bezpośrednio przed ubojem;

8) krwi;

9) mięsa mielonego lub siekanego i mięsa pozyskanego mechanicznie;

10) świeżego mięsa w częściach mniejszych niż 100 g;

11) głów bydła oraz części tkanek mięśniowych i innych tkanek głów z wyłączeniem języka.

[11] § 15 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[12] § 15 pkt 3 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[13] § 15 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[14] § 15 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-09-24 do 2008-01-19

Niedopuszczalny jest przywóz:

1) świeżego mięsa pozyskanego z knurów lub świń wnętrów;

2) [11] (uchylony);

3) [12] (uchylony);

4) świeżego mięsa, do którego oznakowania wykorzystano inne substancje niż określone w przepisach odrębnych15);

5) [13] (uchylony);

6) świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt niedojrzałych;

7) [14] części tuszy lub podrobów z uszkodzeniami pourazowymi, nabytymi bezpośrednio przed ubojem;

8) krwi;

9) mięsa mielonego lub siekanego i mięsa pozyskanego mechanicznie;

10) świeżego mięsa w częściach mniejszych niż 100 g;

11) głów bydła oraz części tkanek mięśniowych i innych tkanek głów z wyłączeniem języka.

[11] § 15 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[12] § 15 pkt 3 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[13] § 15 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[14] § 15 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2005-09-23

Niedopuszczalny jest przywóz:

1) świeżego mięsa pozyskanego z knurów lub świń wnętrów;

2) świeżego mięsa:

a) pozyskanego ze zwierząt, którym podawano niedozwolone substancje hormonalne określone w przepisach odrębnych17),

b) zawierającego pozostałości substancji hormonalnych, antybiotyków, pestycydów lub innych substancji szkodliwych, które są określone w przepisach odrębnych17);

3) świeżego mięsa poddanego promieniowaniu jonizującemu lub ultrafioletowemu oraz świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt, którym podano substancje zmiękczające lub inne produkty mogące mieć negatywny wpływ na skład mięsa lub jego cechy organoleptyczne;

4) świeżego mięsa, do którego oznakowania wykorzystano inne substancje niż określone w przepisach odrębnych18);

5) świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt, u których stwierdzono gruźlicę, oraz świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt, jeżeli badanie poubojowe wykazało obecność gruźlicy lub stwierdzono, że zwierzęta były nosicielami jednej lub większej liczby cysisterci bovis albo cysisterci cellolsae lub zawierały włośnia krętego w przypadku świń;

6) świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt niedojrzałych;

7) części tuszy lub podrobów z uszkodzeniami pourazowymi, nabytymi bezpośrednio przed ubojem, zmianami lub wadami rozwojowymi, o których mowa § 12 ust. 2 pkt 4;

8) krwi;

9) mięsa mielonego lub siekanego i mięsa pozyskanego mechanicznie;

10) świeżego mięsa w częściach mniejszych niż 100 g;

11) głów bydła oraz części tkanek mięśniowych i innych tkanek głów z wyłączeniem języka.