history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-09-24 do 2008-01-19

1. Niedopuszczalny jest przywóz świeżego mięsa w postaci tusz, w tym:

1) półtusz – w przypadku świń,

2) półtusz i ćwiartek – w przypadku bydła i zwierząt jednokopytnych

– jeżeli nie jest możliwa identyfikacja całej tuszy każdego zwierzęcia.

2. Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa, o którym mowa w ust. 1, jeżeli mięso:

1) zostało pozyskane w rzeźni znajdującej się na liście rzeźni zatwierdzonych;

2) [7] (uchylony);

3) zostało poddane obróbce w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu zgodnie z przepisami odrębnymi5);

4) [8] (uchylony);

5) zostało oznakowane w sposób określony w przepisach odrębnych6);

6) [9] po przeprowadzonym badaniu poubojowym było przechowywane z zachowaniem wymagań higieny określonych w przepisach odrębnych7);

7) było transportowane w sposób określony w przepisach odrębnych8).

3. W przypadku wystąpienia w państwie trzecim choroby zagrażającej zdrowiu publicznemu w przepisach Unii Europejskiej4) mogą zostać ustalone dodatkowe wymagania.

4. [10] Przy przeprowadzaniu badania przedubojowego oraz wykonywaniu czynności, o których mowa w ust. 2 pkt 6, mogą uczestniczyć osoby niebędące lekarzami weterynarii wyznaczone do wykonywania określonych czynności o charakterze pomocniczym.

5. Osoby, o których mowa w ust. 4, powinny spełniać wymagania określone w przepisach o Inspekcji Weterynaryjnej.

[7] § 12 ust. 2 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[8] § 12 ust. 2 pkt 4 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[9] § 12 ust. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[10] § 12 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-09-24 do 2008-01-19

1. Niedopuszczalny jest przywóz świeżego mięsa w postaci tusz, w tym:

1) półtusz – w przypadku świń,

2) półtusz i ćwiartek – w przypadku bydła i zwierząt jednokopytnych

– jeżeli nie jest możliwa identyfikacja całej tuszy każdego zwierzęcia.

2. Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa, o którym mowa w ust. 1, jeżeli mięso:

1) zostało pozyskane w rzeźni znajdującej się na liście rzeźni zatwierdzonych;

2) [7] (uchylony);

3) zostało poddane obróbce w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu zgodnie z przepisami odrębnymi5);

4) [8] (uchylony);

5) zostało oznakowane w sposób określony w przepisach odrębnych6);

6) [9] po przeprowadzonym badaniu poubojowym było przechowywane z zachowaniem wymagań higieny określonych w przepisach odrębnych7);

7) było transportowane w sposób określony w przepisach odrębnych8).

3. W przypadku wystąpienia w państwie trzecim choroby zagrażającej zdrowiu publicznemu w przepisach Unii Europejskiej4) mogą zostać ustalone dodatkowe wymagania.

4. [10] Przy przeprowadzaniu badania przedubojowego oraz wykonywaniu czynności, o których mowa w ust. 2 pkt 6, mogą uczestniczyć osoby niebędące lekarzami weterynarii wyznaczone do wykonywania określonych czynności o charakterze pomocniczym.

5. Osoby, o których mowa w ust. 4, powinny spełniać wymagania określone w przepisach o Inspekcji Weterynaryjnej.

[7] § 12 ust. 2 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[8] § 12 ust. 2 pkt 4 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[9] § 12 ust. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

[10] § 12 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych (Dz.U. Nr 174, poz. 1454). Zmiana weszła w życie 24 września 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2005-09-23

1. Niedopuszczalny jest przywóz świeżego mięsa w postaci tusz, w tym:

1) półtusz – w przypadku świń,

2) półtusz i ćwiartek – w przypadku bydła i zwierząt jednokopytnych

– jeżeli nie jest możliwa identyfikacja całej tuszy każdego zwierzęcia.

2. Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa, o którym mowa w ust. 1, jeżeli mięso:

1) zostało pozyskane w rzeźni znajdującej się na liście rzeźni zatwierdzonych;

2) pochodzi ze zwierzęcia rzeźnego, poddanego badaniu przedubojowemu, przeprowadzonemu w sposób określony w przepisach odrębnych5), przez urzędowego lekarza weterynarii, który uznał to zwierzę za nadające się do uboju, z przeznaczeniem mięsa do wprowadzenia na rynek Wspólnoty;

3) zostało poddane obróbce w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu zgodnie z przepisami odrębnymi6);

4) zostało poddane badaniu poubojowemu przeprowadzonemu w sposób określony w przepisach odrębnych7), przez urzędowego lekarza weterynarii, w czasie którego nie stwierdzono zmian, z wyłączeniem uszkodzeń pourazowych nabytych bezpośrednio przed ubojem, zmian lub wad rozwojowych; jeżeli jest to konieczne, przeprowadza się badania laboratoryjne w celu ustalenia, że zmiany i wady te nie powodują niezdatności tusz i podrobów do spożycia przez ludzi oraz nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi;

5) zostało oznakowane w sposób określony w przepisach odrębnych8);

6) po przeprowadzonym badaniu poubojowym, o którym mowa w pkt 4, było przechowywane z zachowaniem wymagań higieny określonych w przepisach odrębnych9);

7) było transportowane w sposób określony w przepisach odrębnych10).

3. W przypadku wystąpienia w państwie trzecim choroby zagrażającej zdrowiu publicznemu w przepisach Unii Europejskiej4) mogą zostać ustalone dodatkowe wymagania.

4. Przy przeprowadzaniu badania przedubojowego oraz wykonywaniu czynności, o których mowa w ust. 2 pkt 4 i 6, mogą uczestniczyć osoby niebędące lekarzami weterynarii wyznaczone do wykonywania określonych czynności o charakterze pomocniczym.

5. Osoby, o których mowa w ust. 4, powinny spełniać wymagania określone w przepisach o Inspekcji Weterynaryjnej.