Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25
Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25
Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-12-06 do 2009-03-26
1. Jeżeli średnia wielkość wyrobu wina gronowego, ustalona na podstawie informacji, o których mowa w art. 4 rozporządzenia nr 1282/2001, wyniesie po raz pierwszy w danym roku gospodarczym co najmniej 25 000 hektolitrów, minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, warunki i sposób podziału prawa do sadzenia winorośli, mając na uwadze:
1) przydzielenie określonej w hektarach wielkości uprawy
winorośli, z której zebrane winogrona mogą być wykorzystane do wyrobu wina
gronowego wprowadzanego do obrotu, w pierwszej kolejności, podmiotom, o których
mowa w art. 16 ust.
2) aby przydzielona każdemu z podmiotów łączna
wielkość powierzchni uprawy winorośli nie przekraczała ogólnej wielkości
powierzchni upraw winorośli, z której zebrane winogrona zostały użyte do wyrobu
wina gronowego, podanej w danym roku gospodarczym w informacji, o której mowa w
art. 4 ust. 1 rozporządzenia nr 1282/2001, jednak nie więcej niż
2. Po dokonaniu podziału prawa do sadzenia winorośli do obrotu wprowadza się wina gronowe wyrobione z winogron pozyskanych z upraw winorośli, których posiadaczami są podmioty posiadające prawo do sadzenia winorośli, w ilości odpowiadającej wielkości przyznanego prawa.