history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25

[Delegacje] 1. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia:

1) [25] sposób i miejsce:

a) pobierania próbek winogron, moszczu gronowego i wina gronowego w trakcie fermentacji,

b) ustalania naturalnej zawartości alkoholu w winogronach, moszczu gronowym i winie gronowym w trakcie fermentacji

– mając na uwadze spełnienie wymagań określonych w rozporządzeniu nr 479/2008 lub przepisach wydanych w trybie tego rozporządzenia w zakresie przeprowadzania zabiegu wzbogacania winogron, moszczu gronowego i wina w trakcie fermentacji;

2) termin zamknięcia rejestru przychodu i rozchodu produktów objętych wspólną organizacją rynku wina, mając na uwadze wymaganie określone w art. 13 ust. 2 rozporządzenia nr 884/2001.

2. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może określić, w drodze rozporządzenia, podmioty zwolnione z obowiązku prowadzenia rejestru przychodu i rozchodu produktów objętych wspólną organizacją rynku wina, mając na uwadze wymagania określone w art. 11 ust. 2 rozporządzenia nr 884/2001.

3. [26] Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, minimalną zawartość alkoholu w wytłokach i osadzie drożdżowym, mając na uwadze zapobieganie nadmiernemu tłoczeniu winogron zgodnie z ograniczeniami wynikającymi z lit. D ust. 1 załącznika nr VI do rozporządzenia nr 479/2008 oraz przepisów wydanych w trybie tego rozporządzenia.

4. [27] Minister właściwy do spraw rynków rolnych może określić, w drodze rozporządzenia, sposób usuwania produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina gronowego, mając na uwadze zapobieganie nadmiernemu tłoczeniu winogron zgodnie z wymaganiami określonymi w lit. D ust. 5 załącznika nr VI do rozporządzenia nr 479/2008.

[25] Art. 28e ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 17 lit. a) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.

[26] Art. 28e ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 17 lit. b) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.

[27] Art. 28e ust. 4 dodany przez art. 1 pkt 17 lit. b) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.

Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25

[Delegacje] 1. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia:

1) [25] sposób i miejsce:

a) pobierania próbek winogron, moszczu gronowego i wina gronowego w trakcie fermentacji,

b) ustalania naturalnej zawartości alkoholu w winogronach, moszczu gronowym i winie gronowym w trakcie fermentacji

– mając na uwadze spełnienie wymagań określonych w rozporządzeniu nr 479/2008 lub przepisach wydanych w trybie tego rozporządzenia w zakresie przeprowadzania zabiegu wzbogacania winogron, moszczu gronowego i wina w trakcie fermentacji;

2) termin zamknięcia rejestru przychodu i rozchodu produktów objętych wspólną organizacją rynku wina, mając na uwadze wymaganie określone w art. 13 ust. 2 rozporządzenia nr 884/2001.

2. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może określić, w drodze rozporządzenia, podmioty zwolnione z obowiązku prowadzenia rejestru przychodu i rozchodu produktów objętych wspólną organizacją rynku wina, mając na uwadze wymagania określone w art. 11 ust. 2 rozporządzenia nr 884/2001.

3. [26] Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, minimalną zawartość alkoholu w wytłokach i osadzie drożdżowym, mając na uwadze zapobieganie nadmiernemu tłoczeniu winogron zgodnie z ograniczeniami wynikającymi z lit. D ust. 1 załącznika nr VI do rozporządzenia nr 479/2008 oraz przepisów wydanych w trybie tego rozporządzenia.

4. [27] Minister właściwy do spraw rynków rolnych może określić, w drodze rozporządzenia, sposób usuwania produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina gronowego, mając na uwadze zapobieganie nadmiernemu tłoczeniu winogron zgodnie z wymaganiami określonymi w lit. D ust. 5 załącznika nr VI do rozporządzenia nr 479/2008.

[25] Art. 28e ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 17 lit. a) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.

[26] Art. 28e ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 17 lit. b) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.

[27] Art. 28e ust. 4 dodany przez art. 1 pkt 17 lit. b) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-12-06 do 2009-03-26

1. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia:

1) sposób i miejsce:

a) pobierania próbek winogron, moszczy gronowych i wina gronowego w trakcie fermentacji,

b) ustalania naturalnej zawartości alkoholu w winogronach, moszczu gronowym i winie gronowym w trakcie fermentacji

– mając na uwadze spełnienie wymagań określonych w rozporządzeniu nr 1493/1999 oraz rozporządzeniu nr 1622/2000 w zakresie przeprowadzania zabiegu wzbogacania winogron, moszczu gronowego i wina w trakcie fermentacji;

2) termin zamknięcia rejestru przychodu i rozchodu produktów objętych wspólną organizacją rynku wina, mając na uwadze wymaganie określone w art. 13 ust. 2 rozporządzenia nr 884/2001.

2. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może określić, w drodze rozporządzenia, podmioty zwolnione z obowiązku prowadzenia rejestru przychodu i rozchodu produktów objętych wspólną organizacją rynku wina, mając na uwadze wymagania określone w art. 11 ust. 2 rozporządzenia nr 884/2001.