Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25
[Produkty uboczne] [23] 1. Podmioty, o których mowa w art. 26 ust. 1, wyrabiające powyżej 25 hektolitrów wina w roku gospodarczym, obowiązane do usunięcia produktów ubocznych na podstawie lit. D ust. 5 załącznika nr VI do rozporządzenia nr 479/2008 lub przepisów wydanych w trybie tego rozporządzenia, zgłaszają wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu, zamiar usunięcia produktów ubocznych powstałych w wyniku wyrobu wina gronowego lub moszczu gronowego, ze wskazaniem miejsca składowania i terminu usunięcia tych produktów, nie później niż na 2 dni robocze przed planowanym terminem rozpoczęcia usuwania tych produktów.
2. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się na formularzu opracowanym i udostępnianym przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
[23] Art. 28c w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25
[Produkty uboczne] [23] 1. Podmioty, o których mowa w art. 26 ust. 1, wyrabiające powyżej 25 hektolitrów wina w roku gospodarczym, obowiązane do usunięcia produktów ubocznych na podstawie lit. D ust. 5 załącznika nr VI do rozporządzenia nr 479/2008 lub przepisów wydanych w trybie tego rozporządzenia, zgłaszają wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu, zamiar usunięcia produktów ubocznych powstałych w wyniku wyrobu wina gronowego lub moszczu gronowego, ze wskazaniem miejsca składowania i terminu usunięcia tych produktów, nie później niż na 2 dni robocze przed planowanym terminem rozpoczęcia usuwania tych produktów.
2. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się na formularzu opracowanym i udostępnianym przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
[23] Art. 28c w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-12-06 do 2009-03-26
1. Podmiot wyrabiający wino gronowe lub moszcz gronowy przeznaczone do obrotu dokonuje wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu zgłoszenia o zamiarze i planowanym terminie wycofania produktów ubocznych powstałych w wyniku wyrobu wina, o którym mowa w art. 27 ust. 7 rozporządzenia nr 1493/1999 – nie później niż na 2 dni robocze przed planowanym terminem rozpoczęcia wycofania produktów ubocznych, powiadamiając o miejscu składowania i terminie wycofania tych produktów.
2. Zgłoszenia dokonuje się na formularzu opracowanym i udostępnianym przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.