history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25

[Zabieg wzbogacania winogron] [22] 1. Dopuszcza się przeprowadzenie zabiegu wzbogacania winogron zebranych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z krzewów odmian winorośli, o których mowa w art. 23 ust. 1, oraz uzyskanego z tych winogron moszczu gronowego lub wina, przy zachowaniu wymagań określonych w art. 28b oraz w lit. A ust. 2 i lit. B załącznika nr V do rozporządzenia nr 479/2008.

2. Podmiot wyrabiający wino gronowe lub moszcz gronowy przeznaczone do obrotu zgłasza wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu, zamiar przeprowadzenia zabiegu wzbogacania, odkwaszania i słodzenia zgodnie z zasadami określonymi w art. 29, art. 30 i art. 35 rozporządzenia Komisji (WE) nr 423/2008 z dnia 8 maja 2008 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 oraz wspólnotowy kodeks praktyk i procesów enologicznych (Dz. Urz. UE L 127 z 15.05.2008, str. 13), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 423/2008”.

3. Zgłoszenia zamiaru przeprowadzenia zabiegu wzbogacania dokonuje się nie później niż na 2 dni robocze przed planowanym terminem rozpoczęcia tego zabiegu.

4. W przypadku niemożności przeprowadzenia zabiegu wzbogacania w planowanym terminie na skutek zaistnienia okoliczności, o których mowa w art. 29 ust. 4 rozporządzenia nr 423/2008, podmiot, o którym mowa w ust. 2, zgłasza ten fakt wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu, nie później niż w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym planowany termin rozpoczęcia zabiegu wzbogacania.

5. Zgłoszeń dokonuje się na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

6. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może występować do Komisji Europejskiej o zwiększenie limitu wzbogacania w przypadku oraz na zasadach określonych w lit. A ust. 3 załącznika nr V do rozporządzenia nr 479/2008.

[22] Art. 28b w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 14 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.

Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25

[Zabieg wzbogacania winogron] [22] 1. Dopuszcza się przeprowadzenie zabiegu wzbogacania winogron zebranych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z krzewów odmian winorośli, o których mowa w art. 23 ust. 1, oraz uzyskanego z tych winogron moszczu gronowego lub wina, przy zachowaniu wymagań określonych w art. 28b oraz w lit. A ust. 2 i lit. B załącznika nr V do rozporządzenia nr 479/2008.

2. Podmiot wyrabiający wino gronowe lub moszcz gronowy przeznaczone do obrotu zgłasza wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu, zamiar przeprowadzenia zabiegu wzbogacania, odkwaszania i słodzenia zgodnie z zasadami określonymi w art. 29, art. 30 i art. 35 rozporządzenia Komisji (WE) nr 423/2008 z dnia 8 maja 2008 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 oraz wspólnotowy kodeks praktyk i procesów enologicznych (Dz. Urz. UE L 127 z 15.05.2008, str. 13), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 423/2008”.

3. Zgłoszenia zamiaru przeprowadzenia zabiegu wzbogacania dokonuje się nie później niż na 2 dni robocze przed planowanym terminem rozpoczęcia tego zabiegu.

4. W przypadku niemożności przeprowadzenia zabiegu wzbogacania w planowanym terminie na skutek zaistnienia okoliczności, o których mowa w art. 29 ust. 4 rozporządzenia nr 423/2008, podmiot, o którym mowa w ust. 2, zgłasza ten fakt wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu, nie później niż w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym planowany termin rozpoczęcia zabiegu wzbogacania.

5. Zgłoszeń dokonuje się na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

6. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może występować do Komisji Europejskiej o zwiększenie limitu wzbogacania w przypadku oraz na zasadach określonych w lit. A ust. 3 załącznika nr V do rozporządzenia nr 479/2008.

[22] Art. 28b w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 14 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-12-06 do 2009-03-26

1. Podmiot wyrabiający wino gronowe lub moszcz gronowy przeznaczone do obrotu dokonuje wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu zgłoszeń określonych w art. 25, art. 26 i art. 31 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1622/2000 z dnia 24 lipca 2000 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina oraz wspólnotowy kodeks praktyk i procesów enologicznych (Dz. Urz. WE L 194 z 31.07.2000, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 30, str. 138, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1622/2000”.

2. Zgłoszeń dokonuje się w terminach określonych w art. 26 i art. 31 rozporządzenia nr 1622/2000, a w przypadku zgłoszenia zabiegu wzbogacania, o którym mowa w art. 25 tego rozporządzenia – nie później niż na dwa dni robocze przed planowanym terminem rozpoczęcia tego zabiegu.

3. Zgłoszeń dokonuje się na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.