Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25
[Wyrób wina gronowego wyłączony z obowiązku produkcji w składzie podatkowym] 1. Podmiot, o którym mowa w art. 16 ust. 3, który na podstawie art. 47 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2009 r. Nr 3, poz. 11) nie podlega obowiązkowi produkcji wina gronowego w składzie podatkowym, jest obowiązany spełniać następujące warunki: [5]
1) opracować w formie pisemnej oraz wdrożyć system kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina gronowego, obejmujący określenie:
a) częstotliwości i sposobu pobierania próbek jakościowych,
b) metod badań,
c) sposobu postępowania z winami gronowymi nieodpowiadającymi wymaganiom jakościowym,
d) zabezpieczania i usuwania odpadów powstających podczas produkcji;
2) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrabianego i rozlewanego wina gronowego.
2. Wyrób i rozlew wina gronowego uzyskanego z winogron pochodzących z upraw własnych z przeznaczeniem do obrotu może wykonywać podmiot, o którym mowa w ust. 1:
1) posiadający tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób wina lub moszczu gronowego;
2) niekarany za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów, a w przypadku podmiotu będącego osobą prawną - którego członek zarządu nie był karany za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów.
[5] Art. 17a ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 4 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25
[Wyrób wina gronowego wyłączony z obowiązku produkcji w składzie podatkowym] 1. Podmiot, o którym mowa w art. 16 ust. 3, który na podstawie art. 47 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2009 r. Nr 3, poz. 11) nie podlega obowiązkowi produkcji wina gronowego w składzie podatkowym, jest obowiązany spełniać następujące warunki: [5]
1) opracować w formie pisemnej oraz wdrożyć system kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina gronowego, obejmujący określenie:
a) częstotliwości i sposobu pobierania próbek jakościowych,
b) metod badań,
c) sposobu postępowania z winami gronowymi nieodpowiadającymi wymaganiom jakościowym,
d) zabezpieczania i usuwania odpadów powstających podczas produkcji;
2) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrabianego i rozlewanego wina gronowego.
2. Wyrób i rozlew wina gronowego uzyskanego z winogron pochodzących z upraw własnych z przeznaczeniem do obrotu może wykonywać podmiot, o którym mowa w ust. 1:
1) posiadający tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób wina lub moszczu gronowego;
2) niekarany za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów, a w przypadku podmiotu będącego osobą prawną - którego członek zarządu nie był karany za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów.
[5] Art. 17a ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 4 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2008-08-08 do 2009-03-26
[1] 1. Podmiot, o którym mowa w art. 16 ust. 3, który na podstawie przepisów o podatku akcyzowym nie podlega obowiązkowi produkcji wina gronowego w składzie podatkowym, jest obowiązany spełniać następujące warunki:
1) opracować w formie pisemnej oraz wdrożyć system kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina gronowego, obejmujący określenie:
a) częstotliwości i sposobu pobierania próbek jakościowych,
b) metod badań,
c) sposobu postępowania z winami gronowymi nieodpowiadającymi wymaganiom jakościowym,
d) zabezpieczania i usuwania odpadów powstających podczas produkcji;
2) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrabianego i rozlewanego wina gronowego.
2. Wyrób i rozlew wina gronowego uzyskanego z winogron pochodzących z upraw własnych z przeznaczeniem do obrotu może wykonywać podmiot, o którym mowa w ust. 1:
1) posiadający tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób wina lub moszczu gronowego;
2) niekarany za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów, a w przypadku podmiotu będącego osobą prawną - którego członek zarządu nie był karany za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów.
[1] Art. 17a dodany przez art. 2 ustawy z dnia 10 lipca 2008 r. o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 145, poz. 915). Zmiana weszła w życie 8 sierpnia 2008 r.