history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-09-21 do 2010-06-30

Rozdział 2

Minimalne warunki utrzymywania bydła

§ 15. 1. Bydło w pomieszczeniu inwentarskim utrzymuje się:

1) na uwięzi;

2) bez uwięzi wolnostanowiskowo:

a) z wydzielonymi legowiskami, z wyjątkiem bydła opasowego i buhajów,

b) bez wydzielonych legowisk na ściółce,

c) bez wydzielonych legowisk i ściółki, z wyjątkiem buhajów, krów i jałówek cielnych powyżej 7. miesiąca ciąży.

2. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wymiary stanowiska powinny wynosić w przypadku utrzymywania:

1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg:

a) długość – co najmniej 1,6 m,

b) szerokość – co najmniej 1,1 m;

2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg:

a) długość – co najmniej 1,65 m,

b) [2] szerokość – co najmniej 1,10 m;

3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży:

a) długość – co najmniej 1,5 m,

b) szerokość – co najmniej 1 m;

4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia:

a) długość – co najmniej 1,4 m,

b) szerokość – co najmniej 0,9 m;

5) buhajów:

a) długość – co najmniej 2,4 m,

b) szerokość – co najmniej 1,4 m;

6) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg:

a) długość – co najmniej 1,3 m,

b) szerokość – co najmniej 0,8 m;

7) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg:

a) długość – co najmniej 1,45 m,

b) szerokość – co najmniej 0,95 m;

8) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg:

a) długość – co najmniej 1,5 m,

b) szerokość – co najmniej 1 m.

3. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, wymiary wydzielonego legowiska powinny wynosić w przypadku utrzymywania:

1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg:

a) długość – co najmniej 2,1 m,

b) szerokość – co najmniej 1,1 m;

2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg:

a) długość – co najmniej 2,2 m,

b) szerokość – co najmniej 1,15 m;

3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży:

a) długość – co najmniej 2 m,

b) szerokość–co najmniej 1 m;

4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia:

a) długość – co najmniej 1,9 m,

b) szerokość – co najmniej 0,85 m.

4. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. b, powierzchnia powinna, w przeliczeniu na jedną sztukę, wynosić w przypadku utrzymywania:

1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg – co najmniej 4,5 m2;

2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg – co najmniej 5 m2;

3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży – co najmniej 2,5 m2;

4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia – co najmniej 2 m2;

5) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg – co najmniej 1,6 m2;

6) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg – co najmniej 2 m2;

7) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg – co najmniej 2,5 m2;

8) buhajów – co najmniej 9 m2.

5. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. c, powierzchnia powinna, w przeliczeniu na jedną sztukę, wynosić w przypadku utrzymywania:

1) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży – co najmniej 2 m2;

2) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia – co najmniej 1,6 m2;

3) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg – co najmniej 1,3 m2;

4) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg – co najmniej 1,6 m2;

5) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg – co najmniej 2 m2.

[2] § 15 ust. 2 pkt 2 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 września 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie minimalnych warunków utrzymywania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 181, poz. 1514). Zmiana weszła w życie 21 września 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-09-21 do 2010-06-30

Rozdział 2

Minimalne warunki utrzymywania bydła

§ 15. 1. Bydło w pomieszczeniu inwentarskim utrzymuje się:

1) na uwięzi;

2) bez uwięzi wolnostanowiskowo:

a) z wydzielonymi legowiskami, z wyjątkiem bydła opasowego i buhajów,

b) bez wydzielonych legowisk na ściółce,

c) bez wydzielonych legowisk i ściółki, z wyjątkiem buhajów, krów i jałówek cielnych powyżej 7. miesiąca ciąży.

2. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wymiary stanowiska powinny wynosić w przypadku utrzymywania:

1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg:

a) długość – co najmniej 1,6 m,

b) szerokość – co najmniej 1,1 m;

2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg:

a) długość – co najmniej 1,65 m,

b) [2] szerokość – co najmniej 1,10 m;

3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży:

a) długość – co najmniej 1,5 m,

b) szerokość – co najmniej 1 m;

4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia:

a) długość – co najmniej 1,4 m,

b) szerokość – co najmniej 0,9 m;

5) buhajów:

a) długość – co najmniej 2,4 m,

b) szerokość – co najmniej 1,4 m;

6) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg:

a) długość – co najmniej 1,3 m,

b) szerokość – co najmniej 0,8 m;

7) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg:

a) długość – co najmniej 1,45 m,

b) szerokość – co najmniej 0,95 m;

8) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg:

a) długość – co najmniej 1,5 m,

b) szerokość – co najmniej 1 m.

3. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, wymiary wydzielonego legowiska powinny wynosić w przypadku utrzymywania:

1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg:

a) długość – co najmniej 2,1 m,

b) szerokość – co najmniej 1,1 m;

2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg:

a) długość – co najmniej 2,2 m,

b) szerokość – co najmniej 1,15 m;

3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży:

a) długość – co najmniej 2 m,

b) szerokość–co najmniej 1 m;

4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia:

a) długość – co najmniej 1,9 m,

b) szerokość – co najmniej 0,85 m.

4. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. b, powierzchnia powinna, w przeliczeniu na jedną sztukę, wynosić w przypadku utrzymywania:

1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg – co najmniej 4,5 m2;

2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg – co najmniej 5 m2;

3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży – co najmniej 2,5 m2;

4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia – co najmniej 2 m2;

5) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg – co najmniej 1,6 m2;

6) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg – co najmniej 2 m2;

7) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg – co najmniej 2,5 m2;

8) buhajów – co najmniej 9 m2.

5. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. c, powierzchnia powinna, w przeliczeniu na jedną sztukę, wynosić w przypadku utrzymywania:

1) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży – co najmniej 2 m2;

2) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia – co najmniej 1,6 m2;

3) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg – co najmniej 1,3 m2;

4) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg – co najmniej 1,6 m2;

5) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg – co najmniej 2 m2.

[2] § 15 ust. 2 pkt 2 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 września 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie minimalnych warunków utrzymywania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 181, poz. 1514). Zmiana weszła w życie 21 września 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-03-26 do 2005-09-20

Rozdział 2

Minimalne warunki utrzymywania bydła

§ 15. 1. Bydło w pomieszczeniu inwentarskim utrzymuje się:

1) na uwięzi;

2) bez uwięzi wolnostanowiskowo: [15]

a) z wydzielonymi legowiskami, z wyjątkiem bydła opasowego i buhajów,

b) bez wydzielonych legowisk na ściółce,

c) bez wydzielonych legowisk i ściółki, z wyjątkiem buhajów, krów i jałówek cielnych powyżej 7. miesiąca ciąży.

2. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wymiary stanowiska powinny wynosić w przypadku utrzymywania:

1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg:

a) długość – co najmniej 1,6 m,

b) szerokość – co najmniej 1,1 m;

2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg:

a) długość – co najmniej 1,65 m,

b) szerokość – co najmniej 1,15 m;

3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży:

a) długość – co najmniej 1,5 m,

b) szerokość – co najmniej 1 m;

4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia:

a) długość – co najmniej 1,4 m,

b) szerokość – co najmniej 0,9 m;

5) buhajów:

a) długość – co najmniej 2,4 m,

b) szerokość – co najmniej 1,4 m;

6) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg:

a) długość – co najmniej 1,3 m,

b) szerokość – co najmniej 0,8 m;

7) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg:

a) długość – co najmniej 1,45 m,

b) szerokość – co najmniej 0,95 m;

8) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg:

a) długość – co najmniej 1,5 m,

b) szerokość – co najmniej 1 m.

3. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, wymiary wydzielonego legowiska powinny wynosić w przypadku utrzymywania:

1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg:

a) długość – co najmniej 2,1 m,

b) szerokość – co najmniej 1,1 m;

2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg:

a) długość – co najmniej 2,2 m,

b) szerokość – co najmniej 1,15 m;

3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży:

a) długość – co najmniej 2 m,

b) szerokość–co najmniej 1 m;

4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia:

a) długość – co najmniej 1,9 m,

b) szerokość – co najmniej 0,85 m.

4. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. b, powierzchnia powinna, w przeliczeniu na jedną sztukę, wynosić w przypadku utrzymywania: [16]

1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg – co najmniej 4,5 m2;

2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg – co najmniej 5 m2;

3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży – co najmniej 2,5 m2;

4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia – co najmniej 2 m2;

5) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg – co najmniej 1,6 m2;

6) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg – co najmniej 2 m2;

7) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg – co najmniej 2,5 m2;

8) buhajów – co najmniej 9 m2.

5. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. c, powierzchnia powinna, w przeliczeniu na jedną sztukę, wynosić w przypadku utrzymywania: [17]

1) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży – co najmniej 2 m2;

2) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia – co najmniej 1,6 m2;

3) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg – co najmniej 1,3 m2;

4) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg – co najmniej 1,6 m2;

5) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg – co najmniej 2 m2.

[15] § 15 ust. 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 marca 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie minimalnych warunków utrzymywania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 47, poz. 456). Zmiana weszła w życie 26 marca 2004 r.

[16] § 15 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 marca 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie minimalnych warunków utrzymywania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 47, poz. 456). Zmiana weszła w życie 26 marca 2004 r.

[17] § 15 ust. 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 marca 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie minimalnych warunków utrzymywania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 47, poz. 456). Zmiana weszła w życie 26 marca 2004 r.