history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2004-03-16 do 2004-05-01

1. W żywieniu zwierząt gospodarskich, z zastrzeżeniem ust. 2, mogą być stosowane następujące materiały paszowe pochodzące z tkanek zwierząt:

1) mączka rybna;

2) [1] hydrolizowane białka o masie cząsteczkowej poniżej 10 000 daltonów, otrzymane ze zwierząt nieprzeżuwających oraz z surowych skór i tkanki podskórnej zwierząt przeżuwających;

3) fosforan dwuwapniowy i trójwapniowy z odtłuszczonych kości;

4) żelatyna uzyskana ze zwierząt nieprzeżuwających;

5) siara, mleko i przetwory mleczne;

6) jaja i produkty z jaj.

7) [2] wytopione tłuszcze zwierzęce otrzymane w wyniku przetwarzania produktów zwierzęcych, w tym wytopione tłuszcze otrzymane ze zwierząt przeżuwających o zawartości nierozpuszczalnych w eterze naftowym zanieczyszczeń nieprzekraczającej 0,15 % ich masy;

8) [3] oleje rybne otrzymane w wyniku przetwarzania ryb i produktów rybnych.

2. Przepisów ust. 1 pkt 1–3 nie stosuje się do zwierząt przeżuwających.

3. W żywieniu lisów, jenotów, fretek, norek, tchórzy, tchórzofretek, świń, drobiu i ryb, oprócz materiałów paszowych wymienionych w ust. 1, mogą być stosowane również:

1) mączka kostna;

2) mączka mięsna;

3) mączka mięsno-kostna;

4) wysuszona plazma krwi i inne produkty uzyskane z krwi, z wyłączeniem produktów uzyskanych z krwi zwierząt przeżuwających;

5) mączka z kopyt;

6) mączka z rogów;

7) mączka z podrobów drobiowych;

8) mączka z piór;

9) suszone skwarki.

4. [4] W żywieniu ryb, oprócz materiałów paszowych wymienionych w ust. 1 i 3, mogą być stosowane:

1) mączka uzyskana z krwi zwierząt nieprzeżuwających;

2) ryby złowione na otwartym morzu lub w jeziorze i odpady z tych ryb.

4a. [5] W żywieniu ryb hodowlanych nie stosuje się przetworzonych białek zwierzęcych otrzymanych z tkanek tego samego gatunku ryb hodowlanych.

5. [6] W żywieniu trzody chlewnej i drobiu nie stosuje się przetworzonych białek zwierzęcych otrzymanych z tkanek zwierząt należących do tego samego gatunku.

6. [7] (uchylony).

7. [8] (uchylony).

[1] § 1 ust. 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[2] § 1 ust. 1 pkt 7 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[3] § 1 ust. 1 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[4] § 1 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[5] § 1 ust. 4a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[6] § 1 ust. 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[7] § 1 ust. 6 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[8] § 1 ust. 7 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

Wersja obowiązująca od 2004-03-16 do 2004-05-01

1. W żywieniu zwierząt gospodarskich, z zastrzeżeniem ust. 2, mogą być stosowane następujące materiały paszowe pochodzące z tkanek zwierząt:

1) mączka rybna;

2) [1] hydrolizowane białka o masie cząsteczkowej poniżej 10 000 daltonów, otrzymane ze zwierząt nieprzeżuwających oraz z surowych skór i tkanki podskórnej zwierząt przeżuwających;

3) fosforan dwuwapniowy i trójwapniowy z odtłuszczonych kości;

4) żelatyna uzyskana ze zwierząt nieprzeżuwających;

5) siara, mleko i przetwory mleczne;

6) jaja i produkty z jaj.

7) [2] wytopione tłuszcze zwierzęce otrzymane w wyniku przetwarzania produktów zwierzęcych, w tym wytopione tłuszcze otrzymane ze zwierząt przeżuwających o zawartości nierozpuszczalnych w eterze naftowym zanieczyszczeń nieprzekraczającej 0,15 % ich masy;

8) [3] oleje rybne otrzymane w wyniku przetwarzania ryb i produktów rybnych.

2. Przepisów ust. 1 pkt 1–3 nie stosuje się do zwierząt przeżuwających.

3. W żywieniu lisów, jenotów, fretek, norek, tchórzy, tchórzofretek, świń, drobiu i ryb, oprócz materiałów paszowych wymienionych w ust. 1, mogą być stosowane również:

1) mączka kostna;

2) mączka mięsna;

3) mączka mięsno-kostna;

4) wysuszona plazma krwi i inne produkty uzyskane z krwi, z wyłączeniem produktów uzyskanych z krwi zwierząt przeżuwających;

5) mączka z kopyt;

6) mączka z rogów;

7) mączka z podrobów drobiowych;

8) mączka z piór;

9) suszone skwarki.

4. [4] W żywieniu ryb, oprócz materiałów paszowych wymienionych w ust. 1 i 3, mogą być stosowane:

1) mączka uzyskana z krwi zwierząt nieprzeżuwających;

2) ryby złowione na otwartym morzu lub w jeziorze i odpady z tych ryb.

4a. [5] W żywieniu ryb hodowlanych nie stosuje się przetworzonych białek zwierzęcych otrzymanych z tkanek tego samego gatunku ryb hodowlanych.

5. [6] W żywieniu trzody chlewnej i drobiu nie stosuje się przetworzonych białek zwierzęcych otrzymanych z tkanek zwierząt należących do tego samego gatunku.

6. [7] (uchylony).

7. [8] (uchylony).

[1] § 1 ust. 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[2] § 1 ust. 1 pkt 7 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[3] § 1 ust. 1 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[4] § 1 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[5] § 1 ust. 4a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[6] § 1 ust. 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[7] § 1 ust. 6 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

[8] § 1 ust. 7 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 32, poz. 280). Zmiana weszła w życie 16 marca 2004 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-10-04 do 2004-03-15

1. W żywieniu zwierząt gospodarskich, z zastrzeżeniem ust. 2, mogą być stosowane następujące materiały paszowe pochodzące z tkanek zwierząt:

1) mączka rybna;

2) hydrolizowane białka skór o wadze molekularnej poniżej 10 000 daltonów, otrzymane ze skór i tkanki podskórnej zwierząt przeżuwających i nieprzeżuwających;

3) fosforan dwuwapniowy i trójwapniowy z odtłuszczonych kości;

4) żelatyna uzyskana ze zwierząt nieprzeżuwających;

5) siara, mleko i przetwory mleczne;

6) jaja i produkty z jaj.

2. Przepisów ust. 1 pkt 1–3 nie stosuje się do zwierząt przeżuwających.

3. W żywieniu lisów, jenotów, fretek, norek, tchórzy, tchórzofretek, świń, drobiu i ryb, oprócz materiałów paszowych wymienionych w ust. 1, mogą być stosowane również:

1) mączka kostna;

2) mączka mięsna;

3) mączka mięsno-kostna;

4) wysuszona plazma krwi i inne produkty uzyskane z krwi, z wyłączeniem produktów uzyskanych z krwi zwierząt przeżuwających;

5) mączka z kopyt;

6) mączka z rogów;

7) mączka z podrobów drobiowych;

8) mączka z piór;

9) suszone skwarki.

4. W żywieniu ryb, oprócz materiałów paszowych wymienionych w ust. 1 i 3, może być stosowana mączka uzyskana z krwi zwierząt nieprzeżuwających.

5. W żywieniu trzody chlewnej nie stosuje się materiałów paszowych wytworzonych z tkanek tego gatunku zwierząt.

6. W żywieniu drobiu nie stosuje się materiałów paszowych wytworzonych z tkanek tego gatunku zwierząt.

7. Przepisy ust. 5 i 6 stosuje się odpowiednio do premiksów i mieszanek paszowych zawierających takie materiały paszowe.