history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2003-12-14 do 2004-05-01

1. Ustala się następujące kategorie:

1) [1] jaj klasy „A” (wagowe):

a) kategoria XL – jaja bardzo duże o masie od 73 g,

b) kategoria L – jaja duże o masie od 63 g, mniejszej niż 73 g,

c) kategoria M – jaja średnie o masie od 53 g, mniejszej niż 63 g,

d) kategoria S – jaja małe o masie poniżej 53 g;

2) jaj klasy „B”:

a) jaja niechłodnicze i nieutrwalone,

b) jaja chłodnicze, które zostały schłodzone w temperaturze poniżej 5°C,

c) jaja utrwalone, które zostały utrwalone w mieszaninie gazów różniącej się od składu powietrza atmosferycznego lub przy użyciu wody wapiennej lub za pomocą chłodzenia.

2. Jaja klasy „A” nie mogą być utrwalane lub chłodzone.

3. Jaj klasy „A” i „B”, które w temperaturze poniżej 5°C:

1) były transportowane do 24 godzin lub

2) przechowywane w okresie do 72 godzin, w placówkach handlu detalicznego nie uznaje się za jaja chłodnicze.

[1] § 5 ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 listopada 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie jakości handlowej jaj kurzych (Dz.U. Nr 203, poz. 1973). Zmiana weszła w życie 14 grudnia 2003 r.

Wersja obowiązująca od 2003-12-14 do 2004-05-01

1. Ustala się następujące kategorie:

1) [1] jaj klasy „A” (wagowe):

a) kategoria XL – jaja bardzo duże o masie od 73 g,

b) kategoria L – jaja duże o masie od 63 g, mniejszej niż 73 g,

c) kategoria M – jaja średnie o masie od 53 g, mniejszej niż 63 g,

d) kategoria S – jaja małe o masie poniżej 53 g;

2) jaj klasy „B”:

a) jaja niechłodnicze i nieutrwalone,

b) jaja chłodnicze, które zostały schłodzone w temperaturze poniżej 5°C,

c) jaja utrwalone, które zostały utrwalone w mieszaninie gazów różniącej się od składu powietrza atmosferycznego lub przy użyciu wody wapiennej lub za pomocą chłodzenia.

2. Jaja klasy „A” nie mogą być utrwalane lub chłodzone.

3. Jaj klasy „A” i „B”, które w temperaturze poniżej 5°C:

1) były transportowane do 24 godzin lub

2) przechowywane w okresie do 72 godzin, w placówkach handlu detalicznego nie uznaje się za jaja chłodnicze.

[1] § 5 ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 listopada 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie jakości handlowej jaj kurzych (Dz.U. Nr 203, poz. 1973). Zmiana weszła w życie 14 grudnia 2003 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-09-03 do 2003-12-13

1. Ustala się następujące kategorie:

1) jaj klasy „A” (wagowe):

a) kategoria XL - jaja bardzo duże o wadze od 73 g,

b) kategoria L - jaja duże o wadze od 63 g do 72,9 g,

c) kategoria M - jaja średnie o wadze od 53 g do 62,9 g,

d) kategoria S - jaja małe o wadze poniżej 53 g;

2) jaj klasy „B”:

a) jaja niechłodnicze i nieutrwalone,

b) jaja chłodnicze, które zostały schłodzone w temperaturze poniżej 5°C,

c) jaja utrwalone, które zostały utrwalone w mieszaninie gazów różniącej się od składu powietrza atmosferycznego lub przy użyciu wody wapiennej lub za pomocą chłodzenia.

2. Jaja klasy „A” nie mogą być utrwalane lub chłodzone.

3. Jaj klasy „A” i „B”, które w temperaturze poniżej 5°C:

1) były transportowane do 24 godzin lub

2) przechowywane w okresie do 72 godzin, w placówkach handlu detalicznego nie uznaje się za jaja chłodnicze.