history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2022-05-13

§ 2. [Zawartość ekstraktu ogólnego] 1. Dżem, dżem ekstra, konfitury, konfitury ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60% ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.

2. Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:

1) (uchylony)

2) marmoladzie miękkiej z owoców innych niż cytrusowe – wynosi nie mniej niż 57%;

3) powidłach śliwkowych – wynosi nie mniej niż 54%.

3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów:

1) w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi lub

2) których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „o obniżonej zawartości cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.).

4. [1] Przepis ust. 2 pkt 3 nie dotyczy powideł śliwkowych, których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „bez dodatku cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.

[1] § 2 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. poz. 917). Zmiana weszła w życie 13 maja 2022 r.

Wersja obowiązująca od 2022-05-13

§ 2. [Zawartość ekstraktu ogólnego] 1. Dżem, dżem ekstra, konfitury, konfitury ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60% ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.

2. Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:

1) (uchylony)

2) marmoladzie miękkiej z owoców innych niż cytrusowe – wynosi nie mniej niż 57%;

3) powidłach śliwkowych – wynosi nie mniej niż 54%.

3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów:

1) w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi lub

2) których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „o obniżonej zawartości cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.).

4. [1] Przepis ust. 2 pkt 3 nie dotyczy powideł śliwkowych, których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „bez dodatku cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.

[1] § 2 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. poz. 917). Zmiana weszła w życie 13 maja 2022 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2020-08-07 do 2022-05-12

§ 2. [Zawartość ekstraktu ogólnego] 1. Dżem, dżem ekstra, konfitury, konfitury ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60% ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.

2. Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:

1) (uchylony)

2) marmoladzie miękkiej z owoców innych niż cytrusowe – wynosi nie mniej niż 57%;

3) powidłach śliwkowych – wynosi nie mniej niż 54%.

3. [1] Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów:

1) w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi lub

2) których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „o obniżonej zawartości cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.).

[1] § 2 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lipca 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. poz. 1284). Zmiana weszła w życie 7 sierpnia 2020 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-11-03 do 2020-08-06

[Zawartość ekstraktu ogólnego] 1. [2] Dżem, dżem ekstra, konfitury, konfitury ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60% ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.

2. Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:

1) [3] (uchylony)

2) marmoladzie miękkiej z owoców innych niż cytrusowe – wynosi nie mniej niż 57%;

3) powidłach śliwkowych – wynosi nie mniej niż 54%.

3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów, w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi.

[2] § 2 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 października 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. poz. 1944). Zmiana weszła w życie 3 listopada 2017 r.

[3] § 2 ust. 2 pkt 1 uchylony przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 października 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. poz. 1944). Zmiana weszła w życie 3 listopada 2017 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-08-29 do 2017-11-02

1. Dżem, dżem ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60% ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.

2. Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:

1) wyrobach określonych jako „niskosłodzone”, w tym:

a) dżemie i dżemie ekstra – wynosi nie mniej niż 28% i nie więcej niż 50%,

b) konfiturach i konfiturach ekstra – wynosi nie więcej niż 45%,

c) galaretce i galaretce ekstra – wynosi nie mniej niż 28% i nie więcej niż 32%;

2) marmoladzie miękkiej z owoców innych niż cytrusowe – wynosi nie mniej niż 57%;

3) powidłach śliwkowych – wynosi nie mniej niż 54%.

3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów, w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi.