Wersja obowiązująca od 2022-05-13
[Zawartość ekstraktu ogólnego] 1. Dżem, dżem ekstra, konfitury, konfitury ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60% ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.
2. Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:
1) (uchylony)
2) marmoladzie miękkiej z owoców innych niż cytrusowe – wynosi nie mniej niż 57%;
3) powidłach śliwkowych – wynosi nie mniej niż 54%.
3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów:
1) w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi lub
2) których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „o obniżonej zawartości cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.).
4. [1] Przepis ust. 2 pkt 3 nie dotyczy powideł śliwkowych, których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „bez dodatku cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
[1] § 2 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. poz. 917). Zmiana weszła w życie 13 maja 2022 r.
Wersja obowiązująca od 2022-05-13
[Zawartość ekstraktu ogólnego] 1. Dżem, dżem ekstra, konfitury, konfitury ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60% ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.
2. Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:
1) (uchylony)
2) marmoladzie miękkiej z owoców innych niż cytrusowe – wynosi nie mniej niż 57%;
3) powidłach śliwkowych – wynosi nie mniej niż 54%.
3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów:
1) w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi lub
2) których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „o obniżonej zawartości cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.).
4. [1] Przepis ust. 2 pkt 3 nie dotyczy powideł śliwkowych, których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „bez dodatku cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
[1] § 2 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. poz. 917). Zmiana weszła w życie 13 maja 2022 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2020-08-07 do 2022-05-12
[Zawartość ekstraktu ogólnego] 1. Dżem, dżem ekstra, konfitury, konfitury ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60% ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.
2. Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:
1) (uchylony)
2) marmoladzie miękkiej z owoców innych niż cytrusowe – wynosi nie mniej niż 57%;
3) powidłach śliwkowych – wynosi nie mniej niż 54%.
3. [1] Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów:
1) w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi lub
2) których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „o obniżonej zawartości cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.).
[1] § 2 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lipca 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. poz. 1284). Zmiana weszła w życie 7 sierpnia 2020 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-11-03 do 2020-08-06
[Zawartość ekstraktu ogólnego] 1. [2] Dżem, dżem ekstra, konfitury, konfitury ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60% ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.
2. Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:
1) [3] (uchylony)
2) marmoladzie miękkiej z owoców innych niż cytrusowe – wynosi nie mniej niż 57%;
3) powidłach śliwkowych – wynosi nie mniej niż 54%.
3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów, w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi.
[2] § 2 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 października 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. poz. 1944). Zmiana weszła w życie 3 listopada 2017 r.
[3] § 2 ust. 2 pkt 1 uchylony przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 października 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. poz. 1944). Zmiana weszła w życie 3 listopada 2017 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-08-29 do 2017-11-02
1. Dżem, dżem ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60% ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.
2. Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:
1) wyrobach określonych jako „niskosłodzone”, w tym:
a) dżemie i dżemie ekstra – wynosi nie mniej niż 28% i nie więcej niż 50%,
b) konfiturach i konfiturach ekstra – wynosi nie więcej niż 45%,
c) galaretce i galaretce ekstra – wynosi nie mniej niż 28% i nie więcej niż 32%;
2) marmoladzie miękkiej z owoców innych niż cytrusowe – wynosi nie mniej niż 57%;
3) powidłach śliwkowych – wynosi nie mniej niż 54%.
3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów, w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi.