history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2006-02-17 do 2011-04-08

Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) „żołnierzach” – należy przez to rozumieć żołnierzy, którzy odbywają zasadniczą służbę wojskową, ćwiczenia lub przeszkolenie wojskowe albo okresową służbę wojskową;

2) [1] „żołnierzu służby zasadniczej” – należy przez to rozumieć żołnierza, który odbywa zasadniczą służbę wojskową, podoficera i szeregowego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe oraz osobę wykonującą świadczenia osobiste w jednostce wojskowej;

3) „żołnierzu służby nadterminowej" – należy przez to rozumieć żołnierza odbywającego nadterminową zasadniczą służbę wojskową, a także okresową służbę wojskową;

4) [2] „oficerze rezerwy” – należy przez to rozumieć oficera lub podchorążego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe;

5) [3] „żołnierzu rezerwy” – należy przez to rozumieć oficera, podoficera i szeregowego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe;

6) „zasadniczej normie wyżywienia" – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby;

7) „dodatkowej normie wyżywienia" – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju przysługującą żołnierzowi w ciągu doby jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;

8) [4]wartości pieniężnej normy wyżywienia” – należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;

9) „sportowcach wojskowych" – należy przez to rozumieć żołnierzy czynnie uprawiających sport w zespołach sportowych rodzajów Sił Zbrojnych, a także żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż;

10) „stołówce wojskowej" – należy przez to rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia.

[1] § 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 stycznia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową (Dz.U. Nr 17, poz. 136). Zmiana weszła w życie 17 lutego 2006 r.

[2] § 2 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 stycznia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową (Dz.U. Nr 17, poz. 136). Zmiana weszła w życie 17 lutego 2006 r.

[3] § 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 stycznia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową (Dz.U. Nr 17, poz. 136). Zmiana weszła w życie 17 lutego 2006 r.

[4] § 2 pkt 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 stycznia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową (Dz.U. Nr 17, poz. 136). Zmiana weszła w życie 17 lutego 2006 r.

Wersja obowiązująca od 2006-02-17 do 2011-04-08

Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) „żołnierzach” – należy przez to rozumieć żołnierzy, którzy odbywają zasadniczą służbę wojskową, ćwiczenia lub przeszkolenie wojskowe albo okresową służbę wojskową;

2) [1] „żołnierzu służby zasadniczej” – należy przez to rozumieć żołnierza, który odbywa zasadniczą służbę wojskową, podoficera i szeregowego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe oraz osobę wykonującą świadczenia osobiste w jednostce wojskowej;

3) „żołnierzu służby nadterminowej" – należy przez to rozumieć żołnierza odbywającego nadterminową zasadniczą służbę wojskową, a także okresową służbę wojskową;

4) [2] „oficerze rezerwy” – należy przez to rozumieć oficera lub podchorążego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe;

5) [3] „żołnierzu rezerwy” – należy przez to rozumieć oficera, podoficera i szeregowego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe;

6) „zasadniczej normie wyżywienia" – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby;

7) „dodatkowej normie wyżywienia" – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju przysługującą żołnierzowi w ciągu doby jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;

8) [4]wartości pieniężnej normy wyżywienia” – należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;

9) „sportowcach wojskowych" – należy przez to rozumieć żołnierzy czynnie uprawiających sport w zespołach sportowych rodzajów Sił Zbrojnych, a także żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż;

10) „stołówce wojskowej" – należy przez to rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia.

[1] § 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 stycznia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową (Dz.U. Nr 17, poz. 136). Zmiana weszła w życie 17 lutego 2006 r.

[2] § 2 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 stycznia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową (Dz.U. Nr 17, poz. 136). Zmiana weszła w życie 17 lutego 2006 r.

[3] § 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 stycznia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową (Dz.U. Nr 17, poz. 136). Zmiana weszła w życie 17 lutego 2006 r.

[4] § 2 pkt 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 stycznia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową (Dz.U. Nr 17, poz. 136). Zmiana weszła w życie 17 lutego 2006 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-04-29 do 2006-02-16

Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) „żołnierzach” – należy przez to rozumieć żołnierzy, którzy odbywają zasadniczą służbę wojskową, ćwiczenia lub przeszkolenie wojskowe albo okresową służbę wojskową;

2) „żołnierzu służby zasadniczej" – należy przez to rozumieć żołnierza, który odbywa zasadniczą służbę wojskową, oraz podoficera i szeregowego rezerwy, powołanego do odbycia ćwiczeń wojskowych;

3) „żołnierzu służby nadterminowej" – należy przez to rozumieć żołnierza odbywającego nadterminową zasadniczą służbę wojskową, a także okresową służbę wojskową;

4) „oficerze rezerwy" – należy przez to rozumieć oficera, a także chorążego lub podchorążego rezerwy, odbywającego ćwiczenia wojskowe albo przeszkolenie wojskowe;

5) „żołnierzu rezerwy" – należy przez to rozumieć oficera, podoficera i szeregowego rezerwy, powołanego do odbycia ćwiczeń wojskowych;

6) „zasadniczej normie wyżywienia" – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby;

7) „dodatkowej normie wyżywienia" – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju przysługującą żołnierzowi w ciągu doby jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;

8) „wartości pieniężnej normy wyżywienia" – należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;

9) „sportowcach wojskowych" – należy przez to rozumieć żołnierzy czynnie uprawiających sport w zespołach sportowych rodzajów Sił Zbrojnych, a także żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż;

10) „stołówce wojskowej" – należy przez to rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia.