Wersja obowiązująca od 2004-05-01 do 2008-12-24
1. Grzyby świeże, o których mowa w § 3 pkt 2, są dopuszczane do obrotu, jeżeli:
1) są jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji przetworów, o których mowa w ust. 4–6 części B załącznika nr 2 do rozporządzenia;
2) nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;
3) [3] nie wykazują zmian organoleptycznych;
4) [4] nie wykazują zapleśnienia;
5) [5] nie występują żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5 % (m/m) partii grzybów;
6) [6] zawartość zanieczyszczeń organicznych (ściółka, mech, igliwie) nie przekracza 0,3 % (m/m);
7) [7] zawartość zanieczyszczeń mineralnych nie przekracza 1 % (m/m);
8) nie zawierają zanieczyszczeń organicznych pochodzenia zwierzęcego (odchody).
1a. [8] Do wymagań odnoszących się do pieczarek uprawnych (hodowlanych) przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta w postaci świeżej stosuje się przepisy rozporządzenia Komisji Nr 982/2002 z dnia 7 czerwca 2002 r. ustanawiającego normy rynkowe dla pieczarek hodowlanych (agaricus) (Dz. Urz. WE L 150 z 08.06.2002).
2. Grzyby suszone, o których mowa w § 3 pkt 2, są dopuszczane do obrotu, jeżeli:
1) są jednego gatunku w postaci całych owocników, kapeluszy lub krajanki;
2) [9] zaczerwienie pierwotne nie przekracza 5 % (m/m);
3) [10] nie stwierdza się zapleśnienia oraz obecności szkodników żywności;
4) zawilgocenie nie przekracza 12%;
5) [11] zawartość zanieczyszczeń mineralnych nie przekracza 1 % (m/m);
6) [12] zawartość zanieczyszczeń organicznych nie przekracza 0,3 % (m/m);
7) [13] nie zawierają zanieczyszczeń organicznych pochodzenia zwierzęcego (odchody).
[3] § 5 ust. 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[4] § 5 ust. 1 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[5] § 5 ust. 1 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[6] § 5 ust. 1 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[7] § 5 ust. 1 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[8] § 5 ust. 1a dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[9] § 5 ust. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[10] § 5 ust. 2 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[11] § 5 ust. 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[12] § 5 ust. 2 pkt 6 dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[13] § 5 ust. 2 pkt 7 dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
Wersja obowiązująca od 2004-05-01 do 2008-12-24
1. Grzyby świeże, o których mowa w § 3 pkt 2, są dopuszczane do obrotu, jeżeli:
1) są jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji przetworów, o których mowa w ust. 4–6 części B załącznika nr 2 do rozporządzenia;
2) nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;
3) [3] nie wykazują zmian organoleptycznych;
4) [4] nie wykazują zapleśnienia;
5) [5] nie występują żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5 % (m/m) partii grzybów;
6) [6] zawartość zanieczyszczeń organicznych (ściółka, mech, igliwie) nie przekracza 0,3 % (m/m);
7) [7] zawartość zanieczyszczeń mineralnych nie przekracza 1 % (m/m);
8) nie zawierają zanieczyszczeń organicznych pochodzenia zwierzęcego (odchody).
1a. [8] Do wymagań odnoszących się do pieczarek uprawnych (hodowlanych) przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta w postaci świeżej stosuje się przepisy rozporządzenia Komisji Nr 982/2002 z dnia 7 czerwca 2002 r. ustanawiającego normy rynkowe dla pieczarek hodowlanych (agaricus) (Dz. Urz. WE L 150 z 08.06.2002).
2. Grzyby suszone, o których mowa w § 3 pkt 2, są dopuszczane do obrotu, jeżeli:
1) są jednego gatunku w postaci całych owocników, kapeluszy lub krajanki;
2) [9] zaczerwienie pierwotne nie przekracza 5 % (m/m);
3) [10] nie stwierdza się zapleśnienia oraz obecności szkodników żywności;
4) zawilgocenie nie przekracza 12%;
5) [11] zawartość zanieczyszczeń mineralnych nie przekracza 1 % (m/m);
6) [12] zawartość zanieczyszczeń organicznych nie przekracza 0,3 % (m/m);
7) [13] nie zawierają zanieczyszczeń organicznych pochodzenia zwierzęcego (odchody).
[3] § 5 ust. 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[4] § 5 ust. 1 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[5] § 5 ust. 1 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[6] § 5 ust. 1 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[7] § 5 ust. 1 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[8] § 5 ust. 1a dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[9] § 5 ust. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[10] § 5 ust. 2 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[11] § 5 ust. 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[12] § 5 ust. 2 pkt 6 dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
[13] § 5 ust. 2 pkt 7 dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 84, poz. 793). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-02-25 do 2004-04-30
1. Grzyby świeże, o których mowa w § 3 pkt 2, są dopuszczane do obrotu, jeżeli:
1) są jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji przetworów, o których mowa w ust. 4–6 części B załącznika nr 2 do rozporządzenia;
2) nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;
3) nie posiadają zmian organoleptycznych;
4) nie posiadają cech zapleśnienia;
5) nie występuje nadmierne zaczerwienie pierwotne, a w szczególności nie występują żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek;
6) nie zawierają zanieczyszczeń organicznych (ściółka leśna, mech, igliwie);
7) nie zawierają zanieczyszczeń mineralnych (piasek);
8) nie zawierają zanieczyszczeń organicznych pochodzenia zwierzęcego (odchody).
2. Grzyby suszone, o których mowa w § 3 pkt 2, są dopuszczane do obrotu, jeżeli:
1) są jednego gatunku w postaci całych owocników, kapeluszy lub krajanki;
2) nie występuje nadmierne zaczerwienie pierwotne (kanaliki po larwach muchówek);
3) brak jest szkodników żywności (mole, rozkruszki, muchówki);
4) zawilgocenie nie przekracza 12%;
5) nie zawierają zanieczyszczeń mineralnych (piasek).