Wersja obowiązująca od 2004-12-18 do 2007-08-01
1. Informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, określa:
1) wartość energetyczną oraz kolejno:
a) zawartość białka (obliczoną jako wynik mnożenia zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjedahla przez współczynnik przeliczeniowy 6,25),
b) zawartość węglowodanów przyswajalnych (metabolizowanych),
c) zawartość tłuszczu całkowitego (włączając fosfolipidy) albo
2) wartość energetyczną oraz kolejno:
a) zawartość białka (obliczoną jako wynik mnożenia zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjedahla przez współczynnik przeliczeniowy 6,25),
b) zawartość węglowodanów przyswajalnych (metabolizowanych),
c) zawartość wszystkich cukrów prostych i dwucukrów zawartych w środku spożywczym, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych,
d) zawartość tłuszczu całkowitego (włączając fosfolipidy),
e) kwasów tłuszczowych nasyconych (kwasów bez podwójnych wiązań),
f) błonnika pokarmowego,
g) sodu.
2. Jeżeli oświadczenie żywieniowe odnoszące się do danego środka spożywczego zawiera informację dotyczącą zawartości:
1) cukrów lub
2) błonnika pokarmowego, lub
3) kwasów tłuszczowych nasyconych, lub
4) sodu
– w oznakowaniu tego środka informacje dotyczące wartości odżywczej podaje się zgodnie z ust. 1 pkt 2.
3. Informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu może ponadto określać zawartość:
1) skrobi;
2) alkoholi wielowodorotlenowych (poliole);
3) kwasów tłuszczowych jednonienasyconych;
4) kwasów tłuszczowych wielonienasyconych;
5) cholesterolu;
6) witamin oraz składników mineralnych, jeżeli ich
zawartość w
4. Jeżeli informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu dotyczy zawartości cukrów, alkoholi wielowodorotlenowych lub skrobi, zawartość tę podaje się, określając zawartość węglowodanów ogółem, w tym:
1) cukrów;
2) alkoholi wielowodorotlenowych (polioli);
3) skrobi.
5. Jeżeli informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu dotyczy zawartości kwasów tłuszczowych lub zawartości cholesterolu, zawartość tę podaje się, określając zawartość tłuszczu ogółem, w tym:
1) kwasów nasyconych;
2) jednonienasyconych;
3) wielonienasyconych;
4) cholesterolu.
6. Wartość energetyczną środka spożywczego podawaną w jego oznakowaniu określa się w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal), stosując następujące współczynniki przeliczeniowe:
1) 17 kJ/g i 4 kcal/g – w przypadku węglowodanów przyswajalnych;
2) 17 kJ/g i 4 kcal/g – w przypadku białka;
3) 37 kJ/g i 9 kcal/g – w przypadku tłuszczu;
4) 29 kJ/g i 7 kcal/g – w przypadku etanolu;
5) 13 kJ/g i 3 kcal/g – w przypadku kwasów organicznych;
6) 10 kJ/g i 2,4 kcal/g – w przypadku alkoholi wielowodorotlenowych;
7) [33] 25 kJ/g i 6 kcal/g – w przypadku zamiennika tłuszczu typu salatrim.
7. Informację dotyczącą zawartości składników odżywczych podawaną w oznakowaniu środka spożywczego wyraża się w następujących jednostkach:
1) białko – gramy (g);
2) węglowodany przyswajalne – gramy (g);
3) tłuszcz – gramy (g);
4) błonnik pokarmowy – gramy (g);
5) sód – gramy (g);
6) skrobia – gramy (g);
7) cholesterol – miligramy (mg);
8) witaminy i składniki mineralne – w jednostkach określonych zgodnie z załącznikiem nr 3 do rozporządzenia oraz w procentach (%) dziennego zalecanego spożycia;
9) alkohole wielowodorotlenowe – gramy (g).
8. Wartość energetyczną oraz zawartość składników odżywczych podaje się w oznakowaniu środka spożywczego w przeliczeniu na:
1) 100 ml – w przypadku środków spożywczych w postaci płynnej;
2) 100 g – w przypadku pozostałych środków spożywczych.
9. Informacje, o których mowa w ust. 8, mogą być dodatkowo podawane w przeliczeniu na jedną porcję, w przypadku gdy w oznakowaniu podana jest liczba porcji w opakowaniu.
10. W informacji dotyczącej wartości odżywczej środka spożywczego zawartej w jego oznakowaniu podaje się wartości średnie, ustalone na podstawie analizy środka spożywczego dokonanej przez producenta lub na podstawie obliczenia wykonanego z uwzględnieniem składu recepturowego środka spożywczego i zawartości składników podanych w ogólnie dostępnych tabelach wartości odżywczej środków spożywczych.
11. Informację dotyczącą wartości odżywczej środka spożywczego zawartą w jego oznakowaniu odnosi się do środka spożywczego w formie, w jakiej jest wprowadzany do obrotu.
12. W przypadku środka spożywczego przeznaczonego do spożycia po przygotowaniu informacja dotycząca wartości odżywczej może odnosić się do środka spożywczego po przygotowaniu, pod warunkiem że w oznakowaniu zostanie podana dokładna instrukcja dotycząca przygotowania tego środka do spożycia.
13. Wszelkie informacje dotyczące wartości odżywczej środka spożywczego podaje się w jego oznakowaniu w jednym polu widzenia i, jeżeli to możliwe, w formie tabeli.
[33] § 17 ust. 6 pkt 7 dodany przez § 1 pkt 10 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 listopada 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 257, poz. 2577). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2004 r.
Wersja obowiązująca od 2004-12-18 do 2007-08-01
1. Informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, określa:
1) wartość energetyczną oraz kolejno:
a) zawartość białka (obliczoną jako wynik mnożenia zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjedahla przez współczynnik przeliczeniowy 6,25),
b) zawartość węglowodanów przyswajalnych (metabolizowanych),
c) zawartość tłuszczu całkowitego (włączając fosfolipidy) albo
2) wartość energetyczną oraz kolejno:
a) zawartość białka (obliczoną jako wynik mnożenia zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjedahla przez współczynnik przeliczeniowy 6,25),
b) zawartość węglowodanów przyswajalnych (metabolizowanych),
c) zawartość wszystkich cukrów prostych i dwucukrów zawartych w środku spożywczym, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych,
d) zawartość tłuszczu całkowitego (włączając fosfolipidy),
e) kwasów tłuszczowych nasyconych (kwasów bez podwójnych wiązań),
f) błonnika pokarmowego,
g) sodu.
2. Jeżeli oświadczenie żywieniowe odnoszące się do danego środka spożywczego zawiera informację dotyczącą zawartości:
1) cukrów lub
2) błonnika pokarmowego, lub
3) kwasów tłuszczowych nasyconych, lub
4) sodu
– w oznakowaniu tego środka informacje dotyczące wartości odżywczej podaje się zgodnie z ust. 1 pkt 2.
3. Informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu może ponadto określać zawartość:
1) skrobi;
2) alkoholi wielowodorotlenowych (poliole);
3) kwasów tłuszczowych jednonienasyconych;
4) kwasów tłuszczowych wielonienasyconych;
5) cholesterolu;
6) witamin oraz składników mineralnych, jeżeli ich
zawartość w
4. Jeżeli informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu dotyczy zawartości cukrów, alkoholi wielowodorotlenowych lub skrobi, zawartość tę podaje się, określając zawartość węglowodanów ogółem, w tym:
1) cukrów;
2) alkoholi wielowodorotlenowych (polioli);
3) skrobi.
5. Jeżeli informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu dotyczy zawartości kwasów tłuszczowych lub zawartości cholesterolu, zawartość tę podaje się, określając zawartość tłuszczu ogółem, w tym:
1) kwasów nasyconych;
2) jednonienasyconych;
3) wielonienasyconych;
4) cholesterolu.
6. Wartość energetyczną środka spożywczego podawaną w jego oznakowaniu określa się w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal), stosując następujące współczynniki przeliczeniowe:
1) 17 kJ/g i 4 kcal/g – w przypadku węglowodanów przyswajalnych;
2) 17 kJ/g i 4 kcal/g – w przypadku białka;
3) 37 kJ/g i 9 kcal/g – w przypadku tłuszczu;
4) 29 kJ/g i 7 kcal/g – w przypadku etanolu;
5) 13 kJ/g i 3 kcal/g – w przypadku kwasów organicznych;
6) 10 kJ/g i 2,4 kcal/g – w przypadku alkoholi wielowodorotlenowych;
7) [33] 25 kJ/g i 6 kcal/g – w przypadku zamiennika tłuszczu typu salatrim.
7. Informację dotyczącą zawartości składników odżywczych podawaną w oznakowaniu środka spożywczego wyraża się w następujących jednostkach:
1) białko – gramy (g);
2) węglowodany przyswajalne – gramy (g);
3) tłuszcz – gramy (g);
4) błonnik pokarmowy – gramy (g);
5) sód – gramy (g);
6) skrobia – gramy (g);
7) cholesterol – miligramy (mg);
8) witaminy i składniki mineralne – w jednostkach określonych zgodnie z załącznikiem nr 3 do rozporządzenia oraz w procentach (%) dziennego zalecanego spożycia;
9) alkohole wielowodorotlenowe – gramy (g).
8. Wartość energetyczną oraz zawartość składników odżywczych podaje się w oznakowaniu środka spożywczego w przeliczeniu na:
1) 100 ml – w przypadku środków spożywczych w postaci płynnej;
2) 100 g – w przypadku pozostałych środków spożywczych.
9. Informacje, o których mowa w ust. 8, mogą być dodatkowo podawane w przeliczeniu na jedną porcję, w przypadku gdy w oznakowaniu podana jest liczba porcji w opakowaniu.
10. W informacji dotyczącej wartości odżywczej środka spożywczego zawartej w jego oznakowaniu podaje się wartości średnie, ustalone na podstawie analizy środka spożywczego dokonanej przez producenta lub na podstawie obliczenia wykonanego z uwzględnieniem składu recepturowego środka spożywczego i zawartości składników podanych w ogólnie dostępnych tabelach wartości odżywczej środków spożywczych.
11. Informację dotyczącą wartości odżywczej środka spożywczego zawartą w jego oznakowaniu odnosi się do środka spożywczego w formie, w jakiej jest wprowadzany do obrotu.
12. W przypadku środka spożywczego przeznaczonego do spożycia po przygotowaniu informacja dotycząca wartości odżywczej może odnosić się do środka spożywczego po przygotowaniu, pod warunkiem że w oznakowaniu zostanie podana dokładna instrukcja dotycząca przygotowania tego środka do spożycia.
13. Wszelkie informacje dotyczące wartości odżywczej środka spożywczego podaje się w jego oznakowaniu w jednym polu widzenia i, jeżeli to możliwe, w formie tabeli.
[33] § 17 ust. 6 pkt 7 dodany przez § 1 pkt 10 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 listopada 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 257, poz. 2577). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2004 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-04-23 do 2004-12-17
1. [22] Informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, określa:
1) wartość energetyczną oraz kolejno:
a) zawartość białka (obliczoną jako wynik mnożenia zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjedahla przez współczynnik przeliczeniowy 6,25),
b) zawartość węglowodanów przyswajalnych (metabolizowanych),
c) zawartość tłuszczu całkowitego (włączając fosfolipidy) albo
2) wartość energetyczną oraz kolejno:
a) zawartość białka (obliczoną jako wynik mnożenia zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjedahla przez współczynnik przeliczeniowy 6,25),
b) zawartość węglowodanów przyswajalnych (metabolizowanych),
c) zawartość wszystkich cukrów prostych i dwucukrów zawartych w środku spożywczym, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych,
d) zawartość tłuszczu całkowitego (włączając fosfolipidy),
e) kwasów tłuszczowych nasyconych (kwasów bez podwójnych wiązań),
f) błonnika pokarmowego,
g) sodu.
2. Jeżeli oświadczenie żywieniowe odnoszące się do danego środka spożywczego zawiera informację dotyczącą zawartości:
1) cukrów lub
2) błonnika pokarmowego, lub
3) kwasów tłuszczowych nasyconych, lub
4) sodu
– w oznakowaniu tego środka informacje dotyczące wartości odżywczej podaje się zgodnie z ust. 1 pkt 2.
3. Informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu może ponadto określać zawartość:
1) skrobi;
2) alkoholi wielowodorotlenowych (poliole);
3) kwasów tłuszczowych jednonienasyconych;
4) kwasów tłuszczowych wielonienasyconych;
5) cholesterolu;
6) witamin oraz składników mineralnych, jeżeli ich
zawartość w
4. Jeżeli informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu dotyczy zawartości cukrów, alkoholi wielowodorotlenowych lub skrobi, zawartość tę podaje się, określając zawartość węglowodanów ogółem, w tym:
1) cukrów;
2) alkoholi wielowodorotlenowych (polioli);
3) skrobi.
5. Jeżeli informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu dotyczy zawartości kwasów tłuszczowych lub zawartości cholesterolu, zawartość tę podaje się, określając zawartość tłuszczu ogółem, w tym:
1) kwasów nasyconych;
2) jednonienasyconych;
3) wielonienasyconych;
4) cholesterolu.
6. Wartość energetyczną środka spożywczego podawaną w jego oznakowaniu określa się w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal), stosując następujące współczynniki przeliczeniowe:
1) 17 kJ/g i 4 kcal/g – w przypadku węglowodanów przyswajalnych;
2) 17 kJ/g i 4 kcal/g – w przypadku białka;
3) 37 kJ/g i 9 kcal/g – w przypadku tłuszczu;
4) 29 kJ/g i 7 kcal/g – w przypadku etanolu;
5) 13 kJ/g i 3 kcal/g – w przypadku kwasów organicznych;
6) 10 kJ/g i 2,4 kcal/g – w przypadku alkoholi wielowodorotlenowych.
7. Informację dotyczącą zawartości składników odżywczych podawaną w oznakowaniu środka spożywczego wyraża się w następujących jednostkach:
1) białko – gramy (g);
2) węglowodany przyswajalne – gramy (g);
3) tłuszcz – gramy (g);
4) błonnik pokarmowy – gramy (g);
5) sód – gramy (g);
6) skrobia – gramy (g);
7) cholesterol – miligramy (mg);
8) witaminy i składniki mineralne – w jednostkach określonych zgodnie z załącznikiem nr 3 do rozporządzenia oraz w procentach (%) dziennego zalecanego spożycia;
9) alkohole wielowodorotlenowe – gramy (g).
8. Wartość energetyczną oraz zawartość składników odżywczych podaje się w oznakowaniu środka spożywczego w przeliczeniu na:
1) 100 ml – w przypadku środków spożywczych w postaci płynnej;
2) 100 g – w przypadku pozostałych środków spożywczych.
9. Informacje, o których mowa w ust. 8, mogą być dodatkowo podawane w przeliczeniu na jedną porcję, w przypadku gdy w oznakowaniu podana jest liczba porcji w opakowaniu.
10. W informacji dotyczącej wartości odżywczej środka spożywczego zawartej w jego oznakowaniu podaje się wartości średnie, ustalone na podstawie analizy środka spożywczego dokonanej przez producenta lub na podstawie obliczenia wykonanego z uwzględnieniem składu recepturowego środka spożywczego i zawartości składników podanych w ogólnie dostępnych tabelach wartości odżywczej środków spożywczych.
11. Informację dotyczącą wartości odżywczej środka spożywczego zawartą w jego oznakowaniu odnosi się do środka spożywczego w formie, w jakiej jest wprowadzany do obrotu.
12. W przypadku środka spożywczego przeznaczonego do spożycia po przygotowaniu informacja dotycząca wartości odżywczej może odnosić się do środka spożywczego po przygotowaniu, pod warunkiem że w oznakowaniu zostanie podana dokładna instrukcja dotycząca przygotowania tego środka do spożycia.
13. Wszelkie informacje dotyczące wartości odżywczej środka spożywczego podaje się w jego oznakowaniu w jednym polu widzenia i, jeżeli to możliwe, w formie tabeli.
[22] § 17 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 9 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 58, poz. 563). Zmiana weszła w życie 23 kwietnia 2004 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-01-01 do 2004-04-22
1. Informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, określa:
1) wartość energetyczną, zawartość białka (obliczoną jako wynik przemnożenia zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjedahla przez współczynnik przeliczeniowy 6,25), zawartość tłuszczu całkowitego (włączając fosfolipidy), zawartość węglowodanów przyswajalnych (metabolizowanych) albo
2) dane, o których mowa w pkt 1, oraz zawartość:
a) wszystkich cukrów prostych i dwucukrów zawartych w środku spożywczym, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych,
b) błonnika pokarmowego,
c) kwasów tłuszczowych nasyconych (kwasów bez podwójnych wiązań),
d) sodu.
2. Jeżeli oświadczenie żywieniowe odnoszące się do danego środka spożywczego zawiera informację dotyczącą zawartości:
1) cukrów lub
2) błonnika pokarmowego, lub
3) kwasów tłuszczowych nasyconych, lub
4) sodu
– w oznakowaniu tego środka informacje dotyczące wartości odżywczej podaje się zgodnie z ust. 1 pkt 2.
3. Informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu może ponadto określać zawartość:
1) skrobi;
2) alkoholi wielowodorotlenowych (poliole);
3) kwasów tłuszczowych jednonienasyconych;
4) kwasów tłuszczowych wielonienasyconych;
5) cholesterolu;
6) witamin oraz składników mineralnych, jeżeli ich zawartość w 100 g albo 100 ml środka spożywczego wynosi co najmniej 15% dziennego zalecanego spożycia; wykaz witamin i składników mineralnych, których zawartość podaje się w informacji dotyczącej wartości odżywczej środka spożywczego wraz z ich dziennym zalecanym spożyciem, określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
4. Jeżeli informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu dotyczy zawartości cukrów, alkoholi wielowodorotlenowych lub skrobi, zawartość tę podaje się, określając zawartość węglowodanów ogółem, w tym:
1) cukrów;
2) alkoholi wielowodorotlenowych (polioli);
3) skrobi.
5. Jeżeli informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu dotyczy zawartości kwasów tłuszczowych lub zawartości cholesterolu, zawartość tę podaje się, określając zawartość tłuszczu ogółem, w tym:
1) kwasów nasyconych;
2) jednonienasyconych;
3) wielonienasyconych;
4) cholesterolu.
6. Wartość energetyczną środka spożywczego podawaną w jego oznakowaniu określa się w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal), stosując następujące współczynniki przeliczeniowe:
1) 17 kJ/g i 4 kcal/g – w przypadku węglowodanów przyswajalnych;
2) 17 kJ/g i 4 kcal/g – w przypadku białka;
3) 37 kJ/g i 9 kcal/g – w przypadku tłuszczu;
4) 29 kJ/g i 7 kcal/g – w przypadku etanolu;
5) 13 kJ/g i 3 kcal/g – w przypadku kwasów organicznych;
6) 10 kJ/g i 2,4 kcal/g – w przypadku alkoholi wielowodorotlenowych.
7. Informację dotyczącą zawartości składników odżywczych podawaną w oznakowaniu środka spożywczego wyraża się w następujących jednostkach:
1) białko – gramy (g);
2) węglowodany przyswajalne – gramy (g);
3) tłuszcz – gramy (g);
4) błonnik pokarmowy – gramy (g);
5) sód – gramy (g);
6) skrobia – gramy (g);
7) cholesterol – miligramy (mg);
8) witaminy i składniki mineralne – w jednostkach określonych zgodnie z załącznikiem nr 3 do rozporządzenia oraz w procentach (%) dziennego zalecanego spożycia;
9) alkohole wielowodorotlenowe – gramy (g).
8. Wartość energetyczną oraz zawartość składników odżywczych podaje się w oznakowaniu środka spożywczego w przeliczeniu na:
1) 100 ml – w przypadku środków spożywczych w postaci płynnej;
2) 100 g – w przypadku pozostałych środków spożywczych.
9. Informacje, o których mowa w ust. 8, mogą być dodatkowo podawane w przeliczeniu na jedną porcję, w przypadku gdy w oznakowaniu podana jest liczba porcji w opakowaniu.
10. W informacji dotyczącej wartości odżywczej środka spożywczego zawartej w jego oznakowaniu podaje się wartości średnie, ustalone na podstawie analizy środka spożywczego dokonanej przez producenta lub na podstawie obliczenia wykonanego z uwzględnieniem składu recepturowego środka spożywczego i zawartości składników podanych w ogólnie dostępnych tabelach wartości odżywczej środków spożywczych.
11. Informację dotyczącą wartości odżywczej środka spożywczego zawartą w jego oznakowaniu odnosi się do środka spożywczego w formie, w jakiej jest wprowadzany do obrotu.
12. W przypadku środka spożywczego przeznaczonego do spożycia po przygotowaniu informacja dotycząca wartości odżywczej może odnosić się do środka spożywczego po przygotowaniu, pod warunkiem że w oznakowaniu zostanie podana dokładna instrukcja dotycząca przygotowania tego środka do spożycia.
13. Wszelkie informacje dotyczące wartości odżywczej środka spożywczego podaje się w jego oznakowaniu w jednym polu widzenia i, jeżeli to możliwe, w formie tabeli.