Wersja obowiązująca od 2004-04-23 do 2007-08-01
Wersja obowiązująca od 2004-04-23 do 2007-08-01
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-01-01 do 2004-04-22
1. Środki spożywcze, o których mowa w § 29, znakuje się dodatkowo informacjami wskazującymi:
1) całkowitą procentową zawartość tłuszczu w środku spożywczym;
2) zawartość tłuszczów roślinnych, tłuszczów mleka lub innych tłuszczów zwierzęcych według malejącej kolejności masy, wyrażonej jako procent całkowitej masy – w przypadku środków spożywczych, o których mowa w § 29 ust. 1 pkt 2, ust. 2 i 11–14;
3) procentową zawartość soli podawaną w wykazie składników.
2. Środki spożywcze spełniające wymagania określone w § 29 ust. 9 można znakować nazwami „minarine” lub „halvarine”.
3. Oznakowanie środków spożywczych, o których mowa w § 29, może być uzupełnione określeniem gatunku rośliny lub zwierzęcia, od których pozyskano surowce do produkcji tych środków, przy czym dopuszcza się 2% tolerancję dla zawartości innych tłuszczów niż wskazane w określeniu, oraz informacjami dotyczącymi metod produkcji.
4. Określenie „roślinny” może być użyte w przypadku tłuszczów do smarowania, o których mowa w § 29 ust. 7–10, pod warunkiem że dany środek spożywczy zawiera jedynie tłuszcz pochodzenia roślinnego, przy czym uwzględnia się 2% tolerancję dla zawartości tłuszczów zwierzęcych.
5. Określenie „obniżona zawartość tłuszczu” może być użyte w oznakowaniu środków spożywczych, o których mowa w § 29, jeżeli zawartość tłuszczu w tych środkach spożywczych przekracza 41% i wynosi nie więcej niż 62%.
6. Określenie „niska zawartość tłuszczu” albo „lekki” może być użyte w oznakowaniu środków spożywczych, o których mowa w § 29, jeżeli zawartość tłuszczu w tych środkach spożywczych wynosi nie więcej niż 41%.
7. Określenie „o obniżonej zawartości tłuszczu” oraz „o niskiej zawartości tłuszczu” albo „lekkie” może zastąpić odpowiednio określenie „o zawartości trzech czwartych tłuszczu” oraz „półtłuste”, o których mowa w § 29 ust. 4, 5, 8, 9, 12 i 13.