Wersja obowiązująca od 2015.03.26 do 2019.02.02

[Dieta na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki] 1. Dieta, o której mowa w § 10 pkt 1, jest przeznaczona na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki.

2. Kwotę diety ustala się w wysokości określonej w przepisach dotyczących ustalania oraz wysokości należności przysługujących pracownikowi z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju, wydanych na podstawie art. 775 § 2 Kodeksu pracy.

3. Przy obliczaniu diet obowiązują następujące zasady:

1) za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości;

2) za niepełną dobę:

a) do 8 godzin – przysługuje 1/3 diety,

b) ponad 8 do 12 godzin – przysługuje 1/2 diety,

c) ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości.

4. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje za granicą bezpłatne całodzienne wyżywienie, przysługuje 25% diety ustalonej według zasad określonych w ust. 3.

5. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje za granicą częściowe wyżywienie, przysługuje odpowiednio na:

1) śniadanie – 15% diety;

2) obiad – 30% diety;

3) kolację – 30% diety;

4) inne wydatki – 25% diety.

5a. [5] W przypadku korzystania przez funkcjonariusza z usługi hotelarskiej, w ramach której zapewniono wyżywienie, przepisy ust. 5 stosuje się odpowiednio.

6. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje za granicą ekwiwalent pieniężny na wyżywienie, dieta nie przysługuje. W przypadku gdy ekwiwalent jest niższy od diety, przysługuje wyrównanie do wysokości należnej diety.

7. Za każdy dzień (dobę) pobytu w szpitalu lub innym zakładzie leczniczym za granicą funkcjonariuszowi przysługuje 25% diety.

[5] § 11 ust. 5a dodany przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 19 lutego 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości i warunków przyznawania funkcjonariuszom Biura Ochrony Rządu należności pieniężnych za podróże służbowe (Dz.U. poz. 341). Zmiana weszła w życie 26 marca 2015 r.

Wersja obowiązująca od 2015.03.26 do 2019.02.02

[Dieta na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki] 1. Dieta, o której mowa w § 10 pkt 1, jest przeznaczona na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki.

2. Kwotę diety ustala się w wysokości określonej w przepisach dotyczących ustalania oraz wysokości należności przysługujących pracownikowi z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju, wydanych na podstawie art. 775 § 2 Kodeksu pracy.

3. Przy obliczaniu diet obowiązują następujące zasady:

1) za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości;

2) za niepełną dobę:

a) do 8 godzin – przysługuje 1/3 diety,

b) ponad 8 do 12 godzin – przysługuje 1/2 diety,

c) ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości.

4. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje za granicą bezpłatne całodzienne wyżywienie, przysługuje 25% diety ustalonej według zasad określonych w ust. 3.

5. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje za granicą częściowe wyżywienie, przysługuje odpowiednio na:

1) śniadanie – 15% diety;

2) obiad – 30% diety;

3) kolację – 30% diety;

4) inne wydatki – 25% diety.

5a. [5] W przypadku korzystania przez funkcjonariusza z usługi hotelarskiej, w ramach której zapewniono wyżywienie, przepisy ust. 5 stosuje się odpowiednio.

6. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje za granicą ekwiwalent pieniężny na wyżywienie, dieta nie przysługuje. W przypadku gdy ekwiwalent jest niższy od diety, przysługuje wyrównanie do wysokości należnej diety.

7. Za każdy dzień (dobę) pobytu w szpitalu lub innym zakładzie leczniczym za granicą funkcjonariuszowi przysługuje 25% diety.

[5] § 11 ust. 5a dodany przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 19 lutego 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości i warunków przyznawania funkcjonariuszom Biura Ochrony Rządu należności pieniężnych za podróże służbowe (Dz.U. poz. 341). Zmiana weszła w życie 26 marca 2015 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2002.12.27 do 2015.03.25

[Dieta na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki] 1. Dieta, o której mowa w § 10 pkt 1, jest przeznaczona na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki.

2. Kwotę diety ustala się w wysokości określonej w przepisach dotyczących ustalania oraz wysokości należności przysługujących pracownikowi z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju, wydanych na podstawie art. 775 § 2 Kodeksu pracy.

3. Przy obliczaniu diet obowiązują następujące zasady:

1) za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości;

2) za niepełną dobę:

a) do 8 godzin – przysługuje 1/3 diety,

b) ponad 8 do 12 godzin – przysługuje 1/2 diety,

c) ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości.

4. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje za granicą bezpłatne całodzienne wyżywienie, przysługuje 25% diety ustalonej według zasad określonych w ust. 3.

5. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje za granicą częściowe wyżywienie, przysługuje odpowiednio na:

1) śniadanie – 15% diety;

2) obiad – 30% diety;

3) kolację – 30% diety;

4) inne wydatki – 25% diety.

6. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje za granicą ekwiwalent pieniężny na wyżywienie, dieta nie przysługuje. W przypadku gdy ekwiwalent jest niższy od diety, przysługuje wyrównanie do wysokości należnej diety.

7. Za każdy dzień (dobę) pobytu w szpitalu lub innym zakładzie leczniczym za granicą funkcjonariuszowi przysługuje 25% diety.