history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2006-10-28 do 2006-12-22

Przy wyrobie napojów spirytusowych dopuszcza się stosowanie, jako środków słodzących:

1) sacharozy w postaci:

a) cukru białego,

b) cukru białego rafinowanego,

c) cukru półbiałego;

2) dekstrozy;

3) fruktozy;

4) syropu glukozowego;

5) cukru płynnego;

6) inwertowanego cukru płynnego i syropu z cukru inwertowanego;

7) zagęszczonego, oczyszczonego moszczu gronowego;

8) zagęszczonego moszczu gronowego;

9) moszczu gronowego;

10) karmelu otrzymanego wyłącznie w wyniku kontrolowanego podgrzania sacharozy bez współudziału zasad, kwasów mineralnych i innych substancji chemicznych;

11) miodu;

12) syropu z owoców chleba świętojańskiego;

13) [3] innych naturalnych substancji węglowodanowych, dozwolonych na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

[3] Art. 7 pkt 13 w brzmieniu ustalonym przez art. 112 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225). Zmiana weszła w życie 28 października 2006 r.

Wersja obowiązująca od 2006-10-28 do 2006-12-22

Przy wyrobie napojów spirytusowych dopuszcza się stosowanie, jako środków słodzących:

1) sacharozy w postaci:

a) cukru białego,

b) cukru białego rafinowanego,

c) cukru półbiałego;

2) dekstrozy;

3) fruktozy;

4) syropu glukozowego;

5) cukru płynnego;

6) inwertowanego cukru płynnego i syropu z cukru inwertowanego;

7) zagęszczonego, oczyszczonego moszczu gronowego;

8) zagęszczonego moszczu gronowego;

9) moszczu gronowego;

10) karmelu otrzymanego wyłącznie w wyniku kontrolowanego podgrzania sacharozy bez współudziału zasad, kwasów mineralnych i innych substancji chemicznych;

11) miodu;

12) syropu z owoców chleba świętojańskiego;

13) [3] innych naturalnych substancji węglowodanowych, dozwolonych na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

[3] Art. 7 pkt 13 w brzmieniu ustalonym przez art. 112 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225). Zmiana weszła w życie 28 października 2006 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-04-08 do 2006-10-27

Przy wyrobie napojów spirytusowych dopuszcza się stosowanie, jako środków słodzących:

1) sacharozy w postaci:

a) cukru białego,

b) cukru białego rafinowanego,

c) cukru półbiałego;

2) dekstrozy;

3) fruktozy;

4) syropu glukozowego;

5) cukru płynnego;

6) inwertowanego cukru płynnego i syropu z cukru inwertowanego;

7) zagęszczonego, oczyszczonego moszczu gronowego;

8) zagęszczonego moszczu gronowego;

9) moszczu gronowego;

10) karmelu otrzymanego wyłącznie w wyniku kontrolowanego podgrzania sacharozy bez współudziału zasad, kwasów mineralnych i innych substancji chemicznych;

11) miodu;

12) syropu z owoców chleba świętojańskiego;

13) innych naturalnych substancji węglowodanowych, dozwolonych na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.