Wersja obowiązująca od 2006-10-28 do 2006-12-22
Przy wyrobie napojów spirytusowych dopuszcza się stosowanie, jako środków słodzących:
1) sacharozy w postaci:
a) cukru białego,
b) cukru białego rafinowanego,
c) cukru półbiałego;
2) dekstrozy;
3) fruktozy;
4) syropu glukozowego;
5) cukru płynnego;
6) inwertowanego cukru płynnego i syropu z cukru inwertowanego;
7) zagęszczonego, oczyszczonego moszczu gronowego;
8) zagęszczonego moszczu gronowego;
9) moszczu gronowego;
10) karmelu otrzymanego wyłącznie w wyniku kontrolowanego podgrzania sacharozy bez współudziału zasad, kwasów mineralnych i innych substancji chemicznych;
11) miodu;
12) syropu z owoców chleba świętojańskiego;
13) [3] innych naturalnych substancji węglowodanowych, dozwolonych na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
[3] Art. 7 pkt 13 w brzmieniu ustalonym przez art. 112 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225). Zmiana weszła w życie 28 października 2006 r.
Wersja obowiązująca od 2006-10-28 do 2006-12-22
Przy wyrobie napojów spirytusowych dopuszcza się stosowanie, jako środków słodzących:
1) sacharozy w postaci:
a) cukru białego,
b) cukru białego rafinowanego,
c) cukru półbiałego;
2) dekstrozy;
3) fruktozy;
4) syropu glukozowego;
5) cukru płynnego;
6) inwertowanego cukru płynnego i syropu z cukru inwertowanego;
7) zagęszczonego, oczyszczonego moszczu gronowego;
8) zagęszczonego moszczu gronowego;
9) moszczu gronowego;
10) karmelu otrzymanego wyłącznie w wyniku kontrolowanego podgrzania sacharozy bez współudziału zasad, kwasów mineralnych i innych substancji chemicznych;
11) miodu;
12) syropu z owoców chleba świętojańskiego;
13) [3] innych naturalnych substancji węglowodanowych, dozwolonych na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
[3] Art. 7 pkt 13 w brzmieniu ustalonym przez art. 112 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225). Zmiana weszła w życie 28 października 2006 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-04-08 do 2006-10-27
Przy wyrobie napojów spirytusowych dopuszcza się stosowanie, jako środków słodzących:
1) sacharozy w postaci:
a) cukru białego,
b) cukru białego rafinowanego,
c) cukru półbiałego;
2) dekstrozy;
3) fruktozy;
4) syropu glukozowego;
5) cukru płynnego;
6) inwertowanego cukru płynnego i syropu z cukru inwertowanego;
7) zagęszczonego, oczyszczonego moszczu gronowego;
8) zagęszczonego moszczu gronowego;
9) moszczu gronowego;
10) karmelu otrzymanego wyłącznie w wyniku kontrolowanego podgrzania sacharozy bez współudziału zasad, kwasów mineralnych i innych substancji chemicznych;
11) miodu;
12) syropu z owoców chleba świętojańskiego;
13) innych naturalnych substancji węglowodanowych, dozwolonych na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.