Wersja obowiązująca od 2003-10-24 do 2008-06-24
1. Wniosek o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w oddziale regionalnym Agencji, właściwym ze względu na miejsce realizacji przedsięwzięcia, na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
2. Wniosek zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy,
2) opis prowadzonej działalności,
3) opis planowanego przedsięwzięcia z podaniem całkowitych kosztów jego realizacji,
4) (uchylony),
5) wysokość wnioskowanej pomocy.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się w szczególności:
1) zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej albo odpis z Krajowego Rejestru Sądowego, a w przypadku:
a) grupy producentów rolnych – zaświadczenie wojewody o rejestracji tej grupy w rejestrze grup,
b) związku grup producentów rolnych – zaświadczenie ministra właściwego do spraw rolnictwa o rejestracji tego związku w rejestrze związków,
c) grupy producentów owoców i warzyw – zaświadczenie wojewody o rejestracji tej grupy w rejestrze grup producentów owoców i warzyw (rejestrze grup uznanych lub rejestrze grup wstępnie uznanych),
2) plan realizacji przedsięwzięcia zawierający w szczególności:
a) opis przedsiębiorstwa,
b) analizę marketingową,
c) opis technologii produkcji,
d) opis planowanego przedsięwzięcia,
e) plany realizacji długoterminowych i krótkoterminowych planów rozwoju przedsiębiorstwa,
f) analizę siły, wad, okazji i trudności polegających na zaprezentowaniu mocnych i słabych stron przedsiębiorstwa oraz potencjalnych szans i trudności, jakie może napotkać (SWOT),
g) informację o sytuacji finansowej z trzech ostatnich lat i prognozy co najmniej na 3 następne lata,
3) opinie wydane przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego lub powiatowego lekarza weterynarii, potwierdzające, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, spełni warunki sanitarne i weterynaryjne, określone przepisami Unii Europejskiej,
4) opinię wydaną przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, potwierdzającą, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 3 ust 1 pkt 4, spełni warunki sanitarne, określone przepisami Unii Europejskiej,
5) dokumentację techniczną inwestycji i zezwolenia wymagane odrębnymi przepisami przy realizacji przedsięwzięcia,
6) dokumenty dotyczące sytuacji finansowej wnioskodawcy, w szczególności:
a) bilans za ostatni okres sprawozdawczy,
b) rachunek zysków i strat na koniec ostatniego okresu sprawozdawczego,
c) rachunek przepływów pieniężnych,
d) opinię biegłego rewidenta – w przypadku podmiotów podlegających ustawowemu obowiązkowi badania rocznych sprawozdań finansowych,
7) zaświadczenia o niezaleganiu wnioskodawcy z płatnościami z tytułu podatków oraz składek na ubezpieczenia społeczne,
8) plan działania grupy producentów rolnych lub związku grup producentów rolnych albo program działania (plan działania) grupy producentów owoców i warzyw, co najmniej na kolejne 3 lata począwszy od roku obrachunkowego następującego po roku, w którym został złożony wniosek – w przypadku ubiegania się o pomoc na przetwórstwo, o której mowa w § 5 ust. 5,
9) [7] oferty co najmniej od trzech dostawców, w przypadku usług, dostaw lub robót o wartości przewyższającej dla pojedynczego zamówienia równowartość 10 000 euro w złotych określoną zgodnie z § 2 ust. 2.
4. Agencja może zażądać innych niż wymienione w ust. 3 dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udzielenia pomocy dla przetwórstwa, wymaganych dla danego przedsięwzięcia, w szczególności dotyczących stanu aktywów i przepływów pieniężnych wnioskodawcy, w przypadku gdy dokumenty, o których mowa w ust. 3, są niewystarczające.
5. Wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w terminie ustalonym przez Agencję, nie krótszym jednak niż jeden miesiąc. Agencja podaje termin składania wniosków do publicznej wiadomości co najmniej w dwóch dziennikach o zasięgu krajowym i lokalnym, w terminie co najmniej 7 dni przed dniem rozpoczęcia biegu terminu do składania wniosków. Ogłaszając termin składania wniosków, Agencja może ustalić maksymalny czas realizacji przedsięwzięć, dla których będzie przyjmowała wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa.
[7] § 6 ust. 3 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 października 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 178, poz. 1739). Zmiana weszła w życie 24 października 2003 r.
Wersja obowiązująca od 2003-10-24 do 2008-06-24
1. Wniosek o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w oddziale regionalnym Agencji, właściwym ze względu na miejsce realizacji przedsięwzięcia, na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
2. Wniosek zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy,
2) opis prowadzonej działalności,
3) opis planowanego przedsięwzięcia z podaniem całkowitych kosztów jego realizacji,
4) (uchylony),
5) wysokość wnioskowanej pomocy.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się w szczególności:
1) zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej albo odpis z Krajowego Rejestru Sądowego, a w przypadku:
a) grupy producentów rolnych – zaświadczenie wojewody o rejestracji tej grupy w rejestrze grup,
b) związku grup producentów rolnych – zaświadczenie ministra właściwego do spraw rolnictwa o rejestracji tego związku w rejestrze związków,
c) grupy producentów owoców i warzyw – zaświadczenie wojewody o rejestracji tej grupy w rejestrze grup producentów owoców i warzyw (rejestrze grup uznanych lub rejestrze grup wstępnie uznanych),
2) plan realizacji przedsięwzięcia zawierający w szczególności:
a) opis przedsiębiorstwa,
b) analizę marketingową,
c) opis technologii produkcji,
d) opis planowanego przedsięwzięcia,
e) plany realizacji długoterminowych i krótkoterminowych planów rozwoju przedsiębiorstwa,
f) analizę siły, wad, okazji i trudności polegających na zaprezentowaniu mocnych i słabych stron przedsiębiorstwa oraz potencjalnych szans i trudności, jakie może napotkać (SWOT),
g) informację o sytuacji finansowej z trzech ostatnich lat i prognozy co najmniej na 3 następne lata,
3) opinie wydane przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego lub powiatowego lekarza weterynarii, potwierdzające, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, spełni warunki sanitarne i weterynaryjne, określone przepisami Unii Europejskiej,
4) opinię wydaną przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, potwierdzającą, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 3 ust 1 pkt 4, spełni warunki sanitarne, określone przepisami Unii Europejskiej,
5) dokumentację techniczną inwestycji i zezwolenia wymagane odrębnymi przepisami przy realizacji przedsięwzięcia,
6) dokumenty dotyczące sytuacji finansowej wnioskodawcy, w szczególności:
a) bilans za ostatni okres sprawozdawczy,
b) rachunek zysków i strat na koniec ostatniego okresu sprawozdawczego,
c) rachunek przepływów pieniężnych,
d) opinię biegłego rewidenta – w przypadku podmiotów podlegających ustawowemu obowiązkowi badania rocznych sprawozdań finansowych,
7) zaświadczenia o niezaleganiu wnioskodawcy z płatnościami z tytułu podatków oraz składek na ubezpieczenia społeczne,
8) plan działania grupy producentów rolnych lub związku grup producentów rolnych albo program działania (plan działania) grupy producentów owoców i warzyw, co najmniej na kolejne 3 lata począwszy od roku obrachunkowego następującego po roku, w którym został złożony wniosek – w przypadku ubiegania się o pomoc na przetwórstwo, o której mowa w § 5 ust. 5,
9) [7] oferty co najmniej od trzech dostawców, w przypadku usług, dostaw lub robót o wartości przewyższającej dla pojedynczego zamówienia równowartość 10 000 euro w złotych określoną zgodnie z § 2 ust. 2.
4. Agencja może zażądać innych niż wymienione w ust. 3 dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udzielenia pomocy dla przetwórstwa, wymaganych dla danego przedsięwzięcia, w szczególności dotyczących stanu aktywów i przepływów pieniężnych wnioskodawcy, w przypadku gdy dokumenty, o których mowa w ust. 3, są niewystarczające.
5. Wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w terminie ustalonym przez Agencję, nie krótszym jednak niż jeden miesiąc. Agencja podaje termin składania wniosków do publicznej wiadomości co najmniej w dwóch dziennikach o zasięgu krajowym i lokalnym, w terminie co najmniej 7 dni przed dniem rozpoczęcia biegu terminu do składania wniosków. Ogłaszając termin składania wniosków, Agencja może ustalić maksymalny czas realizacji przedsięwzięć, dla których będzie przyjmowała wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa.
[7] § 6 ust. 3 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 października 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 178, poz. 1739). Zmiana weszła w życie 24 października 2003 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-07-30 do 2003-10-23
1. Wniosek o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w oddziale regionalnym Agencji, właściwym ze względu na miejsce realizacji przedsięwzięcia, na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
2. Wniosek zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy,
2) opis prowadzonej działalności,
3) opis planowanego przedsięwzięcia z podaniem całkowitych kosztów jego realizacji,
4) (uchylony),
5) wysokość wnioskowanej pomocy.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się w szczególności:
1) zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej albo odpis z Krajowego Rejestru Sądowego, a w przypadku:
a) grupy producentów rolnych – zaświadczenie wojewody o rejestracji tej grupy w rejestrze grup,
b) związku grup producentów rolnych – zaświadczenie ministra właściwego do spraw rolnictwa o rejestracji tego związku w rejestrze związków,
c) grupy producentów owoców i warzyw – zaświadczenie wojewody o rejestracji tej grupy w rejestrze grup producentów owoców i warzyw (rejestrze grup uznanych lub rejestrze grup wstępnie uznanych),
2) plan realizacji przedsięwzięcia zawierający w szczególności:
a) opis przedsiębiorstwa,
b) analizę marketingową,
c) opis technologii produkcji,
d) opis planowanego przedsięwzięcia,
e) plany realizacji długoterminowych i krótkoterminowych planów rozwoju przedsiębiorstwa,
f) analizę siły, wad, okazji i trudności polegających na zaprezentowaniu mocnych i słabych stron przedsiębiorstwa oraz potencjalnych szans i trudności, jakie może napotkać (SWOT),
g) informację o sytuacji finansowej z trzech ostatnich lat i prognozy co najmniej na 3 następne lata,
3) [10] opinie wydane przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego lub powiatowego lekarza weterynarii, potwierdzające, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, spełni warunki sanitarne i weterynaryjne, określone przepisami Unii Europejskiej,
4) [11] opinię wydaną przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, potwierdzającą, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 3 ust 1 pkt 4, spełni warunki sanitarne, określone przepisami Unii Europejskiej,
5) dokumentację techniczną inwestycji i zezwolenia wymagane odrębnymi przepisami przy realizacji przedsięwzięcia,
6) dokumenty dotyczące sytuacji finansowej wnioskodawcy, w szczególności:
a) bilans za ostatni okres sprawozdawczy,
b) rachunek zysków i strat na koniec ostatniego okresu sprawozdawczego,
c) rachunek przepływów pieniężnych,
d) opinię biegłego rewidenta – w przypadku podmiotów podlegających ustawowemu obowiązkowi badania rocznych sprawozdań finansowych,
7) zaświadczenia o niezaleganiu wnioskodawcy z płatnościami z tytułu podatków oraz składek na ubezpieczenia społeczne,
8) plan działania grupy producentów rolnych lub związku grup producentów rolnych albo program działania (plan działania) grupy producentów owoców i warzyw, co najmniej na kolejne 3 lata począwszy od roku obrachunkowego następującego po roku, w którym został złożony wniosek – w przypadku ubiegania się o pomoc na przetwórstwo, o której mowa w § 5 ust. 5.
4. Agencja może zażądać innych niż wymienione w ust. 3 dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udzielenia pomocy dla przetwórstwa, wymaganych dla danego przedsięwzięcia, w szczególności dotyczących stanu aktywów i przepływów pieniężnych wnioskodawcy, w przypadku gdy dokumenty, o których mowa w ust. 3, są niewystarczające.
5. Wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w terminie ustalonym przez Agencję, nie krótszym jednak niż jeden miesiąc. Agencja podaje termin składania wniosków do publicznej wiadomości co najmniej w dwóch dziennikach o zasięgu krajowym i lokalnym, w terminie co najmniej 7 dni przed dniem rozpoczęcia biegu terminu do składania wniosków. Ogłaszając termin składania wniosków, Agencja może ustalić maksymalny czas realizacji przedsięwzięć, dla których będzie przyjmowała wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa.
[10] § 6 ust. 3 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 129, poz. 1177). Zmiana weszła w życie 30 lipca 2003 r.
[11] § 6 ust. 3 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 129, poz. 1177). Zmiana weszła w życie 30 lipca 2003 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-12-28 do 2003-07-29
1. Wniosek o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w oddziale regionalnym Agencji, właściwym ze względu na miejsce realizacji przedsięwzięcia, na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
2. Wniosek zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy,
2) opis prowadzonej działalności,
3) [5] opis planowanego przedsięwzięcia z podaniem całkowitych kosztów jego realizacji,
4) [6] (uchylony),
5) wysokość wnioskowanej pomocy.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się w szczególności:
1) zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej albo odpis z Krajowego Rejestru Sądowego, a w przypadku:
a) grupy producentów rolnych – zaświadczenie wojewody o rejestracji tej grupy w rejestrze grup,
b) związku grup producentów rolnych – zaświadczenie ministra właściwego do spraw rolnictwa o rejestracji tego związku w rejestrze związków,
c) [7] grupy producentów owoców i warzyw – zaświadczenie wojewody o rejestracji tej grupy w rejestrze grup producentów owoców i warzyw (rejestrze grup uznanych lub rejestrze grup wstępnie uznanych),
2) plan realizacji przedsięwzięcia zawierający w szczególności:
a) opis przedsiębiorstwa,
b) analizę marketingową,
c) opis technologii produkcji,
d) opis planowanego przedsięwzięcia,
e) plany realizacji długoterminowych i krótkoterminowych planów rozwoju przedsiębiorstwa,
f) analizę siły, wad, okazji i trudności polegających na zaprezentowaniu mocnych i słabych stron przedsiębiorstwa oraz potencjalnych szans i trudności, jakie może napotkać (SWOT),
g) informację o sytuacji finansowej z trzech ostatnich lat i prognozy co najmniej na 3 następne lata,
3) opinie wydane przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego i powiatowego lekarza weterynarii, potwierdzające, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 5 ust. 2 pkt 1 i 2, spełni warunki sanitarne i weterynaryjne, określone przepisami Unii Europejskiej,
4) opinię wydaną przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, potwierdzającą, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 5 ust. 2 pkt 3, spełni warunki sanitarne określone przepisami Unii Europejskiej,
5) dokumentację techniczną inwestycji i zezwolenia wymagane odrębnymi przepisami przy realizacji przedsięwzięcia,
6) dokumenty dotyczące sytuacji finansowej wnioskodawcy, w szczególności:
a) bilans za ostatni okres sprawozdawczy,
b) rachunek zysków i strat na koniec ostatniego okresu sprawozdawczego,
c) rachunek przepływów pieniężnych,
d) opinię biegłego rewidenta – w przypadku podmiotów podlegających ustawowemu obowiązkowi badania rocznych sprawozdań finansowych,
7) zaświadczenia o niezaleganiu wnioskodawcy z płatnościami z tytułu podatków oraz składek na ubezpieczenia społeczne,
8) [8] plan działania grupy producentów rolnych lub związku grup producentów rolnych albo program działania (plan działania) grupy producentów owoców i warzyw, co najmniej na kolejne 3 lata począwszy od roku obrachunkowego następującego po roku, w którym został złożony wniosek – w przypadku ubiegania się o pomoc na przetwórstwo, o której mowa w § 5 ust. 5.
4. Agencja może zażądać innych niż wymienione w ust. 3 dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udzielenia pomocy dla przetwórstwa, wymaganych dla danego przedsięwzięcia, w szczególności dotyczących stanu aktywów i przepływów pieniężnych wnioskodawcy, w przypadku gdy dokumenty, o których mowa w ust. 3, są niewystarczające.
5. [9] Wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w terminie ustalonym przez Agencję, nie krótszym jednak niż jeden miesiąc. Agencja podaje termin składania wniosków do publicznej wiadomości co najmniej w dwóch dziennikach o zasięgu krajowym i lokalnym, w terminie co najmniej 7 dni przed dniem rozpoczęcia biegu terminu do składania wniosków. Ogłaszając termin składania wniosków. Agencja może ustalić maksymalny czas realizacji przedsięwzięć, dla których będzie przyjmowała wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa.
[5] § 6 ust. 2 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 222, poz. 1866). Zmiana weszła w życie 28 grudnia 2002 r.
[6] § 6 ust. 2 pkt 4 uchylony przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 222, poz. 1866). Zmiana weszła w życie 28 grudnia 2002 r.
[7] § 6 ust. 3 pkt 1 lit. c) dodana przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 222, poz. 1866). Zmiana weszła w życie 28 grudnia 2002 r.
[8] § 6 ust. 3 pkt 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 222, poz. 1866). Zmiana weszła w życie 28 grudnia 2002 r.
[9] § 6 ust. 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 222, poz. 1866). Zmiana weszła w życie 28 grudnia 2002 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-07-09 do 2002-12-27
1. Wniosek o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w oddziale regionalnym Agencji, właściwym ze względu na miejsce realizacji przedsięwzięcia, na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
2. Wniosek zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy,
2) opis prowadzonej działalności,
3) opis planowanego przedsięwzięcia,
4) informację dotyczącą sytuacji finansowej wnioskodawcy,
5) wysokość wnioskowanej pomocy.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się w szczególności:
1) zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej albo odpis z Krajowego Rejestru Sądowego, a w przypadku:
a) grupy producentów rolnych – zaświadczenie wojewody o rejestracji tej grupy w rejestrze grup,
b) związku grup producentów rolnych – zaświadczenie ministra właściwego do spraw rolnictwa o rejestracji tego związku w rejestrze związków,
2) plan realizacji przedsięwzięcia zawierający w szczególności:
a) opis przedsiębiorstwa,
b) analizę marketingową,
c) opis technologii produkcji,
d) opis planowanego przedsięwzięcia,
e) plany realizacji długoterminowych i krótkoterminowych planów rozwoju przedsiębiorstwa,
f) analizę siły, wad, okazji i trudności polegających na zaprezentowaniu mocnych i słabych stron przedsiębiorstwa oraz potencjalnych szans i trudności, jakie może napotkać (SWOT),
g) informację o sytuacji finansowej z trzech ostatnich lat i prognozy co najmniej na 3 następne lata,
3) opinie wydane przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego i powiatowego lekarza weterynarii, potwierdzające, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 5 ust. 2 pkt 1 i 2, spełni warunki sanitarne i weterynaryjne, określone przepisami Unii Europejskiej,
4) opinię wydaną przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, potwierdzającą, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 5 ust. 2 pkt 3, spełni warunki sanitarne określone przepisami Unii Europejskiej,
5) dokumentację techniczną inwestycji i zezwolenia wymagane odrębnymi przepisami przy realizacji przedsięwzięcia,
6) dokumenty dotyczące sytuacji finansowej wnioskodawcy, w szczególności:
a) bilans za ostatni okres sprawozdawczy,
b) rachunek zysków i strat na koniec ostatniego okresu sprawozdawczego,
c) rachunek przepływów pieniężnych,
d) opinię biegłego rewidenta – w przypadku podmiotów podlegających ustawowemu obowiązkowi badania rocznych sprawozdań finansowych,
7) zaświadczenia o niezaleganiu wnioskodawcy z płatnościami z tytułu podatków oraz składek na ubezpieczenia społeczne,
8) plan działania grupy producentów rolnych lub związku grup producentów rolnych na kolejne 3 lata, począwszy od roku obrachunkowego następującego po roku, w którym został złożony wniosek – w przypadku ubiegania się o pomoc na przetwórstwo, o której mowa w § 5 ust. 5.
4. Agencja może zażądać innych niż wymienione w ust. 3 dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udzielenia pomocy dla przetwórstwa, wymaganych dla danego przedsięwzięcia, w szczególności dotyczących stanu aktywów i przepływów pieniężnych wnioskodawcy, w przypadku gdy dokumenty, o których mowa w ust. 3, są niewystarczające.
5. Wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w terminie ustalonym przez Agencję, nie krótszym niż dwa miesiące. Agencja podaje termin składania wniosków do publicznej wiadomości co najmniej w dwóch dziennikach o zasięgu krajowym i lokalnym, w terminie 7 dni przed dniem rozpoczęcia biegu terminu do składania wniosków. Ogłaszając termin składania wniosków, Agencja może ustalić maksymalny czas realizacji przedsięwzięć, dla których będzie przyjmowała wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa.