history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2003-10-24 do 2008-06-24

1. Agencja może udzielić pomocy dla przetwórstwa w wysokości wnioskowanej przez wnioskodawcę, nie wyższej niż 50% kosztów kwalifikowanych, jednak nie niższej niż 125 000 zł.

2. (uchylony).

3. [6] Wysokość pomocy dla przetwórstwa udzielanej jednemu przedsiębiorcy w okresie realizacji programu SAPARD, z zastrzeżeniem ust. 4–6, nie może przekroczyć 10 000 000 zł – bez względu na liczbę realizowanych przedsięwzięć.

4. Wysokość pomocy dla przetwórstwa może zostać zwiększona na przedsięwzięcia realizowane przez przedsiębiorcę, o którym mowa w § 3 ust. 1, na rzecz podmiotów, o których mowa w § 3 ust. 2, lecz nie więcej niż o:

1) 1 100 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa mięsa, mleka, ryb i innych organizmów wodnych,

2) 2 200 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.

5. Wysokość pomocy dla przetwórstwa, udzielanej grupie producentów rolnych lub związkowi grup producentów rolnych, o których mowa w § 3 ust. 2, nie może przekroczyć:

1) 1 100 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa mleka, uboju zwierząt rzeźnych, rozbioru i przetwórstwa mięsa oraz przetwórstwa ryb i innych organizmów wodnych,

2) 2 200 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.

6. Jeżeli przedsiębiorca prowadzi działalność w wyodrębnionych jednostkach organizacyjnych samodzielnie sporządzających sprawozdania finansowe, wysokość pomocy dla przetwórstwa, o której mowa w ust. 1–4, dotyczy odrębnie każdej z tych jednostek.

[6] § 5 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 października 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 178, poz. 1739). Zmiana weszła w życie 24 października 2003 r.

Wersja obowiązująca od 2003-10-24 do 2008-06-24

1. Agencja może udzielić pomocy dla przetwórstwa w wysokości wnioskowanej przez wnioskodawcę, nie wyższej niż 50% kosztów kwalifikowanych, jednak nie niższej niż 125 000 zł.

2. (uchylony).

3. [6] Wysokość pomocy dla przetwórstwa udzielanej jednemu przedsiębiorcy w okresie realizacji programu SAPARD, z zastrzeżeniem ust. 4–6, nie może przekroczyć 10 000 000 zł – bez względu na liczbę realizowanych przedsięwzięć.

4. Wysokość pomocy dla przetwórstwa może zostać zwiększona na przedsięwzięcia realizowane przez przedsiębiorcę, o którym mowa w § 3 ust. 1, na rzecz podmiotów, o których mowa w § 3 ust. 2, lecz nie więcej niż o:

1) 1 100 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa mięsa, mleka, ryb i innych organizmów wodnych,

2) 2 200 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.

5. Wysokość pomocy dla przetwórstwa, udzielanej grupie producentów rolnych lub związkowi grup producentów rolnych, o których mowa w § 3 ust. 2, nie może przekroczyć:

1) 1 100 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa mleka, uboju zwierząt rzeźnych, rozbioru i przetwórstwa mięsa oraz przetwórstwa ryb i innych organizmów wodnych,

2) 2 200 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.

6. Jeżeli przedsiębiorca prowadzi działalność w wyodrębnionych jednostkach organizacyjnych samodzielnie sporządzających sprawozdania finansowe, wysokość pomocy dla przetwórstwa, o której mowa w ust. 1–4, dotyczy odrębnie każdej z tych jednostek.

[6] § 5 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 października 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 178, poz. 1739). Zmiana weszła w życie 24 października 2003 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-07-30 do 2003-10-23

1. [8] Agencja może udzielić pomocy dla przetwórstwa w wysokości wnioskowanej przez wnioskodawcę, nie wyższej niż 50% kosztów kwalifikowanych, jednak nie niższej niż 125 000 zł.

2. [9] (uchylony).

3. Wysokość pomocy dla przetwórstwa, udzielanej jednemu przedsiębiorcy w okresie realizacji programu SAPARD, z zastrzeżeniem ust. 4–6, nie może przekroczyć, bez względu na liczbę realizowanych przedsięwzięć:

1) 6 000 000 zł – na przedsięwzięcia w zakresie przetwórstwa mleka, uboju zwierząt rzeźnych, rozbioru mięsa i jego przetwórstwa oraz przetwórstwa ryb i innych organizmów wodnych,

2) 1 100 000 zł – na przedsięwzięcia w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.

4. Wysokość pomocy dla przetwórstwa może zostać zwiększona na przedsięwzięcia realizowane przez przedsiębiorcę, o którym mowa w § 3 ust. 1, na rzecz podmiotów, o których mowa w § 3 ust. 2, lecz nie więcej niż o:

1) 1 100 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa mięsa, mleka, ryb i innych organizmów wodnych,

2) 2 200 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.

5. Wysokość pomocy dla przetwórstwa, udzielanej grupie producentów rolnych lub związkowi grup producentów rolnych, o których mowa w § 3 ust. 2, nie może przekroczyć:

1) 1 100 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa mleka, uboju zwierząt rzeźnych, rozbioru i przetwórstwa mięsa oraz przetwórstwa ryb i innych organizmów wodnych,

2) 2 200 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.

6. Jeżeli przedsiębiorca prowadzi działalność w wyodrębnionych jednostkach organizacyjnych samodzielnie sporządzających sprawozdania finansowe, wysokość pomocy dla przetwórstwa, o której mowa w ust. 1–4, dotyczy odrębnie każdej z tych jednostek.

[8] § 5 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 129, poz. 1177). Zmiana weszła w życie 30 lipca 2003 r.

[9] § 5 ust. 2 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 129, poz. 1177). Zmiana weszła w życie 30 lipca 2003 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-07-09 do 2003-07-29

1. Agencja może udzielić pomocy dla przetwórstwa w wysokości wnioskowanej przez wnioskodawcę, nie niższej niż 125 000 zł i nie wyższej niż wysokość określona w ust. 2–5.

2. Pomoc dla przetwórstwa udzielana na realizację przedsięwzięć w zakresie:

1) przetwórstwa mleka na:

a) dostosowanie warunków produkcji do warunków sanitarnych i weterynaryjnych określonych przepisami Unii Europejskiej – wynosi do 50% kosztów kwalifikowanych, o których mowa w § 4 ust. 1,

b) zwiększenie stopnia przetworzenia mleka, poprawę jakości półproduktów i produktów, wprowadzenie nowych technologii i innowacji produkcji oraz zmniejszenie kosztów produkcji – wynosi do 40% kosztów kwalifikowanych, o których mowa w § 4 ust. 1,

c) ograniczenie negatywnego oddziaływania produkcji na środowisko – wynosi do 30% kosztów kwalifikowanych, o których mowa w § 4 ust. 1,

2) uboju zwierząt rzeźnych, rozbioru mięsa i jego przetwórstwa oraz przetwórstwa ryb i innych organizmów wodnych na:

a) dostosowanie warunków produkcji do warunków sanitarnych i weterynaryjnych określonych przepisami Unii Europejskiej – wynosi do 40% kosztów kwalifikowanych, o których mowa w § 4 ust. 1,

b) zwiększenie stopnia przetworzenia mięsa, ryb i innych organizmów wodnych, poprawę jakości półproduktów i produktów, wprowadzanie nowych technologii i innowacji produkcji oraz ograniczenie kosztów produkcji – wynosi do 30% kosztów kwalifikowanych, o których mowa w § 4 ust. 1,

c) ograniczenie negatywnego oddziaływania produkcji na środowisko –wynosi do 30% kosztów kwalifikowanych, o których mowa w § 4 ust. 1,

3) przetwórstwa owoców i warzyw na:

a) dostosowanie warunków produkcji do warunków sanitarnych określonych przepisami Unii Europejskiej – wynosi do 40% kosztów kwalifikowanych, o których mowa w § 4 ust. 1,

b) zwiększenie stopnia przetworzenia owoców i warzyw, poprawę jakości półproduktów i produktów, wprowadzenie nowych technologii i innowacji produkcji oraz ograniczenie kosztów produkcji – wynosi do 30% kosztów kwalifikowanych, o których mowa w § 4 ust. 1,

c) ograniczenie negatywnego oddziaływania produkcji na środowisko – wynosi do 30% kosztów kwalifikowanych, o których mowa w § 4 ust. 1.

3. Wysokość pomocy dla przetwórstwa, udzielanej jednemu przedsiębiorcy w okresie realizacji programu SAPARD, z zastrzeżeniem ust. 4–6, nie może przekroczyć, bez względu na liczbę realizowanych przedsięwzięć:

1) 6 000 000 zł – na przedsięwzięcia w zakresie przetwórstwa mleka, uboju zwierząt rzeźnych, rozbioru mięsa i jego przetwórstwa oraz przetwórstwa ryb i innych organizmów wodnych,

2) 1 100 000 zł – na przedsięwzięcia w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.

4. Wysokość pomocy dla przetwórstwa może zostać zwiększona na przedsięwzięcia realizowane przez przedsiębiorcę, o którym mowa w § 3 ust. 1, na rzecz podmiotów, o których mowa w § 3 ust. 2, lecz nie więcej niż o:

1) 1 100 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa mięsa, mleka, ryb i innych organizmów wodnych,

2) 2 200 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.

5. Wysokość pomocy dla przetwórstwa, udzielanej grupie producentów rolnych lub związkowi grup producentów rolnych, o których mowa w § 3 ust. 2, nie może przekroczyć:

1) 1 100 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa mleka, uboju zwierząt rzeźnych, rozbioru i przetwórstwa mięsa oraz przetwórstwa ryb i innych organizmów wodnych,

2) 2 200 000 zł – na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.

6. Jeżeli przedsiębiorca prowadzi działalność w wyodrębnionych jednostkach organizacyjnych samodzielnie sporządzających sprawozdania finansowe, wysokość pomocy dla przetwórstwa, o której mowa w ust. 1–4, dotyczy odrębnie każdej z tych jednostek.