history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2003-11-21 do 2004-05-01

1. [55] Agencja może stosować dopłaty do:

1) mleka spożywczego z dodatkami lub bez dodatków smakowych oraz mleka fermentowanego z dodatkami lub bez dodatków smakowych, spożywanych przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjów,

2) masła lub bezwodnego tłuszczu mlecznego wykorzystanego do produkcji wyrobów cukierniczych, piekarniczych lub lodów,

3) masła zakupionego przez szkoły, przedszkola, żłobki, domy pomocy społecznej, placówki opiekuńczo-wychowawcze, ośrodki adaptacyjno-opiekuńcze,

4) bezwodnego tłuszczu mlecznego zakupionego przez zakłady żywienia zbiorowego,

5) odtłuszczonego mleka w proszku i maślanki w proszku przeznaczonych do karmienia zwierząt lub do produkcji mieszanek paszowych,

6) odtłuszczonego mleka przeznaczonego do produkcji kazeiny i kazeinianów.

2. Dopłaty, o których mowa w ust. 1 pkt 2–6, mogą być stosowane wyłącznie w przypadku zaistnienia nadmiernej podaży przetworów mlecznych na rynku krajowym, grożącej destabilizacją rynku mleka i przetworów mlecznych, a także w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu dochodów dostawców hurtowych i bezpośrednich z produkcji mleka.

[55] Art. 33 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 29 ustawy z dnia 17 października 2003 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. Nr 189, poz. 1853). Zmiana weszła w życie 21 listopada 2003 r.

Wersja obowiązująca od 2003-11-21 do 2004-05-01

1. [55] Agencja może stosować dopłaty do:

1) mleka spożywczego z dodatkami lub bez dodatków smakowych oraz mleka fermentowanego z dodatkami lub bez dodatków smakowych, spożywanych przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjów,

2) masła lub bezwodnego tłuszczu mlecznego wykorzystanego do produkcji wyrobów cukierniczych, piekarniczych lub lodów,

3) masła zakupionego przez szkoły, przedszkola, żłobki, domy pomocy społecznej, placówki opiekuńczo-wychowawcze, ośrodki adaptacyjno-opiekuńcze,

4) bezwodnego tłuszczu mlecznego zakupionego przez zakłady żywienia zbiorowego,

5) odtłuszczonego mleka w proszku i maślanki w proszku przeznaczonych do karmienia zwierząt lub do produkcji mieszanek paszowych,

6) odtłuszczonego mleka przeznaczonego do produkcji kazeiny i kazeinianów.

2. Dopłaty, o których mowa w ust. 1 pkt 2–6, mogą być stosowane wyłącznie w przypadku zaistnienia nadmiernej podaży przetworów mlecznych na rynku krajowym, grożącej destabilizacją rynku mleka i przetworów mlecznych, a także w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu dochodów dostawców hurtowych i bezpośrednich z produkcji mleka.

[55] Art. 33 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 29 ustawy z dnia 17 października 2003 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. Nr 189, poz. 1853). Zmiana weszła w życie 21 listopada 2003 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-01-01 do 2003-11-20

1. Agencja może stosować dopłaty do:

1) spożycia przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjów mleka spożywczego oraz fermentowanych napojów mlecznych bez dodatków smakowych,

2) zakupu masła lub bezwodnego tłuszczu mlecznego, dokonywanego przez producentów wyrobów cukierniczych, piekarniczych i lodów,

3) zakupu masła dokonywanego przez szkoły, przedszkola, żłobki, domy pomocy społecznej, placówki opiekuńczo-wychowawcze, ośrodki adaptacyjno-opiekuńcze,

4) zakupu bezwodnego tłuszczu mlecznego, dokonywanego przez zakłady żywienia zbiorowego,

5) zakupu odtłuszczonego mleka w proszku i maślanki w proszku przeznaczonych do karmienia zwierząt lub do produkcji mieszanek paszowych,

6) zakupu odtłuszczonego mleka przeznaczonego do produkcji kazeiny i kazeinianów.

2. Dopłaty, o których mowa w ust. 1 pkt 2–6, mogą być stosowane wyłącznie w przypadku zaistnienia nadmiernej podaży przetworów mlecznych na rynku krajowym, grożącej destabilizacją rynku mleka i przetworów mlecznych, a także w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu dochodów dostawców hurtowych i bezpośrednich z produkcji mleka.