history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2003-11-21 do 2004-05-01

Rozdział 3

Zakup interwencyjny i sprzedaż interwencyjna

Art. 24. 1. Agencja może dokonywać interwencyjnego zakupu i interwencyjnej sprzedaży masła i odtłuszczonego mleka w proszku.

2. Przetwory mleczne, o których mowa w ust. 1, produkowane są wyłącznie z surowców krajowych.

3. [52] Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wymagania co do jakości przetworów mlecznych, o których mowa w ust. 1, oraz metody badań tych przetworów, mając na względzie zapewnienie interwencyjnego zakupu przetworów najwyższej jakości.

4. Agencja dokonuje zakupu lub sprzedaży przetworów mlecznych, o których mowa w ust. 1, wyprodukowanych w zakładach przetwórczych wpisanych do rejestru zakładów prowadzonego przez Agencję. Rejestr zakładów jest jawny.

5. Wpisu do rejestru zakładów dokonuje Prezes Agencji na wniosek zakładu przetwórczego po przedłożeniu przez ten zakład zaświadczenia powiatowego lekarza weterynarii o spełnieniu warunków weterynaryjnych określonych w przepisach odrębnych.

6. Rejestr zakładów zawiera:

1) nazwę zakładu przetwórczego i adres siedziby,

2) numer NIP,

3) numer identyfikacyjny niepowtarzalny w skali kraju, nadany przez Prezesa Agencji przy wpisie do rejestru.

[52] Art. 24 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 26 ustawy z dnia 17 października 2003 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. Nr 189, poz. 1853). Zmiana weszła w życie 21 listopada 2003 r.

Wersja obowiązująca od 2003-11-21 do 2004-05-01

Rozdział 3

Zakup interwencyjny i sprzedaż interwencyjna

Art. 24. 1. Agencja może dokonywać interwencyjnego zakupu i interwencyjnej sprzedaży masła i odtłuszczonego mleka w proszku.

2. Przetwory mleczne, o których mowa w ust. 1, produkowane są wyłącznie z surowców krajowych.

3. [52] Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wymagania co do jakości przetworów mlecznych, o których mowa w ust. 1, oraz metody badań tych przetworów, mając na względzie zapewnienie interwencyjnego zakupu przetworów najwyższej jakości.

4. Agencja dokonuje zakupu lub sprzedaży przetworów mlecznych, o których mowa w ust. 1, wyprodukowanych w zakładach przetwórczych wpisanych do rejestru zakładów prowadzonego przez Agencję. Rejestr zakładów jest jawny.

5. Wpisu do rejestru zakładów dokonuje Prezes Agencji na wniosek zakładu przetwórczego po przedłożeniu przez ten zakład zaświadczenia powiatowego lekarza weterynarii o spełnieniu warunków weterynaryjnych określonych w przepisach odrębnych.

6. Rejestr zakładów zawiera:

1) nazwę zakładu przetwórczego i adres siedziby,

2) numer NIP,

3) numer identyfikacyjny niepowtarzalny w skali kraju, nadany przez Prezesa Agencji przy wpisie do rejestru.

[52] Art. 24 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 26 ustawy z dnia 17 października 2003 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. Nr 189, poz. 1853). Zmiana weszła w życie 21 listopada 2003 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-01-01 do 2003-11-20

Rozdział 3

Zakup interwencyjny i sprzedaż interwencyjna

Art. 24. 1. Agencja może dokonywać interwencyjnego zakupu i interwencyjnej sprzedaży masła i odtłuszczonego mleka w proszku.

2. Przetwory mleczne, o których mowa w ust. 1, produkowane są wyłącznie z surowców krajowych.

3. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wymagania co do jakości przetworów mlecznych, o których mowa w ust. 1, mając na względzie ich przydatność do długotrwałego przechowywania.

4. Agencja dokonuje zakupu lub sprzedaży przetworów mlecznych, o których mowa w ust. 1, wyprodukowanych w zakładach przetwórczych wpisanych do rejestru zakładów prowadzonego przez Agencję. Rejestr zakładów jest jawny.

5. Wpisu do rejestru zakładów dokonuje Prezes Agencji na wniosek zakładu przetwórczego po przedłożeniu przez ten zakład zaświadczenia powiatowego lekarza weterynarii o spełnieniu warunków weterynaryjnych określonych w przepisach odrębnych.

6. Rejestr zakładów zawiera:

1) nazwę zakładu przetwórczego i adres siedziby,

2) numer NIP,

3) numer identyfikacyjny niepowtarzalny w skali kraju, nadany przez Prezesa Agencji przy wpisie do rejestru.