Wersja obowiązująca od 2004-08-21 do 2009-06-30
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) błąd ilości towaru paczkowanego, oznaczony znakiem T – różnicę między ilością rzeczywistą a ilością nominalną towaru paczkowanego,
2) butelka miarowa – pojemnik oznaczony znakiem „3”,
zamykany lub przystosowany do zamykania, przeznaczony do przechowywania,
transportu lub dostarczania cieczy, o pojemności nominalnej od 50 ml do
3) dopuszczalna ujemna wartość błędu ilości towaru paczkowanego, oznaczona znakiem T1, – maksymalną dopuszczalną różnicę między ilością rzeczywistą a ilością nominalną produktu podaną przez paczkującego,
4) ilość nominalna towaru paczkowanego – deklarowaną przez paczkującego i oznaczoną na opakowaniu ilość produktu w towarze paczkowanym, bez opakowania oraz bez dodatkowych materiałów lub produktów zapakowanych razem z produktem, jaką towar paczkowany powinien zawierać,
5) ilość rzeczywista towaru paczkowanego – przeznaczoną
dla nabywcy ilość produktu w towarze paczkowanym, bez opakowania i bez
dodatkowych materiałów lub produktów dodatkowych zapakowanych razem z
produktem, jaką towar paczkowany faktycznie zawiera; w przypadku produktów,
których ilość wyraża się w jednostkach objętości, z wyjątkiem produktów
zamrożonych, ilość rzeczywista powinna być określana w temperaturze
6) kontrola wewnętrzna ilości towaru paczkowanego – kontrolę dotyczącą ilości produktu w opakowaniu, wykonywaną przez paczkującego w procesie paczkowania,
7) kontrola wewnętrzna butelek miarowych – kontrolę dotyczącą określonych w ustawie wymagań dla butelek miarowych, wykonywaną przez producenta w procesie ich produkcji,
8) metoda referencyjna – metodę statystycznej kontroli towarów paczkowanych lub kontroli butelek miarowych, którą stosują organy kontroli w celu stwierdzenia poprawności procesu paczkowania produktów lub poprawności produkcji butelek miarowych,
9) opakowanie – opakowanie w rozumieniu art. 3 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o opakowaniach i odpadach opakowaniowych (Dz. U. Nr 63, poz. 638),
10) paczkowanie – umieszczenie odmierzonej porcji produktu w opakowaniu jednostkowym z przeznaczeniem go do sprzedaży w formie towaru paczkowanego,
11) [1] paczkujący – przedsiębiorcę w rozumieniu art. 4 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807), który odmierza porcje produktu, umieszcza je w opakowaniu jednostkowym i wprowadza towar paczkowany do obrotu po raz pierwszy; dla potrzeb ustawy przedsiębiorca wprowadzający na polski obszar celny towary paczkowane, zwany dalej „importerem”, traktowany jest jako paczkujący,
12) partia towaru paczkowanego – określoną liczbę jednakowych towarów paczkowanych, o takiej samej ilości nominalnej, zapakowanych w tych samych warunkach i w określonym przedziale czasu,
13) produkt – produkt w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 22 stycznia 2000 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz. U. Nr 15, poz. 179),
14) próbka towaru paczkowanego, zwana dalej „próbką” – pobraną losowo z partii określoną liczbę towarów paczkowanych, na podstawie której dokonuje się oceny partii,
15) towar paczkowany – produkt przeznaczony do sprzedaży,
umieszczony w opakowaniu jednostkowym dowolnego rodzaju, którego ilość
nominalna, jednakowa dla całej partii, odmierzona bez udziału nabywcy,
nieprzekraczająca
[1] Art. 2 pkt 11 w brzmieniu ustalonym przez art. 45 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. Przepisy wprowadzające ustawę o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. Nr 173, poz. 1808). Zmiana weszła w życie 21 sierpnia 2004 r.
Wersja obowiązująca od 2004-08-21 do 2009-06-30
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) błąd ilości towaru paczkowanego, oznaczony znakiem T – różnicę między ilością rzeczywistą a ilością nominalną towaru paczkowanego,
2) butelka miarowa – pojemnik oznaczony znakiem „3”,
zamykany lub przystosowany do zamykania, przeznaczony do przechowywania,
transportu lub dostarczania cieczy, o pojemności nominalnej od 50 ml do
3) dopuszczalna ujemna wartość błędu ilości towaru paczkowanego, oznaczona znakiem T1, – maksymalną dopuszczalną różnicę między ilością rzeczywistą a ilością nominalną produktu podaną przez paczkującego,
4) ilość nominalna towaru paczkowanego – deklarowaną przez paczkującego i oznaczoną na opakowaniu ilość produktu w towarze paczkowanym, bez opakowania oraz bez dodatkowych materiałów lub produktów zapakowanych razem z produktem, jaką towar paczkowany powinien zawierać,
5) ilość rzeczywista towaru paczkowanego – przeznaczoną
dla nabywcy ilość produktu w towarze paczkowanym, bez opakowania i bez
dodatkowych materiałów lub produktów dodatkowych zapakowanych razem z
produktem, jaką towar paczkowany faktycznie zawiera; w przypadku produktów,
których ilość wyraża się w jednostkach objętości, z wyjątkiem produktów
zamrożonych, ilość rzeczywista powinna być określana w temperaturze
6) kontrola wewnętrzna ilości towaru paczkowanego – kontrolę dotyczącą ilości produktu w opakowaniu, wykonywaną przez paczkującego w procesie paczkowania,
7) kontrola wewnętrzna butelek miarowych – kontrolę dotyczącą określonych w ustawie wymagań dla butelek miarowych, wykonywaną przez producenta w procesie ich produkcji,
8) metoda referencyjna – metodę statystycznej kontroli towarów paczkowanych lub kontroli butelek miarowych, którą stosują organy kontroli w celu stwierdzenia poprawności procesu paczkowania produktów lub poprawności produkcji butelek miarowych,
9) opakowanie – opakowanie w rozumieniu art. 3 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o opakowaniach i odpadach opakowaniowych (Dz. U. Nr 63, poz. 638),
10) paczkowanie – umieszczenie odmierzonej porcji produktu w opakowaniu jednostkowym z przeznaczeniem go do sprzedaży w formie towaru paczkowanego,
11) [1] paczkujący – przedsiębiorcę w rozumieniu art. 4 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807), który odmierza porcje produktu, umieszcza je w opakowaniu jednostkowym i wprowadza towar paczkowany do obrotu po raz pierwszy; dla potrzeb ustawy przedsiębiorca wprowadzający na polski obszar celny towary paczkowane, zwany dalej „importerem”, traktowany jest jako paczkujący,
12) partia towaru paczkowanego – określoną liczbę jednakowych towarów paczkowanych, o takiej samej ilości nominalnej, zapakowanych w tych samych warunkach i w określonym przedziale czasu,
13) produkt – produkt w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 22 stycznia 2000 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz. U. Nr 15, poz. 179),
14) próbka towaru paczkowanego, zwana dalej „próbką” – pobraną losowo z partii określoną liczbę towarów paczkowanych, na podstawie której dokonuje się oceny partii,
15) towar paczkowany – produkt przeznaczony do sprzedaży,
umieszczony w opakowaniu jednostkowym dowolnego rodzaju, którego ilość
nominalna, jednakowa dla całej partii, odmierzona bez udziału nabywcy,
nieprzekraczająca
[1] Art. 2 pkt 11 w brzmieniu ustalonym przez art. 45 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. Przepisy wprowadzające ustawę o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. Nr 173, poz. 1808). Zmiana weszła w życie 21 sierpnia 2004 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-04-10 do 2004-08-20
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) błąd ilości towaru paczkowanego, oznaczony znakiem T – różnicę między ilością rzeczywistą a ilością nominalną towaru paczkowanego,
2) [1] butelka
miarowa – pojemnik oznaczony znakiem „3”, zamykany lub przystosowany do
zamykania, przeznaczony do przechowywania, transportu lub dostarczania cieczy,
o pojemności nominalnej od 50 ml do
3) dopuszczalna ujemna wartość błędu ilości towaru paczkowanego, oznaczona znakiem T, – maksymalną dopuszczalną różnicę między ilością rzeczywistą a ilością nominalną produktu podaną przez paczkującego,
4) ilość nominalna towaru paczkowanego – deklarowaną przez paczkującego i oznaczoną na opakowaniu ilość produktu w towarze paczkowanym, bez opakowania oraz bez dodatkowych materiałów lub produktów zapakowanych razem z produktem, jaką towar paczkowany powinien zawierać,
5) ilość rzeczywista towaru paczkowanego – przeznaczoną
dla nabywcy ilość produktu w towarze paczkowanym, bez opakowania i bez
dodatkowych materiałów lub produktów dodatkowych zapakowanych razem z
produktem, jaką towar paczkowany faktycznie zawiera; w przypadku produktów,
których ilość wyraża się w jednostkach objętości, z wyjątkiem produktów
zamrożonych, ilość rzeczywista powinna być określana w temperaturze
6) kontrola wewnętrzna ilości towaru paczkowanego – kontrolę dotyczącą ilości produktu w opakowaniu, wykonywaną przez paczkującego w procesie paczkowania,
7) kontrola wewnętrzna butelek miarowych – kontrolę dotyczącą określonych w ustawie wymagań dla butelek miarowych, wykonywaną przez producenta w procesie ich produkcji,
8) metoda referencyjna – metodę statystycznej kontroli towarów paczkowanych lub kontroli butelek miarowych, którą stosują organy kontroli w celu stwierdzenia poprawności procesu paczkowania produktów lub poprawności produkcji butelek miarowych,
9) opakowanie – opakowanie w rozumieniu art. 3 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o opakowaniach i odpadach opakowaniowych (Dz. U. Nr 63, poz. 638),
10) paczkowanie – umieszczenie odmierzonej porcji produktu w opakowaniu jednostkowym z przeznaczeniem go do sprzedaży w formie towaru paczkowanego,
11) paczkujący – przedsiębiorcę w rozumieniu art. 2 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 19 listopada 1999 r. – Prawo działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 101, poz. 1178, z 2000 r. Nr 86, poz. 958 i Nr 114, poz. 1193 oraz z 2001 r. Nr 49, poz. 509, Nr 67, poz. 679 i Nr 102, poz. 1115), który odmierza porcje produktu, umieszcza je w opakowaniu jednostkowym i wprowadza towar paczkowany do obrotu po raz pierwszy; dla potrzeb ustawy przedsiębiorca wprowadzający na polski obszar celny towary paczkowane, zwany dalej „importerem”, traktowany jest jako paczkujący,
12) [2] partia towaru paczkowanego – określoną liczbę jednakowych towarów paczkowanych, o takiej samej ilości nominalnej, zapakowanych w tych samych warunkach i w określonym przedziale czasu,
13) produkt – produkt w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 22 stycznia 2000 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz. U. Nr 15, poz. 179),
14) próbka towaru paczkowanego, zwana dalej „próbką” – pobraną losowo z partii określoną liczbę towarów paczkowanych, na podstawie której dokonuje się oceny partii,
15) [3] towar
paczkowany – produkt przeznaczony do sprzedaży, umieszczony w opakowaniu
jednostkowym dowolnego rodzaju, którego ilość nominalna, jednakowa dla całej
partii, odmierzona bez udziału nabywcy, nieprzekraczająca
[1] Art. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. a) ustawy z dnia 19 lutego 2004 r. o zmianie ustawy o towarach paczkowanych (Dz.U. Nr 49, poz. 465). Zmiana weszła w życie 10 kwietnia 2004 r.
[2] Art. 2 pkt 12 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. b) ustawy z dnia 19 lutego 2004 r. o zmianie ustawy o towarach paczkowanych (Dz.U. Nr 49, poz. 465). Zmiana weszła w życie 10 kwietnia 2004 r.
[3] Art. 2 pkt 15 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. c) ustawy z dnia 19 lutego 2004 r. o zmianie ustawy o towarach paczkowanych (Dz.U. Nr 49, poz. 465). Zmiana weszła w życie 10 kwietnia 2004 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-01-01 do 2004-04-09
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) błąd ilości towaru paczkowanego, oznaczony znakiem T – różnicę między ilością rzeczywistą a ilością nominalną towaru paczkowanego,
2) butelka miarowa – pojemnik oznaczony znakiem „3”, zamykany lub przystosowany do zamykania, przeznaczony do przechowywania, transportu lub dostarczania cieczy, o pojemności nominalnej od 5 ml do 5 l włącznie, posiadający charakterystykę konstrukcyjną i jednolitość wytwarzania zapewniającą odpowiednią dokładność pomiaru zawartej w nim cieczy poprzez napełnienie do określonego poziomu lub w określonym procencie jego pojemności całkowitej, bez konieczności wykonywania niezależnego pomiaru ilości nalewanej do niego cieczy, wykonany ze szkła lub innego materiału posiadającego taką sztywność i stabilność, która zapewnia pojemnikowi zachowanie takich samych właściwości metrologicznych, jakie zapewnia szkło,
3) dopuszczalna ujemna wartość błędu ilości towaru paczkowanego, oznaczona znakiem T, – maksymalną dopuszczalną różnicę między ilością rzeczywistą a ilością nominalną produktu podaną przez paczkującego,
4) ilość nominalna towaru paczkowanego – deklarowaną przez paczkującego i oznaczoną na opakowaniu ilość produktu w towarze paczkowanym, bez opakowania oraz bez dodatkowych materiałów lub produktów zapakowanych razem z produktem, jaką towar paczkowany powinien zawierać,
5) ilość rzeczywista towaru paczkowanego – przeznaczoną dla nabywcy ilość produktu w towarze paczkowanym, bez opakowania i bez dodatkowych materiałów lub produktów dodatkowych zapakowanych razem z produktem, jaką towar paczkowany faktycznie zawiera; w przypadku produktów, których ilość wyraża się w jednostkach objętości, z wyjątkiem produktów zamrożonych, ilość rzeczywista powinna być określana w temperaturze 20°C,
6) kontrola wewnętrzna ilości towaru paczkowanego – kontrolę dotyczącą ilości produktu w opakowaniu, wykonywaną przez paczkującego w procesie paczkowania,
7) kontrola wewnętrzna butelek miarowych – kontrolę dotyczącą określonych w ustawie wymagań dla butelek miarowych, wykonywaną przez producenta w procesie ich produkcji,
8) metoda referencyjna – metodę statystycznej kontroli towarów paczkowanych lub kontroli butelek miarowych, którą stosują organy kontroli w celu stwierdzenia poprawności procesu paczkowania produktów lub poprawności produkcji butelek miarowych,
9) opakowanie – opakowanie w rozumieniu art. 3 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o opakowaniach i odpadach opakowaniowych (Dz. U. Nr 63, poz. 638),
10) paczkowanie – umieszczenie odmierzonej porcji produktu w opakowaniu jednostkowym z przeznaczeniem go do sprzedaży w formie towaru paczkowanego,
11) paczkujący – przedsiębiorcę w rozumieniu art. 2 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 19 listopada 1999 r. – Prawo działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 101, poz. 1178, z 2000 r. Nr 86, poz. 958 i Nr 114, poz. 1193 oraz z 2001 r. Nr 49, poz. 509, Nr 67, poz. 679 i Nr 102, poz. 1115), który odmierza porcje produktu, umieszcza je w opakowaniu jednostkowym i wprowadza towar paczkowany do obrotu po raz pierwszy; dla potrzeb ustawy przedsiębiorca wprowadzający na polski obszar celny towary paczkowane, zwany dalej „importerem”, traktowany jest jako paczkujący,
12) partia towaru paczkowanego, zwana dalej „partią” – określoną liczbę jednakowych towarów paczkowanych, o takiej samej ilości nominalnej, zapakowanych w tych samych warunkach i w tym samym czasie,
13) produkt – produkt w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 22 stycznia 2000 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz. U. Nr 15, poz. 179),
14) próbka towaru paczkowanego, zwana dalej „próbką” – pobraną losowo z partii określoną liczbę towarów paczkowanych, na podstawie której dokonuje się oceny partii,
15) towar paczkowany – produkt przeznaczony do sprzedaży, umieszczony w opakowaniu jednostkowym dowolnego rodzaju, którego deklarowana ilość, odmierzona bez udziału nabywcy, nie może zostać zmieniona bez otworzenia, uszkodzenia lub wyraźnego naruszenia opakowania.