history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2003-11-03 do 2004-05-01

Rozdział 3

Czynnik chorobotwórczy
Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus

§ 7. [5] 1. W przypadku pobrania prób bulw ziemniaka do badań laboratoryjnych, w celu wykluczenia infekcji latentnej albo wykrycia objawów choroby, powodowanej przez czynnik chorobotwórczy Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, albo uzyskania pozytywnego wyniku pierwszego testu immunofluorescencyjnego, od momentu pobrania prób aż do zakończenia badań laboratoryjnych, przeprowadzanych przez Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa:

1) nie przemieszcza się bulw ziemniaka lub roślin ziemniaka pochodzących z upraw, partii roślin lub przesyłek obejmujących jedną lub kilka partii roślin, z których pobrano próby do badań, z wyjątkiem przemieszczania dokonywanego pod nadzorem wojewódzkiego inspektora Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zwanego dalej „wojewódzkim inspektorem", jeżeli nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się czynnika chorobotwórczego Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus,

2) bulwy ziemniaka pochodzące z partii, o których mowa w pkt 1, nie mogą być:

a) mieszane z innymi partiami bulw ziemniaka w czasie ich zbioru, przemieszczania lub przechowywania,

b) przeznaczane do sadzenia,

3) wojewódzki inspektor podejmuje czynności mające na celu wykrycie źródła pochodzenia prawdopodobnego porażenia czynnikiem chorobotwórczym Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus oraz może podjąć inne czynności zapobiegające rozprzestrzenianiu się tego czynnika.

[5] Rozdział 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 października 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów zwalczania i zapobiegania rozprzestrzenianiu się organizmów charakteryzujących się szczególną szkodliwością oraz szczegółowych zasad wyznaczania stref porażenia i stref bezpieczeństwa w związku z wystąpieniem tych organizmów (Dz.U. Nr 185, poz. 1811). Zmiana weszła w życie 3 listopada 2003 r.

Wersja obowiązująca od 2003-11-03 do 2004-05-01

Rozdział 3

Czynnik chorobotwórczy
Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus

§ 7. [5] 1. W przypadku pobrania prób bulw ziemniaka do badań laboratoryjnych, w celu wykluczenia infekcji latentnej albo wykrycia objawów choroby, powodowanej przez czynnik chorobotwórczy Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, albo uzyskania pozytywnego wyniku pierwszego testu immunofluorescencyjnego, od momentu pobrania prób aż do zakończenia badań laboratoryjnych, przeprowadzanych przez Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa:

1) nie przemieszcza się bulw ziemniaka lub roślin ziemniaka pochodzących z upraw, partii roślin lub przesyłek obejmujących jedną lub kilka partii roślin, z których pobrano próby do badań, z wyjątkiem przemieszczania dokonywanego pod nadzorem wojewódzkiego inspektora Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zwanego dalej „wojewódzkim inspektorem", jeżeli nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się czynnika chorobotwórczego Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus,

2) bulwy ziemniaka pochodzące z partii, o których mowa w pkt 1, nie mogą być:

a) mieszane z innymi partiami bulw ziemniaka w czasie ich zbioru, przemieszczania lub przechowywania,

b) przeznaczane do sadzenia,

3) wojewódzki inspektor podejmuje czynności mające na celu wykrycie źródła pochodzenia prawdopodobnego porażenia czynnikiem chorobotwórczym Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus oraz może podjąć inne czynności zapobiegające rozprzestrzenianiu się tego czynnika.

[5] Rozdział 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 października 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów zwalczania i zapobiegania rozprzestrzenianiu się organizmów charakteryzujących się szczególną szkodliwością oraz szczegółowych zasad wyznaczania stref porażenia i stref bezpieczeństwa w związku z wystąpieniem tych organizmów (Dz.U. Nr 185, poz. 1811). Zmiana weszła w życie 3 listopada 2003 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2001-10-30 do 2003-11-02

Rozdział 3

Czynnik chorobotwórczy Clavibacter michiganensis spp. Sepedonicus

§ 7. 1. Ziemniaki porażone bakteriozą pierścieniową ziemniaka:

1) nie są wprowadzane do obrotu, z wyjątkiem sprzedaży zakładowi przemysłowemu przerabiającemu ziemniaki, jeżeli technologia przerobu gwarantuje zniszczenie czynnika chorobotwórczego,

2) mogą być wykorzystane na własne potrzeby, po uprzednim ugotowaniu,

3) nie mogą być użyte do sadzenia.

2. Łęty ziemniaków pochodzące z gruntów zarażonych bakteriozą pierścieniową ziemniaka zbiera się i spala na tym gruncie.