Wersja obowiązująca od 2004-01-01 do 2004-05-01
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) obrót – oferowanie do sprzedaży i sprzedaż,
2) chmiel – wysuszony kwiatostan żeńskiej rośliny chmielu uprawnego, zwany również szyszką chmielu,
3) produkty chmielowe – proszki, granulaty i ekstrakty, które zostały wytworzone w procesie obróbki chmielu,
4) zizomeryzowany produkt chmielowy – produkt chmielowy, w którym alfakwasy uległy prawie całkowitej izomeryzacji,
5) certyfikat – świadectwo potwierdzające spełnianie przez chmiel lub produkt chmielowy minimalnych wymagań jakościowych,
6) [1] świadectwo równoważności – świadectwo potwierdzające spełnianie przez importowany chmiel lub produkt chmielowy minimalnych wymagań jakościowych obowiązujących w Rzeczypospolitej Polskiej, wydane przez kraj pochodzenia,
7) małe opakowanie chmielu lub produktu chmielowego –
opakowanie chmielu lub proszku chmielowego o masie do
8) chmiel nieprzygotowany – chmiel, który poddany został wyłącznie wstępnemu suszeniu i pakowaniu,
9) chmiel przygotowany – chmiel, który został poddany końcowemu suszeniu i pakowaniu,
10) surowiec tytoniowy – wysuszone liście tytoniu odmian uprawianych w kraju,
11) wstępne przetwarzanie surowca tytoniowego – przygotowanie do dalszego przerobu przez producentów wyrobów tytoniowych surowca tytoniowego, polegające w szczególności na odżyłowaniu, cięciu, nasączaniu lub dosuszaniu blaszki liściowej,
12) tytoń przemysłowy – tytoń wstępnie przetworzony,
13) grupy użytkowe tytoniu – tytonie:
a) odmian typu Virginia, suszone w suszarniach cieplnych ze sterowanym obiegiem powietrza oraz kontrolą temperatury i wilgotności powietrza,
b) odmian typu Burley, suszone powietrzem, pod osłoną i bez możliwości fermentacji,
c) odmian tytoni ciemnych, suszone powietrzem, pod osłoną i bez możliwości fermentacji,
d) odmian tytoni ciemnych, suszone powietrzem z możliwością dosuszenia w suszarniach cieplnych oraz wędzenia,
14) zielonka – lucernę, trawę, esparcetę, koniczynę, łubin, wykę, seradelę oraz zboża, zbierane w stanie zielonym, i inne rośliny pastewne uprawiane na gruntach ornych, skoszone i rozdrobnione w warunkach polowych lub na sieczkarniach stacjonarnych przed suszeniem,
15) susz paszowy – materiał paszowy otrzymany z zielonki w wyniku szybkiego jej suszenia gorącymi gazami spalinowymi, zmieszanymi z powietrzem lub gorącym powietrzem,
16) rekompensata finansowa – częściowy zwrot utraconego dochodu z tytułu niewprowadzenia produktów do obrotu.
[1] Art. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez art. 41 pkt 1 ustawy z dnia
Wersja obowiązująca od 2004-01-01 do 2004-05-01
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) obrót – oferowanie do sprzedaży i sprzedaż,
2) chmiel – wysuszony kwiatostan żeńskiej rośliny chmielu uprawnego, zwany również szyszką chmielu,
3) produkty chmielowe – proszki, granulaty i ekstrakty, które zostały wytworzone w procesie obróbki chmielu,
4) zizomeryzowany produkt chmielowy – produkt chmielowy, w którym alfakwasy uległy prawie całkowitej izomeryzacji,
5) certyfikat – świadectwo potwierdzające spełnianie przez chmiel lub produkt chmielowy minimalnych wymagań jakościowych,
6) [1] świadectwo równoważności – świadectwo potwierdzające spełnianie przez importowany chmiel lub produkt chmielowy minimalnych wymagań jakościowych obowiązujących w Rzeczypospolitej Polskiej, wydane przez kraj pochodzenia,
7) małe opakowanie chmielu lub produktu chmielowego –
opakowanie chmielu lub proszku chmielowego o masie do
8) chmiel nieprzygotowany – chmiel, który poddany został wyłącznie wstępnemu suszeniu i pakowaniu,
9) chmiel przygotowany – chmiel, który został poddany końcowemu suszeniu i pakowaniu,
10) surowiec tytoniowy – wysuszone liście tytoniu odmian uprawianych w kraju,
11) wstępne przetwarzanie surowca tytoniowego – przygotowanie do dalszego przerobu przez producentów wyrobów tytoniowych surowca tytoniowego, polegające w szczególności na odżyłowaniu, cięciu, nasączaniu lub dosuszaniu blaszki liściowej,
12) tytoń przemysłowy – tytoń wstępnie przetworzony,
13) grupy użytkowe tytoniu – tytonie:
a) odmian typu Virginia, suszone w suszarniach cieplnych ze sterowanym obiegiem powietrza oraz kontrolą temperatury i wilgotności powietrza,
b) odmian typu Burley, suszone powietrzem, pod osłoną i bez możliwości fermentacji,
c) odmian tytoni ciemnych, suszone powietrzem, pod osłoną i bez możliwości fermentacji,
d) odmian tytoni ciemnych, suszone powietrzem z możliwością dosuszenia w suszarniach cieplnych oraz wędzenia,
14) zielonka – lucernę, trawę, esparcetę, koniczynę, łubin, wykę, seradelę oraz zboża, zbierane w stanie zielonym, i inne rośliny pastewne uprawiane na gruntach ornych, skoszone i rozdrobnione w warunkach polowych lub na sieczkarniach stacjonarnych przed suszeniem,
15) susz paszowy – materiał paszowy otrzymany z zielonki w wyniku szybkiego jej suszenia gorącymi gazami spalinowymi, zmieszanymi z powietrzem lub gorącym powietrzem,
16) rekompensata finansowa – częściowy zwrot utraconego dochodu z tytułu niewprowadzenia produktów do obrotu.
[1] Art. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez art. 41 pkt 1 ustawy z dnia
Wersja archiwalna obowiązująca od 2001-07-19 do 2003-12-31
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) obrót – oferowanie do sprzedaży i sprzedaż,
2) chmiel – wysuszony kwiatostan żeńskiej rośliny chmielu uprawnego, zwany również szyszką chmielu,
3) produkty chmielowe – proszki, granulaty i ekstrakty, które zostały wytworzone w procesie obróbki chmielu,
4) zizomeryzowany produkt chmielowy – produkt chmielowy, w którym alfakwasy uległy prawie całkowitej izomeryzacji,
5) certyfikat – świadectwo potwierdzające spełnianie przez chmiel lub produkt chmielowy minimalnych wymagań jakościowych,
6) świadectwo równoważności – świadectwo potwierdzające spełnianie przez importowany chmiel lub produkt chmielowy minimalnych wymagań jakościowych obowiązujących w Rzeczypospolitej Polskiej, wydane przez kraj pochodzenia i uznane za równoważne z polskim certyfikatem na podstawie umów międzynarodowych,
7) małe opakowanie chmielu lub produktu chmielowego – opakowanie chmielu lub proszku chmielowego o masie do 1 kg albo opakowanie ekstraktów chmielu lub zizomeryzowanych produktów chmielowych o masie do 0,30 kg,
8) chmiel nieprzygotowany – chmiel, który poddany został wyłącznie wstępnemu suszeniu i pakowaniu,
9) chmiel przygotowany – chmiel, który został poddany końcowemu suszeniu i pakowaniu,
10) surowiec tytoniowy – wysuszone liście tytoniu odmian uprawianych w kraju,
11) wstępne przetwarzanie surowca tytoniowego – przygotowanie do dalszego przerobu przez producentów wyrobów tytoniowych surowca tytoniowego, polegające w szczególności na odżyłowaniu, cięciu, nasączaniu lub dosuszaniu blaszki liściowej,
12) tytoń przemysłowy – tytoń wstępnie przetworzony,
13) grupy użytkowe tytoniu – tytonie:
a) odmian typu Virginia, suszone w suszarniach cieplnych ze sterowanym obiegiem powietrza oraz kontrolą temperatury i wilgotności powietrza,
b) odmian typu Burley, suszone powietrzem, pod osłoną i bez możliwości fermentacji,
c) odmian tytoni ciemnych, suszone powietrzem, pod osłoną i bez możliwości fermentacji,
d) odmian tytoni ciemnych, suszone powietrzem z możliwością dosuszenia w suszarniach cieplnych oraz wędzenia,
14) zielonka – lucernę, trawę, esparcetę, koniczynę, łubin, wykę, seradelę oraz zboża, zbierane w stanie zielonym, i inne rośliny pastewne uprawiane na gruntach ornych, skoszone i rozdrobnione w warunkach polowych lub na sieczkarniach stacjonarnych przed suszeniem,
15) susz paszowy – materiał paszowy otrzymany z zielonki w wyniku szybkiego jej suszenia gorącymi gazami spalinowymi, zmieszanymi z powietrzem lub gorącym powietrzem,
16) rekompensata finansowa – częściowy zwrot utraconego dochodu z tytułu niewprowadzenia produktów do obrotu.