history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2003-04-12 do 2004-07-01

Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) zasadniczej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby,

2) dodatkowej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju, przysługującą żołnierzowi w ciągu doby, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju,

3) dominującej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć normę, według której jest żywiona największa grupa żołnierzy ze wszystkich żywionych w danej jednostce wojskowej,

4) wartości pieniężnej normy wyżywienia – należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia,

5) ćwiczeniach w garnizonie – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe połączone z przebywaniem żołnierzy zawodowych w miejscach pełnienia służby,

6) [1] sportowcach wojskowych – należy przez to rozumieć żołnierzy czynnie uprawiających sport w zespołach sportowych rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, a także żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż,

7) kursach lub szkoleniach – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe ujęte w planie rocznym, zatwierdzonym przez właściwego dowódcę,

8) stołówce wojskowej – należy przez to rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia,

9) żołnierzu służby zasadniczej – należy przez to rozumieć żołnierza, który odbywa zasadniczą służbę wojskową, oraz podoficera i szeregowego rezerwy, powołanego do odbycia ćwiczeń wojskowych,

10) żołnierzu służby nadterminowej – należy przez to rozumieć żołnierza odbywającego nadterminową zasadniczą służbę wojskową, a także okresową służbę wojskową,

11) oficerze rezerwy – należy przez to rozumieć oficera, a także chorążego lub podchorążego rezerwy, odbywającego ćwiczenia wojskowe lub przeszkolenie wojskowe.

[1] § 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 10 marca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 52, poz. 460). Zmiana weszła w życie 12 kwietnia 2003 r.

Wersja obowiązująca od 2003-04-12 do 2004-07-01

Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) zasadniczej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby,

2) dodatkowej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju, przysługującą żołnierzowi w ciągu doby, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju,

3) dominującej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć normę, według której jest żywiona największa grupa żołnierzy ze wszystkich żywionych w danej jednostce wojskowej,

4) wartości pieniężnej normy wyżywienia – należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia,

5) ćwiczeniach w garnizonie – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe połączone z przebywaniem żołnierzy zawodowych w miejscach pełnienia służby,

6) [1] sportowcach wojskowych – należy przez to rozumieć żołnierzy czynnie uprawiających sport w zespołach sportowych rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, a także żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż,

7) kursach lub szkoleniach – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe ujęte w planie rocznym, zatwierdzonym przez właściwego dowódcę,

8) stołówce wojskowej – należy przez to rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia,

9) żołnierzu służby zasadniczej – należy przez to rozumieć żołnierza, który odbywa zasadniczą służbę wojskową, oraz podoficera i szeregowego rezerwy, powołanego do odbycia ćwiczeń wojskowych,

10) żołnierzu służby nadterminowej – należy przez to rozumieć żołnierza odbywającego nadterminową zasadniczą służbę wojskową, a także okresową służbę wojskową,

11) oficerze rezerwy – należy przez to rozumieć oficera, a także chorążego lub podchorążego rezerwy, odbywającego ćwiczenia wojskowe lub przeszkolenie wojskowe.

[1] § 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 10 marca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 52, poz. 460). Zmiana weszła w życie 12 kwietnia 2003 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2001-01-05 do 2003-04-11

Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) zasadniczej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby,

2) dodatkowej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju, przysługującą żołnierzowi w ciągu doby, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju,

3) dominującej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć normę, według której jest żywiona największa grupa żołnierzy ze wszystkich żywionych w danej jednostce wojskowej,

4) wartości pieniężnej normy wyżywienia – należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia,

5) ćwiczeniach w garnizonie – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe połączone z przebywaniem żołnierzy zawodowych w miejscach pełnienia służby,

6) sportowcach wojskowych – należy przez to rozumieć żołnierzy czynnie uprawiających sport w wojskowych ośrodkach szkolenia sportowego, a także żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż,

7) kursach lub szkoleniach – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe ujęte w planie rocznym, zatwierdzonym przez właściwego dowódcę,

8) stołówce wojskowej – należy przez to rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia,

9) żołnierzu służby zasadniczej – należy przez to rozumieć żołnierza, który odbywa zasadniczą służbę wojskową, oraz podoficera i szeregowego rezerwy, powołanego do odbycia ćwiczeń wojskowych,

10) żołnierzu służby nadterminowej – należy przez to rozumieć żołnierza odbywającego nadterminową zasadniczą służbę wojskową, a także okresową służbę wojskową,

11) oficerze rezerwy – należy przez to rozumieć oficera, a także chorążego lub podchorążego rezerwy, odbywającego ćwiczenia wojskowe lub przeszkolenie wojskowe.