Wersja obowiązująca od 2003-04-12 do 2004-07-01
1. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a) rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie – w wymiarze 100% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
b) rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych – w wymiarze 70% tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a),
c) rejsów okrętów podwodnych – w wymiarze 70% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia operacyjnej – 040,
d) stoczniowych remontów okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających – w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
2) nurkom i płetwonurkom oraz szkolonym na te stanowiska – w dniach wykonywania zadań pod wodą, w wymiarze 70% tej normy,
3) Jednostki Wojskowej Nr 2305:
a) w czasie ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych – w wymiarze 150% tej normy,
b) w czasie ćwiczeń odbywanych poza garnizonem – w wymiarze 80% tej normy,
c) w dniach skoszarowania – w wymiarze 40% tej normy
– jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
4) zaliczanym do lotniczego personelu technicznego – w dniach wykonywania bezpośredniej naziemnej technicznej obsługi sprzętu lotniczego, w wymiarze 100% tej normy,
5) wchodzącym w skład nieetatowych służb kierowania i zabezpieczania lotów – w wymiarze 100% tej normy,
6) instruktorom praktycznej nauki obsługi sprzętu lotniczego – w dniach prowadzenia zajęć praktycznych, w wymiarze 100% tej normy,
7) instruktorom wychowania fizycznego wojskowych ośrodków szkoleniowo-kondycyjnych – w dniach prowadzenia zajęć, w wymiarze 100% tej normy,
8) biorącym udział w uroczystym posiłku, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 – w wymiarze 100% tej normy,
9) etatowym mechanikom-kierowcom – w dniach obsługi sprzętu, w wymiarze 40% tej normy,
10) wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b) – d) – w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
11) biorącym udział w uroczystych posiłkach, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2–5 – w wymiarze 40% tej normy.
2. Żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8, przysługuje wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110, odpowiednio w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1, z tym że w wymiarze 40% tej normy przysługuje ono żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8 pkt 4, jako uzupełnienie normy wyżywienia żołnierskiej – 010.
3. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych:
1) w dniu uroczystości lub święta, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 – w wymiarze 100% tej normy,
2) w dniach świąt i uroczystości, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2–5, oraz pozostałych świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy – w wymiarze 40% tej normy,
3) [4] wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej – w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1 pkt 1,
4) [5] wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b)–d) – w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020.
[4] § 15 ust. 3 pkt 3 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 10 marca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 52, poz. 460). Zmiana weszła w życie 12 kwietnia 2003 r.
[5] § 15 ust. 3 pkt 4 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 10 marca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 52, poz. 460). Zmiana weszła w życie 12 kwietnia 2003 r.
Wersja obowiązująca od 2003-04-12 do 2004-07-01
1. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a) rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie – w wymiarze 100% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
b) rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych – w wymiarze 70% tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a),
c) rejsów okrętów podwodnych – w wymiarze 70% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia operacyjnej – 040,
d) stoczniowych remontów okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających – w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
2) nurkom i płetwonurkom oraz szkolonym na te stanowiska – w dniach wykonywania zadań pod wodą, w wymiarze 70% tej normy,
3) Jednostki Wojskowej Nr 2305:
a) w czasie ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych – w wymiarze 150% tej normy,
b) w czasie ćwiczeń odbywanych poza garnizonem – w wymiarze 80% tej normy,
c) w dniach skoszarowania – w wymiarze 40% tej normy
– jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
4) zaliczanym do lotniczego personelu technicznego – w dniach wykonywania bezpośredniej naziemnej technicznej obsługi sprzętu lotniczego, w wymiarze 100% tej normy,
5) wchodzącym w skład nieetatowych służb kierowania i zabezpieczania lotów – w wymiarze 100% tej normy,
6) instruktorom praktycznej nauki obsługi sprzętu lotniczego – w dniach prowadzenia zajęć praktycznych, w wymiarze 100% tej normy,
7) instruktorom wychowania fizycznego wojskowych ośrodków szkoleniowo-kondycyjnych – w dniach prowadzenia zajęć, w wymiarze 100% tej normy,
8) biorącym udział w uroczystym posiłku, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 – w wymiarze 100% tej normy,
9) etatowym mechanikom-kierowcom – w dniach obsługi sprzętu, w wymiarze 40% tej normy,
10) wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b) – d) – w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
11) biorącym udział w uroczystych posiłkach, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2–5 – w wymiarze 40% tej normy.
2. Żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8, przysługuje wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110, odpowiednio w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1, z tym że w wymiarze 40% tej normy przysługuje ono żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8 pkt 4, jako uzupełnienie normy wyżywienia żołnierskiej – 010.
3. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych:
1) w dniu uroczystości lub święta, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 – w wymiarze 100% tej normy,
2) w dniach świąt i uroczystości, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2–5, oraz pozostałych świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy – w wymiarze 40% tej normy,
3) [4] wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej – w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1 pkt 1,
4) [5] wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b)–d) – w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020.
[4] § 15 ust. 3 pkt 3 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 10 marca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 52, poz. 460). Zmiana weszła w życie 12 kwietnia 2003 r.
[5] § 15 ust. 3 pkt 4 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 10 marca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 52, poz. 460). Zmiana weszła w życie 12 kwietnia 2003 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2001-01-05 do 2003-04-11
1. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a) rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie – w wymiarze 100% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
b) rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych – w wymiarze 70% tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a),
c) rejsów okrętów podwodnych – w wymiarze 70% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia operacyjnej – 040,
d) stoczniowych remontów okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających – w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
2) nurkom i płetwonurkom oraz szkolonym na te stanowiska – w dniach wykonywania zadań pod wodą, w wymiarze 70% tej normy,
3) Jednostki Wojskowej Nr 2305:
a) w czasie ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych – w wymiarze 150% tej normy,
b) w czasie ćwiczeń odbywanych poza garnizonem – w wymiarze 80% tej normy,
c) w dniach skoszarowania – w wymiarze 40% tej normy
– jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
4) zaliczanym do lotniczego personelu technicznego – w dniach wykonywania bezpośredniej naziemnej technicznej obsługi sprzętu lotniczego, w wymiarze 100% tej normy,
5) wchodzącym w skład nieetatowych służb kierowania i zabezpieczania lotów – w wymiarze 100% tej normy,
6) instruktorom praktycznej nauki obsługi sprzętu lotniczego – w dniach prowadzenia zajęć praktycznych, w wymiarze 100% tej normy,
7) instruktorom wychowania fizycznego wojskowych ośrodków szkoleniowo-kondycyjnych – w dniach prowadzenia zajęć, w wymiarze 100% tej normy,
8) biorącym udział w uroczystym posiłku, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 – w wymiarze 100% tej normy,
9) etatowym mechanikom-kierowcom – w dniach obsługi sprzętu, w wymiarze 40% tej normy,
10) wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b) – d) – w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
11) biorącym udział w uroczystych posiłkach, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2–5 – w wymiarze 40% tej normy.
2. Żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8, przysługuje wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110, odpowiednio w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1, z tym że w wymiarze 40% tej normy przysługuje ono żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8 pkt 4, jako uzupełnienie normy wyżywienia żołnierskiej – 010.
3. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych:
1) w dniu uroczystości lub święta, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 – w wymiarze 100% tej normy,
2) w dniach świąt i uroczystości, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2–5, oraz pozostałych świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy – w wymiarze 40% tej normy.