Wersja obowiązująca od 2005-01-01 do 2008-07-25
1. Ocena testowa stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje ustalenie:
1) procentowego wskaźnika przeżywalności ptaków w czasie tuczu,
2) średniej masy ciała ptaków w czasie tuczu,
3) zużycia paszy w czasie tuczu, w przeliczeniu na ptaka i na kilogram jego masy ciała,
4) liczby dni tuczu,
5) wskaźnika efektywności produkcji określonego przez:
a) wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub
b) europejskiego wskaźnika wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia,
6) procentowego udziału mięśni piersiowych i nóg w tuszce.
2. Do testowej oceny stad towarowych kur nieśnych stosuje się § 46 ust. 1 pkt 1 lit. a) tiret pierwsze i drugie, lit. b)–e), pkt 2, ust. 2 pkt 1 i ust. 3 pkt 1.
Wersja obowiązująca od 2005-01-01 do 2008-07-25
1. Ocena testowa stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje ustalenie:
1) procentowego wskaźnika przeżywalności ptaków w czasie tuczu,
2) średniej masy ciała ptaków w czasie tuczu,
3) zużycia paszy w czasie tuczu, w przeliczeniu na ptaka i na kilogram jego masy ciała,
4) liczby dni tuczu,
5) wskaźnika efektywności produkcji określonego przez:
a) wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub
b) europejskiego wskaźnika wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia,
6) procentowego udziału mięśni piersiowych i nóg w tuszce.
2. Do testowej oceny stad towarowych kur nieśnych stosuje się § 46 ust. 1 pkt 1 lit. a) tiret pierwsze i drugie, lit. b)–e), pkt 2, ust. 2 pkt 1 i ust. 3 pkt 1.
Wersja archiwalna obowiązująca od 1999-06-11 do 2004-12-31
1. Ocena testowa wartości użytkowej stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje:
1) ustalanie wskaźnika zapłodnienia jaj, określanego stosunkiem liczby jaj zapłodnionych do liczby jaj nałożonych do wylęgu, wyrażonego w procentach,
2) ustalanie wskaźnika wylęgowości jaj, określanego stosunkiem liczby wylężonych zdrowych piskląt do liczby jaj nałożonych do wylęgu, wyrażonego w procentach,
3) ustalanie wskaźnika przeżywalności w okresie tuczu, określanego stosunkiem liczby ptaków na końcu okresu tuczu do liczby ptaków na początku okresu tuczu, wyrażonego w procentach,
4) ustalanie zużycia paszy, określanego na jednego ptaka w okresie tuczu, na jeden kilogram masy ciała,
5) ustalanie masy ciała określanej w czasie trwania tuczu,
6) analizę rzeźną, określającą co najmniej procentowy udział podstawowych wyrębów: mięśni piersiowych i nóg w stosunku do masy tuszki,
7) ustalanie wskaźnika efektywności produkcji, określanego poprzez wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub europejski wskaźnik wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia.
2. Do testowej oceny wartości użytkowej stad towarowych kur nieśnych stosuje się § 46 ust. 1 pkt 1-7, ust. 2 pkt 1 i ust. 3 pkt 1.